Tips

Kies ik een robotstofzuiger met dweilfunctie?

01 juli 2022
robotstofzuiger met dweilfunctie

Een robotstofzuiger met dweilfunctie maakt je vloer ook met nat schoon nadat hij heeft gestofzuigd. Handig, maar toch kunnen we enkele bemerkingen maken.

Een robotstofzuiger met dweilfunctie of niet? Dat is een keuze die je moet maken bij de aankoop. In onze laatste test was deze functie aanwezig bij ongeveer de helft van de toestellen, vooral van Ecovacs en Rowenta.

Eerst droog, dan nat

Een robotstofzuiger verwijdert stof, haren, kruimels en zand van je vloer. De dweilfunctie houdt in dat er aan de onderkant ook een doek hangt die de vloer verder proper maakt. De meeste toestellen zijn uitgerust met een droge vezeldoek waarmee het laatste stof wordt opgeveegd. Sommige robotstofzuigers spuiten eerst de vloer voor hen nat en gaan er dan met een doek over, of bevochtigen eerst de doek die onder het toestel zit en vervolgen dan hun weg.

Functie met beperkingen

Net zoals een robotstofzuiger er niet in slaagt om je huis 100 procent stofvrij te houden, zal de dweilfunctie je vloer ook niet helemaal kraaknet houden. "De dweil wordt bijvoorbeeld niet uitgewrongen terwijl het toestel zijn ronde doet", zegt onze expert Bart Marrez. "Dat maakt dat de doek tegen het einde van de poetsbeurt lang niet meer zo proper is als aan het begin, als je robot bijvoorbeeld heel je woonkamer heeft gedweild". Ook de inhoud van het waterreservoir is beperkt waardoor de robot vaak niet alles in een keer kan dweilen.

Goed voor onderhoud, maar niet perfect

De conclusies die gelden door de robotstofzuiger in het algemeen, gelden ook voor de dweilfunctie. "Je zult altijd nog een beetje werk hebben", zegt Marrez. "Vooraf, om de vloer zo veel mogelijk vrij te maken van obstakels zoals rondslingerende spullen of kabels, en achteraf, omdat je toch ook al en toe nog eens zelf met emmer en dweil zult moeten rondgaan om echt al het vuil te verwijderen. Zo zal de robot niet heen en weer over hardnekkige vlekken gaan totdat ze weg zijn."

Maar voor een dagelijkse snelle poetsbeurt kan het toestel zeker dienst doen. "Beschouw het als een gewone robotstofzuiger, die er met de natte vezeldoek nog net iets beter in slaagt om stof op te nemen", concludeert Bart Marrez.

Ben je op zoek naar een goede robotstofzuiger? Check dan onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer robotstofzuigers