Persbericht

Proximus schakelt naar glasvezel: TA wil duidelijkheid over omschakelplan en vraagt commerciële geste voor klanten

24 januari 2022

Enkele maanden na de bijna traditionale prijsverhoging met nieuwjaar, zal Proximus vanaf 31 maart 2022 de bestaande VDSL-aansluiting afbouwen voor zo’n 686.000 woningen en bedrijven die reeds toegang hebben tot het gasvezelnetwerk. De prijzen van die ‘Fiber-abonnementen’ zijn een pak duurder benadrukt Test Aankoop. De consumentenorganisatie vraagt zich af welke “commerciële geste” Proximus daar tegenover zal zetten

Consumenten duidelijk en tijdig informeren

 

Sinds december 2021 merkt Test Aankoop een toename van het aantal meldingen van Proximus -klanten rond hun verplichte overstap naar het glasvezelnetwerk. Proximus plant vanaf 31 maart 2022 immers te starten met het geleidelijk stopzetten van VDSL-aansluitingen in die regio’s waar het Fibernetwerk al is uitgerold. De consumentenorganisatie vraagt zich af wat de precieze ‘afbouwagenda’ is voor 2022

Wij dringen er met name op aan dat de geïmpacteerde klanten duidelijk worden geïnformeerd over de timing van het afschakelplan van de bestaande VDSL-aansluiting en tegen wanneer zij dus omgezet moeten zijn naar glasvezel. of naar een andere operator moeten overstappen zodoende niet zonder aansluiting te komen zitten”, zegt Simon November van Test Aankoop.  

 

Glasvezel, 56% duurder

 

De impact op de abonnementskost alsook de internetervaring moeten zeer duidelijk zijn voor de consument, zegt Test Aankoop. Het goedkoopste internet-only-abonnement bij Proximus gaat immers van € 27,50 naar € 42,95 per maand. Een prijsstijging van maar liefst 56%. Dit terwijl de maximale downloadsnelheid voor dit abonnement stijgt naar 120 Mbps en de downloadlimiet verhoogd wordt van 100 naar 150 GB.  Enerzijds wil Proximus haar klanten het ‘internet van de toekomst’ aanbieden, anderzijds blijft het wel downloadlimieten hanteren. “Contradictorisch”, vindt Test Aankoop. “Als we gaan vergelijken met de actuale situatie, dan zien we dat de duurste internet-only – formule die beschikbaar is bij Proximus, verkrijgbaar is voor zo’n € 56,99 per maand (onbeperkt downloaden aan maximum 350 Mbps). Bij concurrent Orange is er binnen dezelfde prijsklasse al een onbeperkt internetabonnement met een mobiel abonnement van 15 GB per maand verkrijgbaar”, zegt Kristof van Ostaede, telecomexpert bij Test Aankoop.

Naast de forse prijsverhoging van de internet-only-abonnementen, is er een beperkte prijsstijging van de ‘Flex-bundels’. Met betrekking tot deze pakketten, past Proximus een prijsverhoging toe van € 5 per maand. De operator communiceerde al een commerciële geste toe te zullen kennen aan de VDSL-klanten die overstappen op glasvezel. Hoelang en hoeveel deze commerciële geste zal bedragen is nog niet geweten, benadrukt Test Aankoop. “Wij verwachten hier meer transparantie over van Proximus naar alle betrokkenen klanten toe. Dus ook diegene die al vrijwillig zijn overgestapt en daarvoor toen geen tegemoetkoming ontvangen hebben”, klinkt het. Volgens Proximus zouden bestaande Internet Start klanten wel hun abonnementskost van € 27,50 per maand blijven behouden wanneer ze overstappen naar fiber.

 

Scarlet klanten

Voor het einde van dit jaar zullen ook Scarlet-klanten, die aangesloten zijn op het VDSL-netwerk van Proximus en geïmpacteerd zijn door deze beslissing, een keuze moeten maken. Scarlet zal dit jaar meer dan waarschijnlijk nog geen Fiber-aanbod klaar hebben. Proximus biedt hun daarom de mogelijkheid aan om nog twee jaar gecontracteerd te blijven en data aan de huidige Scarlet-abonnementskost, maar dan wel via het glasvezelnetwerk zo bleek uit onderzoek van Datanews vorige week. Na het verstrijken van die twee jaar, kunnen deze klanten overschakelen op het (eventuele) Scarlet Fiber-aanbod. De prijzen die Scarlet hiervoor zal hanteren zijn nog niet bekend.

Test Aankoop benadrukt dat als consumenten die eerder kleine internetgebruikers zijn en geen nood hebben aan Fiber, dan terecht kunnen bij Orange, Telenet of VOO voor een goedkoper, basis internetabonnement. Wil je als klant wel overschakelen op glasvezel maar dan aan een goedkoper tarief, dan kan Edpnet een oplossing bieden. Zij bieden een Fiber-aansluiting aan vanaf € 35,95 per maand, zij het dan zonder digitale tv, weet Test Aankoop. 

 

 

Op zoek naar een andere provider of internetabonnement? Maak dat gebruik van onze tariefvergelijker en ga op zoek naar het meeste voordelige abonnement voor jouw internet- en andere telecombehoeften: https://www.test-aankoop.be/telecom

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.