Nieuws

Is een vaatwasser met besteklade beter?

14 oktober 2010
tiroir à couverts

Een vaatwasser met besteklade geeft u extra plaats onderaan, maar het is nog maar de vraag of dit de afwasresultaten werkelijk ten goede komt.

Vroeger exclusief bij Miele, maar sinds het patent verviel vindt u bij bijna alle merken een besteklade. Dat creëert plaats onderaan, maar geeft niet per se betere allroundresultaten, zo blijkt uit onze testresultaten.

Miele's geniale vondst

Toegegeven, het traditionele bestekmandje in het midden van het onderste laadrek staat soms wat in de weg, zeker als u tijdens het laden moet opletten voor uitstekende mespunten of vorken. Miele leek destijds dan ook een geniale vondst te hebben gedaan toen dat bestek plots naar een speciale lade bovenaan in de machine kon verhuizen, mits een meerprijs van zo'n € 50.

In 2007 verviel dat patent en gingen ook andere fabrikanten hun vaatwassers met zo'n lade uitrusten. U wint zo plaats in het onderste rek en de watercirculatie en droogresultaten zouden daar normaliter ook baat bij moeten hebben.

Niet helemaal positief

Toch heeft een lade niet alleen voordelen, want u verliest natuurlijk bovenaan wel wat ruimte door de toevoeging van die lade. In onze recentste test moesten wij bijvoorbeeld bij het laden van een model van Whirlpool extra opletten doordat de hoogte in het onderste rek was afgenomen, waardoor de sproeiarm tegen de vaat botste.
En ook de besteklade op zich is nooit perfect. Weliswaar raken de stukken bestek elkaar niet, maar er zijn wel contactpunten met de lade zelf en net op die punten kan vuil blijven zitten. Gebruikt u trouwens bestek met een dik plastic handvat, dan past dat niet altijd goed in de lade.

Bestekmandje met deksel geeft goed resultaat

Tot slot nog dit: bij vele bestekmandjes wordt een dekseltje met gaatjes geleverd. Wie dat gebruikt bij het laden, kan optimaal vermijden dat de stukken bestek elkaar raken. Dat geeft al bij al de beste afwasresultaten.