Apps om gratis te videobellen

Telefoneren zonder te raken aan je belminuten
Bellen via het internet is simpel en handig tegelijk. Wist je dat je met apps als WhatsApp en Messenger niet alleen berichten kunt uitwisselen, maar ook kunt (video)bellen zonder een minuut van je belvolume te gebruiken?
Het grote voordeel van deze apps is dat je ze gratis kunt gebruiken, vaak op verschillende platformen: computer, tablet en smartphone. De enige beperking is dat je gesprekspartner dezelfde app moet gebruiken. En natuurlijk moet je toegang hebben tot een wifi- of 4G-netwerk.
Kies voor videogesprekken bij voorkeur voor wifi. Dat is gratis, waar je ook bent. Videobellen via 4G met een app die veel data verbruikt kan zo'n 2 GB data opsouperen in een dik uur. Voor audiogesprekken maakt het minder uit of je wifi dan wel 4G gebruikt. Volgens onze test kun je met 2 GB een twaalftal uren bellen bij het hoogste dataverbruik.
Om je een doordachte keuze te helpen maken, hebben we naast het populaire Messenger en WhatsApp nog negen andere diensten getest. Met FaceTime en zijn concurrent Google Duo kun je alleen bellen. Houseparty zorgt voor entertainment tijdens het videogesprek. Signal is het meest privacyvriendelijke alternatief, terwijl Snapchat het populairst is onder jongeren. Met Skype en Viber kun je ook bellen naar vaste en mobiele nummers. Die optie is niet gratis, maar wel goedkoop. Google Hangout is gemakkelijk te gebruiken voor wie al een Google account heeft. Zoom is dan weer een hit in bedrijfskringen omdat het zich prima leent voor onlinevergaderingen met een groot aantal deelnemers.
In een notendop: Met deze app kun je heel gemakkelijk converseren met je contactpersonen op Facebook, maar dan heb je een Facebook-account nodig. Heb je die niet, kun je Messenger ook gebruiken via de app op tablet of smartphone. Om de Messenger app te kunnen gebruiken zonder een Facebook-account, moet je een Messenger-account aanmaken. Dankzij een nieuwe optie - Messenger Rooms - kun je anderen uitnodigen voor een gesprek via een link die je doorstuurt; een beetje zoals Zoom.
Dataverbruik: 7,5 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 50
- Score gebruiksvriendelijkheid: 10/10
- Bestanden doorsturen mogelijk: ja
Waar te vinden: messenger.com
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren.
Hoe begin ik met Messenger?
Afhankelijk van het toestel dat je gebruikt, en of je reeds Facebook hebt, leggen we je uit hoe je aan het videobellen begint met Messenger, zowel op je smartphone als op je pc.
Pc met Facebook-account
Surf naar www.messenger.com en meld je hier aan met je Facebook-account. Open de chat van de persoon waarmee je een videogesprek wilt starten. Je moet er wel voor zorgen dat je met deze persoon bevriend bent op Facebook, anders kan je er niet mee bellen. Druk nu bovenrechts op het camera-icoon. Als er een melding komt met de vraag of je de toegang tot je camera en microfoon wilt toestaan, klik dan op "Toestaan" (of "Allow" in het Engels). Als er geen melding komt, maar er toch staat dat er een fout is opgetreden, klik dan bovenaan links op het scherm op het veiligheidsslot-icoontje. Selecteer hier dat je de toegang tot je camera en microfoon wilt toestaan, en herlaad dan de pagina.
Je kunt nu bellen met je Facebook-vriend.
Pc zonder Facebook-account
Als je geen Facebook hebt, maar toch wilt bellen via Messenger heb je 2 keuzes: ofwel maak je een Facebook-account aan en volg je bovenstaande stappen, ofwel maak je enkel een Messenger-account aan. Als je enkel een Messenger-account hebt maar geen Facebook-account, kun je nog altijd chatten en videobellen met je vrienden. Een Messenger-account kun je wel enkel via een smartphone of tablet aanmaken. De uitleg over hoe je een Messenger account-aanmaakt op je smartphone of tablet vind je door verder naar beneden te scrollen.
Smartphone of tablet met Facebook-account
Open de Messenger app, of download deze als je hem nog niet hebt, en open de chat van je vriend waarmee je wilt videobellen. Als je nu bovenaan rechts op het camera-icoontje klikt, zal je videogesprek beginnen.
Smartphone of tablet zonder Facebook-account
Ofwel maak je een Facebook-account aan en volg je bovenstaande stappen, ofwel maak je enkel een Messenger-account aan. Dat doe je door de app in de App Store te downloaden als je een iPhone of iPad hebt, of in de Play Store als je een Androidtoestel hebt. Open de Messenger app en klik op "Nieuw account maken". Vervolgens moet je je naam en telefoonnummer ingeven om je account aan te maken. Je account is nu klaar en je kunt de Messenger app beginnen te gebruiken zoals hierboven beschreven.
Als je problemen hebt, controleer dan of je Messenger wel de toestemming hebt gegeven om je camera en microfoon te gebruiken. Je kunt dit wijzigen in je instellingen. Als je een iPhone of iPad hebt, doe je dit door de app-instellingen te openen. Klik hier op Messenger. Je kunt hier aanvinken dat Messenger toegang moet krijgen tot je camera en microfoon.
Op je Androidtoestel vind je deze optie onder "Instellingen" > "Apps" (of "Apps & notificaties") > "Messenger" > "Machtigingen". Hier kun je de machtigingen voor de camera en microfoon aanzetten.
Hoe gebruik je Messenger Rooms?
Op de Homepagina van de Messenger app selecteer je "Mensen">"Een ruimte maken">"Proberen". Kies de deelnemers en deel de link met hen.
Op de homepagina van Facebook klik je op het Messenger-icoon rechtsbovenaan je scherm en daarna op het camera-icoon met een plusteken (+) in om een nieuwe ruimte te maken. Kies de deelnemers en bevestig.
Je kunt op elk moment het gesprek vergrendelen om te voorkomen dat er nog andere mensen deelnemen. We raden je aan om dat te doen, want anders blijft je sessie toegankelijk voor iedereen die over de link beschikt. Ga naar "Bekijk gespreksdeelnemers">"Ruimte vergrendelen".
In een notendop: De meest gebruikte dienst, ook al is niet iedereen te spreken over de overname door Facebook.
Dataverbruik: 10,9 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar op Android, iOS, Windows en Mac
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 8
- Een account kun je aanmaken met enkel je telefoonnummer
- Score voor gebruiksvriendelijkheid:10/10
- Bestanden doorsturen mogelijk: ja
Waar te vinden: whatsapp.com
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren. Met de "databesparingsmodus" werd hier geen rekening gehouden.
Whatsapp installeren en gebruiken
WhatsApp installeren en je account aanmaken
Een contactpersoon toevoegen
Iemand opbellen
In een notendop: Veelzijdig maar soms vrij complex programma waarmee je ook naar vaste en mobiele nummers kunt bellen.
Dataverbruik: 7,5 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar op Windows, Mac, Android, iOS
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 50
- Account aanmaken met e-mailadres
- Score voor gebruiksvriendelijkheid: 7/10
- Bestanden delen mogelijk: ja
Waar te vinden? skype.com
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren.
Skype via pc
Installeren en je account aanmaken
Als je Windows 10 hebt, komt Skype meegeleverd in het Windows-pakket en moet je niets doen om het te downloaden. Als je Skype nog niet hebt, kun je het downloaden op de website van Skype, www.skype.com/en/get-skype/. Open Skype eens het programma geïnstalleerd is. Als je al een Microsoft account hebt, kun je dit account gebruiken om je aan te melden, ook als je met een Mac werkt. Als je nog geen Microsoft account hebt, kun je dit hier aanmaken. Klik op "Aanmelden" of "Maken" en dan op "Maak er een". Je kunt dan kiezen om je e-mailadres of je telefoonnummer te gebruiken. Vul verder alle gegevens in om het aanmaken van je account af te ronden. Eens de aanmaak van je account in orde is, kom je in het hoofdscherm van Skype terecht.
Contacten toevoegen
In het hoofdscherm kun je contacten toevoegen door op "Contacten" te klikken en daaronder op "Nieuwe contactpersoon". Je kunt hier contactpersonen toevoegen door hun telefoonnummer, e-mailadres, of Skype-naam in te vullen. Je Skype-naam vind je in je account-instellingen. Dit vind je door bovenlinks op je eigen naam te klikken (1), dan op "Skype-profiel" (2).
Links zie je dan je Skype-naam. Deze naam is soms een heel lange code, wat het een stuk lastiger maakt om mensen op deze manier toe te voegen als contact.
Iemand opbellen
Eens je de persoon die je wilt bellen hebt toegevoegd als contactpersoon, kun je met hem of haar videobellen door links in het hoofdscherm op zijn naam te klikken. Als je veel contacten hebt, kun je ook op zijn naam zoeken in de zoekbalk. Als je op de gewenste persoon klikt, zal de chat met deze persoon opengaan. Je kan nu bovenlinks op het camera-icoon klikken om het videogesprek te starten.
Skype op je smartphone of tablet
Skype installeren en je account aanmaken
Je kunt Skype downloaden in de App Store voor je iPhone of iPad, of in de Play Store als je een Androidtoestel hebt. Volg hier dezelfde stappen die hierboven uitgelegd zijn in het deel “Op je computer”.
Contacten toevoegen
Eens je je aangemeld hebt, bevind je je in het startscherm van Skype. Als je contacten wilt toevoegen, klik je onderaan rechts op "Contacten". Je krijgt nu bovenaan rechts een pictogram te zien van een persoon met een plus-teken ernaast.
Als je hierop klikt, dan kun je een contactpersoon toevoegen door hun telefoonnummer, e-mailadres, of Skype-naam in te vullen. In de app vind je je Skype-naam door op Chats te klikken en dan bovenaan op je eigen naam.
In het menu dat zich opent klik je op "Skype-profiel" waar je je Skype-naam kunt zien. Deze naam is soms een heel lange code, wat het een stuk lastiger maakt om mensen op deze manier toe te voegen als contact.
Iemand opbellen
Het is redelijk simpel om iemand op te bellen in de Skype-app. Klik op de persoon die je wilt bellen of zoek hem op zijn naam door op "Contacten" te klikken en dan te zoeken in de zoekbalk. Door op iemand zijn naam te klikken, open je de chat met deze persoon. Je kunt nu bovenaan rechts op het camera-icoon klikken om het videogesprek te starten.
Als je problemen hebt, controleer dan of je Skype wel de toestemming hebt gegeven om je camera en microfoon te gebruiken. Je kunt dit wijzigen in je instellingen. Als je een iPhone of iPad hebt, doe je dit door de app-instellingen te openen. Klik hier op Skype. Je kunt dan aanvinken dat Skype toegang moet krijgen tot je camera en microfoon. Op je Androidtoestel vind je deze optie onder "Instellingen"> "Apps" (of "Apps & notificaties") > "Skype" > "Machtigingen". Hier kun je de machtigingen voor de camera en microfoon aanzetten.
De andere apps zijn vooral gericht op videobellen met vrienden en familie. Zoom wordt meer gebruikt voor zakelijke videogesprekkens, vooral tijdens de coronacrisis. Deelnemers hebben immers geen account nodig op de pc, ze kunnen zonder problemen deelnemen via de link.
In theorie is het een ideaal platform om met grote groepen een videoconferentie te houden gezien de grote capacitieit van het aantal deelnemers en de extra functies (Screen Share & Recording o.a.) die Zoom biedt.
We konden Zoom lange tijd niet aanbevelen omdat er een juridische klacht liep van een van de aandeelhouders omwille van het feit dat bepaalde veiligheids- en privacyrisico's werden verzwegen. En de risico's waren niet de minste: de standaardinstellingen zouden gesprekken niet voldoende beveiligen en de software zelf is kwetsbaar voor aanvallen van hackers. Bijgevolg hadden al meerdere grote bedrijven zoals Google en NASA hun werknemers verboden om te vergaderen met Zoom.
Vandaag is de situatie minder alarmerend. Zoom liet half oktober weten dat het eind-tot-eind versleuteling gaat toepassen op gesprekken, iets wat al was beloofd van bij het begin. Momenteel zit dat nog in een testfase, maar de beveiliging zou zowel voor betalende als niet-betalende gebruikers worden toegepast. Je zou het ook gemakkelijk kunnen activeren via de instellingen. Gratis gebruikers zouden wel een validatieproces moeten doorlopen via sms waarbij je dus je telefoonnummer moet doorgeven.
De standaardinstellingen staan sinds 2020 veiliger ingesteld. Zo staat de wachtkamerfunctie standaard aan voor alle accounts en kan, tenzij je dit anders instelt, enkel de host van een meeting schermen delen bij Basic accounts. Het waren onder andere deze instellingen, die voordien standaard uit stonden, die voor veel problemen zorgden.
Zoom verzamelt niet bijzonder veel gegevens, maar had een tijdje veiligheidsproblemen waardoor ongewenste gasten konden opduiken in de conversatie. In de 5.0-versie is dit euvel gelukkig verholpen, net als de kwaliteit van de versleuteling die tot voor kort niet van het beloofde niveau was.
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar op Android, iOS, Windows en Mac, zowel voor de "Client"-versie als voor de webversie
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 100
- Een account aanmaken doe je met je e-mailadres
- Score voor gebruiksvriendelijkheid (minimaal 1, maximaal 5): 3
- Via webversie kunnen ook mensen zonder account aan vergaderingen deelnemen
- Bestanden doorsturen mogelijk: ja
Onze tips om je gesprekken via Zoom privé en beveiligd te houden
- Maak je vergaderingen niet publiek. Je hebt in Zoom twee manieren om een vergadering privé te maken: ofwel heb je een paswoord nodig om de vergadering te kunnen bijwonen ofwel moeten nieuwe deelnemers in de wachtkamer wachten tot ze van de gastheer toegang krijgen tot de vergadering. Vanaf Zoom 5.0 zijn zowel het paswoord als de wachtkamer standaard ingesteld.
- Deel de link van je vergadering niet via een openbare post op sociale media. Stuur de link rechtstreeks naar degenen die je wilt uitnodigen
- Beheer de mogelijkheid om schermen te delen. Je kunt de instellingen zo aanpassen dat enkel de gastheer zijn scherm kan delen ("Host only"). Na de update van 9 mei 2020 staat ook deze optie standaard ingesteld.
- Let er op dat je software steeds up to date is.
- Update regelmatig. Gebruik op zijn minst de 5.0-versie van de app, want in die versie zijn de privacymaatregelen al sterk verbeterd.
- Gebruik de eind-tot-eind versleuteling zo vaak mogelijk
Zoom installeren en gebruiken
We leggen hier stap voor stap uit hoe je Zoom gebruikt op pc. Surf naar zoom.us en op de site en klik op "Sign Up, It's Free" rechts bovenaan het scherm. Gebruik je werk of privé e-mail om in te loggen. Geef vervolgens je naam en een wachtwoord in. Hierna krijg je een controle-e-mail.
Vervolgens heb je de optie om collega’s uit te nodigen.
Eens je bent ingelogd zie je bij "Personal Meeting" een link staan waarmee je mensen kunt uitnodigen voor een meeting. Als je de basisversie gebruikt, is de capaciteit van je vergadering beperkt tot 100 gebruikers en een maximum van 40 minuten per meeting. Rechtsboven zie je “Host a Meeting” staan, klik hierop om een vergadering te starten.
Je kunt kiezen om te starten met je camera aan of uit of met je scherm te delen. Je camera aan/uitzetten kun je met het camera-icoon links onderaan het scherm.
Als je iemand wilt uitnodigen klik je onderaan op "Invite". Je kunt iemand uitnodigen via mail of door de link te kopiëren en met de betreffende personen te delen. Bij “Manage Participants” krijg je een overzicht van de deelnemers in jouw "Meeting Room". Je kunt mensen naar keuze hun microfoon aan of uitzetten. Indien je het scherm van je pc wilt delen kun je op "Share Screen" klikken. Via "Chat" is het ook mogelijk om met deelnemers te communiceren. In die "chat" kun je bepalen wie mag chatten (enkel de gastheer, iedereen, alleen privé naar jou, niemand enzovoort).
In de "Client"-versie van Zoom valt op dat je hier wel een knop "Record" hebt. "Local Record" is enkel mogelijk op pc voor niet-betalende gebruikers. Voor betalende gebruikers kan dit ook op een mobiel toestel. Daarnaast heb je ook "Cloud Recording" dat mogelijk is voor pc en mobiele toestellen. De opname wordt dan opgeslagen in de Zoom Cloud.
Het is mogelijk om vergaderingen te plannen onder de rubriek "Meetings" in je account.
Zoom op smartphone of tablet
Om een vergadering te starten, klik je op het camera-icoontje met daaronder "New Meeting" links bovenaan je scherm.
Onder de rubriek "Settings" kun je heel wat voorkeuren instellen. Privacy-instellingen zoals wachtwoorden, welke handelingen de gastheer en deelnemers mogen uitvoeren, of deelnemers al dan niet bestanden kunnen versturen enzovoort. De instellingen zijn erg uitgebreid, wat goed is voor een gastheer die zijn vergadering strak wil leiden.
Net zoals op de webversie en "Client"-versie kun je je scherm delen. Er zijn maar weinig mobiele apps waarmee je dat kunt, maar bijvoorbeeld ook wel met Skype.
Om deelnemers uit te nodigen klik je op “Participants” onderaan het scherm en dan vervolgens op "Invite". Je kunt ofwel de link kopiëren, of iemand uitnodigen via een bericht naar Messenger, Hangouts, Gmail, e-mail of naar een ander Zoom-account.
Onder "More" vind je instellingen voor de vergadering. Je kunt die versleutelen, deelnemers verbieden documenten te delen (enkel de gastheer kan dan delen), audio van nieuwe deelnemers standaard uitzetten als ze de vergadering vervoegen, een deuntje laten afspelen als iemand de vergadering binnenkomt of verlaat, toelaten of deelnemers mogen chatten of niet…
In een notendop: Deze app, die standaard op alle Apple-toestellen staat, is erg gebruiksvriendelijk, maar dient enkel voor (video)gesprekken tussen Apple-gebruikers.
Dataverbruik: 3,5 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar voor Mac en iOS, zowel via website als met applicatie
- Simultaan aantal gebruikers: 32
- Een account aanmaken met: je telefoonnummer, eventueel je Apple-ID
- Score gebruiksvriendelijkheid: 10/10
- Bestanden doorsturen mogelijk: nee
Waar te vinden: apple.com
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren.
In een notendop: Net als bij tegenhanger FaceTime kun je er geen berichten mee versturen, maar de app is wel beschikbaar op verschillende platformen.
Dataverbruik: 9,3 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar voor Android en iOS en op je pc via je webbrowser
- Maximaal aantal deelnemers voor een videogesprek: 12
- Score gebruiksvriendelijkheid: 8/10
- Bestanden doorsturen mogelijk: nee
Waar te vinden: duo.google.com
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren.
In een notendop: Deze app staat bekend als een van de veiligste en meest transparante op de markt. Ze wordt niet toevallig aanbevolen door klokkenluider Edward Snowden.
Dataverbruik: 30 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar op Android en iOS. Er bestaat ook een desktop app voor Windows en Mac, maar daarmee kun je niet videobellen
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 40
- Om een account aan te maken moet je je telefoonnummer en je naam ingeven
- Score voor gebruiksvriendelijkheid: 9/10
- Bestanden doorsturen mogelijk: ja
Waar te vinden? signal.org
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren.
Signal installeren en gebruiken
Om optimaal van Signal gebruik te maken, installeer je best de app op je smartphone. Dit zijn de stappen die je moet volgen.
Dit is het hoofdmenu van de applicatie. Als je berichten ontvangt via Signal verschijnen die hier. Om een gesprek te beginnen, moet je klikken op het potlood in het blauwe icoon. Als je al berichten hebt uitgewisseld met de persoon die je wilt contacteren kun je gewoon op zijn of haar naam klikken in dit menu.
Nadat je op het icoon hebt geklikt, verschijnt er een contactenlijst. Kiest met wie je een videogesprek wilt starten.
Vervolgens opent er een nieuw scherm en kun je een bericht sturen naar de persoon die je hebt gekozen. Als je een videogesprek wilt starten, klik je op het icoon met de camera onderaan rechts. Je krijgt nu de vraag om toegang te verschaffen tot je microfoon en je camera. Geef toegang en doe dat ook als Signal vraagt om beeld en geluid op te nemen.
Het videogesprek kan nu beginnen. Met het icoon met de ronddraaiende pijlen kun je wisselen tussen je voor- en achtercamera. Je kunt ook het geluid van je micro uitzetten.
Dataverbruik: 15,6 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Enkel voor Android en iOS
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 16
- Maximaal aantal deelnemers aan een audiogesprek: 32
- Score voor gebruiksvriendelijkheid: 8/10
- Bestanden doorsturen mogelijk: ja, foto's en video's
Waar te vinden? snapchat.com
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren.
In een notendop: Met deze dienst kun je ook bellen naar vaste en mobiele nummers, maar soms moet je de vervelende advertenties erbij nemen.
Dataverbruik: 31,4 MB/minuut (4G)*
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar op Android en iOS. Windows en Mac hebben ook een versie, maar dan moet je al een account hebben op de mobiele app
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 40
- Maximaal aantal deelnemers aan een audiogesprek: 40
- Een account maak je aan met je e-mailadres, telefoonnummer, naam en geboortedatum
- Score voor gebruiksvriendelijkheid: 9/10
- Bestanden doorsturen mogelijk: ja, foto's en video's
Waar te vinden: www.viber.com
*Gemiddeld gemeten verbruik voor videogesprekken in Android en iOS, via twee verschillende 4G-operatoren. Met de "databesparingsmodus" werd hier geen rekening gehouden.
Voordelen
|
Nadelen
|
Specificaties:
- Beschikbaar voor Android, iOS en webversie
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 10
- Om een account aan te maken heb je een gmail-account nodig
- Score voor gebruiksvriendelijkheid: 9/10
- Bestanden doorsturen mogelijk?: Ja, via smartphone of tablet enkel foto’s, via pc zijn andere bestandstypes ook mogelijk
Deze app richtte zich oorspronkelijk op bedrijven, maar is nu ook beschikbaar voor particulieren. Google Meet is heel gebruiksvriendelijk, maar in de meeste gevallen heb je wel een Google-account nodig om er gebruik van te kunnen maken.
Voordelen
|
Nadelen
|
Eigenschappen
- Beschikbaar op iOS, Android en online (ook toegankelijk via je Gmail inbox, in hetzelfde venster als Hangouts).
- Maximaal aantal deelnemers aan een videogesprek: 100
- Gebruiksgemak: 10/10
- Mogelijkheid om bestanden te delen: ja, maar enkel via Google Agenda