Nieuws

Vernieuwd aanbod Proximus: 4-play pakket en formules voor grote dataverbruikers

28 oktober 2016
Proximus Tarief

Nadat Orange en Telenet al nieuwigheden hadden aangekondigd, kon ook Proximus niet uitblijven met een herschikking van zijn bestaande gamma. Niet alleen de mobiele tarieven maar ook de bundels kregen een opfrisbeurt. Er wordt duidelijk de kaart gekozen van mobiele data, en opvallend is de toevoeging van een “4-play” pakket: Tuttimus.

Onze analyse

Wilt u snel berekenen welk tariefplan het meest interessant is voor uw gebruik? Dat kan met onze online koopwijzers!

Begin deze maand vernieuwde Orange zijn abonnementstarieven voor mobiele telefonie, en Telenet commercialiseerde onlangs met WIGO een nieuw aanbod voor de bundelmarkt. Als reactie daarop heeft Proximus nu ook zijn gamma opgefrist. Wij bieden een overzicht van de wijzigingen, en helpen u om te bepalen of een bepaald tariefplan interessant is voor u.

Gsm-tarieven: Mobilus

Proximus vervangt al zijn smart+ abonnementen door nieuwe abonnementen onder de naam Mobilus. De Easy+ abonnementen worden niet meer gecommercialiseerd, er zullen dus geen abonnementen zonder mobiele data meer worden aangeboden. Indien u dus bij Proximus een abonnement wenst te nemen en geen of weinig mobiele data gebruikt, dan bent u meteen verplicht om te kiezen voor een abonnement met 1 GB inbegrepen (Mobilus S).

Ook bij meerdere andere operatoren zien we een afname van abonnementen zonder data, maar we stellen vast dat volgens het BIPT het gemiddeld verbruiksvolume van mobiele data bij de Belg in 2015 ongeveer 160 MB per maand bedroeg. De kloof met het nieuwe aanbod van Proximus is volgens ons dus te groot.

Gemiddeld belprofiel met intensief datagebruik

Voor een gemiddeld belprofiel (ongeveer 100 oproepen per maand) en een intensief datagebruik (minimum 2 000 MB/maand) komt Proximus met zijn nieuwe tarief Mobilus M op dezelfde hoogte als de andere netwerkoperatoren.

Voor dit profiel blijken er echter nog 2 andere tarieven goedkoper, namelijk die van Telenet King Supersize aan € 20/maand en Scarlet Mobile Hot aan € 23/maand. Bij de 3 tarieven van de netwerkoperatoren hebt u wel een extra GB ter beschikking.

Bij Proximus kunt u bovendien onbeperkt gebruik maken van uw favoriete applicatie naar keuze, maar voor € 60 meerkost op jaarbasis mag dit misschien ook wel... 

Veeleisend belprofiel met zeer intensief datagebruik

Voor een veeleisend belprofiel (ongeveer 300 oproepen per maand) en een zeer intensief datagebruik (minimum 4 000 MB per maand) komt Proximus niet in de top 5 voor. Voor dit profiel zijn onder meer Scarlet Mobile Chili, Orange Panter 33 en Base 39 goedkoper.

Zo is Scarlet Mobile Chili maar liefst € 12 per maand goedkoper dan Proximus Mobilus L, Orange Panter 33 is toch ook al gauw € 7/maand goedkoper dan Proximus voor dit profiel.

3-play (internet, televisie, vaste telefoon): Familus

Naast de mobiele tarieven, kregen ook de bundels (met name 3-play bundels) een serieuze opfrisbeurt. Het oude gamma van Start, Comfort en Maxi werd vervangen door een nieuw pakket met de naam Familus. Het 3-play pakket Start blijft voorlopig wel nog verkrijgbaar, maar wordt niet meteen naar voren geschoven door de operator.

Het 3-play pakket Familus biedt een bundel aan van vaste telefonie (onbeperkt bellen naar vaste lijnen in België en 1 000 belminuten naar gsm in België tijdens de daluren inbegrepen), 100 Mbps downloadsnelheid en onbeperkt downloaden en digitale televisie met één extra TV-bundel naar keuze inbegrepen (films, sport,…) voor € 74,95/maand. U kunt kiezen om het Familus pakket te nemen zonder de extra TV-bundel en dan krijgt u een korting van € 7,95/maand.

We hebben de bundel Familis (zonder extra TV-bundel) vergeleken met de verschillende bundels op de markt voor een gemiddeld belprofiel (100 oproepen/maand gespreid over vaste lijnen en gsm in België en naar vaste lijnen internationaal). Voor het internetprofiel namen we een minimum van 50 Mbps downloadsnelheid en onbeperkt downloaden in acht.

We constateren dat Proximus Familus in het midden van ons klassement terechtkomt. Scarlet en kabeloperatoren SFR en VOO zijn nog steeds aanzienlijk tot een beetje goedkoper per maand, maar toch blijkt het nieuwe aanbod van Proximus meer dan € 10/maand goedkoper dan het goedkoopste aanbod van grote concurrent Telenet voor dit specifieke profiel.

4-play (internet, televisie, vaste telefoon + gsm): Tuttimus

De derde en laatste toevoeging aan de Proximus-familie is het pakket Tuttimus. Zoals de naam zelf zeg , dit pakket biedt een combinatie van alle diensten die Proximus aanbiedt. Vaste telefonie, internet, digitale televisie en minimum één mobiel abonnement samengebracht in één pakket.

U kunt Tuttimus nemen met elk mobiel abonnement dat Proximus aanbiedt. Een all-in voor heel het gezin lijkt in de maak, maar wij stellen vast dat de beschikbare abonnementen hier onvoldoende flexibel zijn om een zo interessant mogelijke bundel af te nemen rekening houdende met verschillende verbruiksprofielen.

Als we een simulatie maken voor een gezin van 4 personen dat we eerder al gebruikten als berekeningsbasis, dan blijkt dat het voordeliger is om een combinatie van alternatieve tarieven bij andere operatoren te nemen dan met zijn allen in te stappen op het Tuttimus-aanbod van Proximus. Het gezin kan meer dan € 33/maand besparen door te kiezen voor een combinatie van mobiele tarieven die afgestemd is op het profiel van elk gezinslid, louter dan te kiezen voor een tarief dat te weinig belminuten bevat of teveel mobiele data die men toch niet zal gebruiken.