Persbericht

Reactie Test Aankoop op nieuw voorstel sociale tarieven

08 november 2022

Zo’n 600 000 gezinnen zullen vanaf 2024 een sociaal tarief voor internet en telefonie kunnen aanvragen. Voor een internet-only abonnement ligt de maximumprijs op 19 euro per maand, voor een combinatie van internet en digitale televisie zal een pakket maximaal 40 euro kosten. Momenteel is Scarlet Poco het goedkoopste internetabonnement op de markt, verkrijgbaar voor € 23 per maand met 30 Mpbs en 50 GB downloadvolume. Het goedkoopste internet en tv – pakket op de markt vind je dan weer bij Orange voor een kleine 60 euro per maand. « We kunnen dus stellen dat de prijsniveaus voor de sociale tarieven erg scherp zijn », zegt Test Ankoop. « Broodnodig voor kwetsbare gezinnen », klinkt het bij de consumentorganisatie dat ook kritisch is over de beperkte snelheden « Toegang tot internet betekent voor ons kunnen telewerken en smartschool optimaal kunnen gebruiken. Aan een snelheid van 30 Mbps en een beperkt downloadvolume van 150 GB zal het moeilijk zijn om met meerdere personen tegelijkertijd internet te gaan gebruiken. Bovendien gaat die 30 Mbps om een theoretisch maximale snelheid via een bekabelde verbinding. Gezien het feit dat de meeste mensen via wifi surfen, zal deze snelheid veelal niet gehaald worden », zegt Test Aankoop.

 

De verbruikersorganisatie stipt ook aan dat er vandaag op de markt al een interessant commercieel aanbod bestaat voor internet, vaste telefonie en tv : Scarlet Trio, al beschikbaar voor € 40 per maand. Voor die prijs kan je onbeperkt surfen aan maximaal 50 Mbps in download en heb je er een vaste lijn bij. « Waarom zou je een sociaal tarief internet+TV nemen als je met Scarlet Trio voor dezelfde prijs meer terugkrijgt. Het sociale tarief voor het pakket internet+TV kan qua prijs nog scherper gesteld worden », maakt Test Aankoop zich sterk.

 

Minister De Sutter oordeelt dat er momenteel geen nood is aan een sociaal tarief voor mobiele telefonie omdat het aanbod daar voldoende groot en scherp geprijsd is in België. Test Aankoop treedt dit enigzins bij maar stelt vast dat telecomoperatoren hun packs steeds meer combineren met mobiele abonnementen. De consumentenorganisatie suggereert de regering dat het in die optiek nuttig zou kunnen zijn om een bundel internet+mobiel aan te bieden voor een prijs van € 25 à € 30 per maand gezien het feit dat veel mensen besparen op hun telecomfactuur door vaste telefonie en digitale televisie op te zeggen. Internet en mobiel kunnen zijn echter een must in de maatschappij van vandaag, klinkt het stellig. Test Aankoop stelt voor om, naar de toekomst toe, hier een voordeelbundel met een sociaal tarief te hanteren.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.