Nieuws

WhatsApp wijzigt gebruiksvoorwaarden: wat verandert er voor jou?

Vanaf 15 mei gelden er nieuwe gebruiksvoorwaarden voor WhatsApp. Wat verandert er precies, kun je de app na die datum nog gebruiken en heeft het zin om over te stappen naar een privacy-vriendelijker alternatief?

13 mei 2021

Aanvankelijk had je tot 8 februari de tijd om de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren, maar die deadline werd uitgesteld naar 15 mei. Gebruikers worden voor een ultimatum gesteld: ofwel accepteer je de nieuwe voorwaarden, ofwel kan je WhatsApp na verloop van tijd niet meer gebruiken.

Wat verandert er precies?

Voor de inwoners van de Verenigde Staten zijn de nieuwe voorwaarden belangrijk: moederbedrijf Facebook zal vanaf dan data verzameld in WhatsApp kunnen gebruiken. WhatsApp zal de inhoud van de berichten niet zien, maar wel zogenaamde metadata: waar je bent (tenzij je dit hebt uitgeschakeld), met wie je praat, welk toestel je gebruikt en welk besturingssysteem je hebt. Dit lijkt nutteloze informatie, maar gecombineerd met reeds verzamelde data van Facebook of Instagram, kan er op die manier gerichter geadverteerd worden. 

Gelukkig zijn wij in de EU beschermd tegen dit soort praktijken. De GDPR-wetgeving laat WhatsApp niet toe om data te delen met andere applicaties zonder je hierover de keuze te geven (want die krijg je eigenlijk niet). Dit mag zelfs niet als dat met het moederbedrijf Facebook is.

Voor EU-gebruikers lijkt er dus niet veel te veranderen in de nieuwe voorwaarden. Toch zou er niet blindelings op de voorwaarden van WhatsApp vertrouwd mogen worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat Facebook door de mazen van het privacynet glipt. Wil je de nieuwe voorwaarden in detail bekijken, dan kan dat op deze pagina.

Wat gebeurt er als ik de wijzigingen niet accepteer?

Je account zal niet verwijderd worden als je na 15 mei de nieuwe voorwaarden nog steeds niet hebt geaccepteerd. Wel zullen er functies verdwijnen. In eerste instantie zal je geen toegang meer hebben tot je lijst met chats. Je zal wel nog inkomende telefoon- en video-oproepen kunnen beantwoorden.

Een paar weken later zal de app zo goed als onbruikbaar worden: je zal geen oproepen en berichten meer ontvangen via WhatsApp op je telefoon.

Als je gedurende lange tijd WhatsApp niet meer gebruikt, is het bestaande beleid van toepassing. Dit wil zeggen dat je account na 120 dagen inactiviteit verwijderd zal worden.

En als ik weg wil van WhatsApp?

Het kan sowieso geen kwaad om je opties te overwegen, zeker als je al andere apps van techreus Facebook gebruikt (bijvoorbeeld Messenger of Instagram).

Signal is ondertussen de meest gedownloade app in de App Store in België. Dit alternatief voor WhatsApp staat bekend voor zijn veiligheid en privacy-vriendelijkheid, en scoorde in onze test van videobelapps ook het beste op die domeinen. Overstappen van WhatsApp naar Signal is trouwens makkelijker dan je denkt.
Ook Telegram wordt veel gedownload als alternatief. Deze app hebben we zelf nog niet getest, maar is volgens onder meer de Nederlandse Consumentenbond eveneens goed voor je privacy en veiligheid, al kan ze niet tippen aan Signal.

Zo stap je over naar Signal