Nieuws

Vrije modemkeuze in Nederland: waarop wachten Belgische providers?

29 juli 2021

Nederlandse consumenten mogen binnenkort hun eigen modem kiezen en zijn dus niet meer gebonden aan de modem van hun telecomprovider. Wij zijn voorstander van die vrije keuze. In principe is dat in ons land ook mogelijk. Waar wachten de Belgische providers op?

Wie vandaag een internetabonnement neemt bij Telenet, Orange, Proximus of VOO, krijgt daar standaard een toestel bij van de provider dat modem en router ineen is. Voor sommige consumenten is die oplossing echter te beperkend. Zij sluiten graag zelf een eigen modem, of vooral een eigen router aan omdat ze dan performantere hardware kunnen gebruiken zonder gehinderd te worden door de beperkingen van de provider.

Neem een voorbeeld aan Nederland

Bij onze noorderburen komt daar binnenkort verandering in. Deze week maakte de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) officieel dat consumenten en bedrijven hun eigen modem en router mogen aansluiten op het netwerk van hun telecomaanbieder. Dit in navolging van een rechtszaak tegen de Nederlandse telecomprovider Ziggo die nu verplicht wordt om de vrije keuze toe te staan.

Niet alleen stimuleert die keuzevrijheid de concurrentie en innovatie op de markt van deze apparaten, het verlaagt volgens de ACM ook de drempel om over te stappen naar een nieuwe aanbieder omdat de consument vaak zijn eigen apparaat kan meenemen.

Nederland is trouwens niet het eerste buurland waar dit mogelijk is, in Duitsland (en ook Italië) is die vrije modemkeuze al jaren een feit.

Keuze voorop

De nieuwe regelgeving in Nederland kan hopelijk ook hier iets doen bewegen. De meeste consumenten zullen voldoende hebben aan de oplossing van hun provider, maar gevorderde gebruikers die meer functionaliteiten verwachten, moeten op zijn minst de keuze krijgen. 

Telecomproviders schermen onder meer met de reden dat het niet veilig zou zijn om hardware van derde aanbieders te gebruiken. Maar dat gaat niet op. Aangezien het hun corebusiness is, is de veiligheid van die apparaten net beter gegarandeerd. Ze krijgen bijvoorbeeld vaker updates dan de custom oplossing die providers aanbieden. Het lijkt erop dat providers uit gemakzucht graag zelf de controle willen blijven houden in plaats van de belangen van de consument te behartigen.

Om de mogelijkheden in België te bekijken zitten we dan ook graag eens samen met de telecomregulator BIPT.

Ben je momenteel op zoek naar een internetabonnement dat het best bij je behoeften past? Gebruik onze tariefvergelijker telecombundels.

Onze koopwijzer telecomtarieven