Dossier

Hoe gebruik je een droogkast of wasdroger?

24 februari 2022
droogkast

Je droogkast is een van de grootste gebruikers van elektriciteit in je huishouden, maar als je met de volgende tips rekening houdt, kun je zuiniger drogen en gaat je toestel langer mee.

Hoe moet je een droogkast onderhouden?

Om zo zuinig mogelijk te drogen moet je je toestel in goede conditie houden door regelmatig de verschillende delen te onderhouden.

 1. Ledig het waterreservoir: Fabrikanten raden aan dit te doen na elke droogbeurt. Dat is niet altijd nodig maar het is aangeraden nooit langer dan 5 beurten te wachten.
 2. Reinig het filter: Resten zoals pluisjes hopen zich op in het filter, waardoor de efficiëntie van je toestel daalt. Verwijder deze resten dus zeker na elke 5 beurten. 
 3. Reinig de condensor (vaak onderaan de droogkast): Als je geen zelfreinigend systeem in je toestel hebt raden we je aan om deze elke 10 beurten te verwijderen en wassen met koud water.
 4. Veeg de deur en trommel af en toe af met een vochtige doek, en zeker een keer per jaar met azijn.

Pas op, reinig je droogkast niet kort na een droogbeurt als het toestel nog warm is, dat kan schade veroorzaken.

Tips voor energiezuinig drogen

Ook bij het gebruik van je droogkast kun je een aantal tips toepassen om zo zuinig mogelijk te zijn, wat beter is voor het milieu én je portemonnee.

 • Lees de etiketten van de fabrikant op je kledij. Niet elk kledingstuk heeft hetzelfde programma nodig, ze mogen ook niet allemaal in de droogkast. Sorteer ze dus.
 • Plaats je toestel op een droge en goed geventileerde plaats.
 • Droog zo weinig mogelijk aan de hoogste temperatuur.
 • Gebruik je droogkast alleen als het te koud en vochtig is om je was op te hangen.
 • Laat je droger werken tijdens de daluren, wanneer elektriciteit goedkoper is.
 • Gebruik het ‘strijkprogramma’: je kledij komt er wel iets vochtiger uit maar het verbruikt minder en het is gemakkelijker om nadien te strijken.
 • Overschrijdt de maximumcapaciteit van je droogkast niet. Bij overbelasting kan je apparaat de vochtigheid niet goed meten, waardoor het te kort of te lang kan draaien.
 • Laat je was niet te lang in de trommel liggen. Zo vermijd je kreuken en dus meer strijkwerk.

Ben je op zoek naar een nieuwe droogkast? Bekijk zeker eens onze vergelijker.

droogtrommels vergelijken