Nieuws

Update: telecomoperatoren blijven onbeperkt internet aanbieden tijdens verplicht telewerk

21 januari 2021

De coronacrisis heeft een grote impact op het mobiele en vooral het vaste internetverbruik. De voornaamste Belgische operatoren kwamen vorig jaar meermaals tegemoet aan onze oproep voor onder andere meer surfvolume, en ook begin 2021 willen zij deze voorwaarden behouden zolang dit noodzakelijk blijkt. Die maatregelen zijn nog steeds nodig en we vragen operatoren om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te blijven nemen.

Sinds eind oktober vorig jaar heeft de overheid verplicht thuiswerk opgelegd waar mogelijk. Ondertussen volgen leerlingen en studenten nog steeds les van thuis uit. Dan is het noozakelijk om over voldoende datavolume te beschikken om comfortabel te kunnen videobellen, streamen, etc. en dit met meerdere gebruikers tegelijkertijd. Tijdens de vorige lockdownperiode boden quasi alle operatoren hun klanten bijzondere maatregelen aan. Zowel tijdens de eerste lockdown in maart als de tweede in oktober hebben Proximus, Orange, VOO en Telenet hierop positief gereageerd door hun klanten met een beperkt surfvolume tijdelijk onbeperkt surfen aan te bieden.

Sinds begin dit jaar blijkt na wat navraag dat de meeste deze voorwaarden nog steeds aanbieden, maar enkel bij Telenet en Scarlet vonden we via de homepagina nog een specifieke webpagina terug gewijd aan de uitzonderlijke maatregelen tijdens de coronacrisis. Wij roepen alle operatoren op om klanten met een internetabonnement met een beperkt surfvolume verder onbeperkt te laten surfen zolang de overheid thuiswerk verplicht (indien hun jub dit toelaat). Bij voorkeur communiceren ze hierover ook openlijk en duidelijk op de homepage van hun website of bijvoorbeeld via de maandelijkse factuur. Hieronder vind je het huidige overzicht van het aanbod bij de voornaamste operatoren in ons land terug.

Scarlet
Onbeperkt internetvolume tot en met 31 januari 2021.
Orange

Geen vermelding meer van uitzonderlijke voorwaarden voor klanten tijdens de corona crisis. De vorige voorwaarden liepen tot eind 2020.

Alle vaste internetabonnementen die Orange aanbiedt, beschikken wel reeds over een onbeperkt surfvolume.

Proximus

Geen downloadlimiet voor alle vaste internetabonnementen.

Daarnaast bieden ze ook nog een hele reeks voorwaarden aan ter ondersteuning van kleine ondernemingen, de gezondheidssector en digitale inclusie (voor leerlingen met beperkte toegang tot het internet). Alle details hiervoor, kan je hier terugvinden.

Telenet 

Alle klanten met een vast internetabonnement krijgen extra volume tot nader order (bijvoorbeeld als er een verandering komt in de verplichtte thuiswerk richtlijn van de overheid). Als je bijvoorbeeld 2 GB hebt verbruikt, dan gaat er maar 1 GB van je inbegrepen datavolume af. Hetzelfde principe geldt ook voor als je buiten je inbegrepen datavolume gaat verder verbruiken.

Als je een abonnement met onbeperkt internet hebt (YUGO, WIGO en All-Internet), dan kun je van middernacht tot 17u (de daluren) onbeperkt surfen aan de normale snelheid. De daluren worden daarmee aangepast omdat ze normaal maar van middernacht tot 12u gelden. Alle details over de maatregelen die Telenet neemt, kan je hier terugvinden. 

VOO 

Onbeperkt internetvolume voor alle internetabonnementen tot en met 31 januari 2021. VOO heeft ons bevestigd dat deze maatregelen verlengd zullen worden tot zolang de overheid thuiswerk verplicht.

Verder biedt VOO ook extra mobiele data aan. 15 GB voor 1 en 5 GB voor iedere bijkomende simkaart in een TRIO of QUATRO bundel. Klanten met een Hero abonnement krijgen 13 GB. Alle details over de maatregelen die VOO neemt, kan je hier terugvinden.

Op zoek naar een beter internetaanbod?

Via onze koopwijzer internettarieven vind je het internetaanbod dat is aangepast aan jouw budget.

 

Ga naar onze koopwijzer internettarieven