Dossier

Hoe kan je geld en energie besparen met je droogkast?

24 februari 2022

Veel mensen stellen zich vragen bij het ECO-programma van hun droogkast. Meestal duren ze wat langer, maar zijn ze dan nog efficiënt en sparen ze je geld uit? Wij leggen je uit hoe droogkasten werken. 

Als je een recente en efficiënte machine hebt, is het je misschien al opgevallen dat het ECO-programma langer duurt. Een van de veelgestelde vragen daarover is of het echt besparingen kan opleveren?

Hoe werken droogkasten?

Er bestaan verschillende soorten droogkasten. Luchtafvoerdrogers, condensatiedrogers en warmtepompdrogers. De luchtafvoerdrogers voeren de vochtige lucht af via een slang of een raam. Deze droogkasten werken minder efficiënt dan de condensatie- en warmtepompdrogers. Die twee werken op hetzelfde principe: de vochtige lucht in de trommel wordt in een ander condensatiecircuit gezogen. Daar komt het water vrij en kan de lucht zonder vocht opnieuw worden verwarmd en terug in de trommel geblazen worden. 

Warmtepompdrogers verbruiken minder energie

Warmtepompdrogers zijn nog eens zuiniger, omdat ze een lagere temperatuur gebruiken dan andere droogkasten. Het duurt langer om je was te drogen, maar hoe efficiënter de machine, hoe lager het energieverbruik is. De droogtijd duurt gemiddeld 46 minuten langer in het katoenprogramma dan andere condensatiedrogers. In synthetische programma’s is komt daar nog eens 21 minuten extra bij.

Energie besparen?

  • Voor je een droogkast koopt, moet je het energielabel bekijken. Klasse A-modellen verbruiken minder dan klasse B-modellen. Maar opgepast! Binnen dezelfde energieklasse kunnen er verschillen zijn. Bekijk zeker in onze vergelijker wat het jaarlijks verbruik bedraagt.
  • Centrifugeer je was in de wasmachine. Zo is er al zo veel mogelijk water uit de kledingstukken gesijpelt.
  • Start de trommel als die vol is. Stem je hoeveelheid was er op af maar opgelet: overlaad de trommel niet.
  • Kies het juiste programma. Bepaal op basis van het wasgoed het juiste droogprogramma. Zo start je geen lange cyclus als het niet nodig is.

Koop je voor de eerste keer een droogkast of is de oude onherstelbaar stuk? Bekijk in onze vergelijker welke het best bij je past.

Naar de vergelijker

Hoe efficiënter de droogkast, hoe beter de resultaten zijn in de test. Als de duur van de programma’s belangrijk voor je is, bekijk dan de programmaduur bij de testresultaten. Je kan de verschillende droogprogramma’s en hun duur ook bekijken in de handleiding en informatie die in de droogkast zit.