Dossier

Apps om gratis te videobellen

27 juni 2022
videobellen

Wij hebben de veelgebruikte applicaties om te videobellen op een rij gezet met hun voor- en nadelen. We leggen daarnaast uit hoe je de 5 meest gebruikte apps kunt installeren en gebruiken. Dat zijn Messenger, WhatsApp, Skype, Signal en Zoom.

Telefoneren zonder te raken aan je belminuten

Bellen via het internet is simpel en handig tegelijk. Wist je dat je met apps als WhatsApp en Messenger niet alleen berichten kunt uitwisselen, maar ook kunt (video)bellen zonder een minuut van je belvolume te gebruiken?

Het grote voordeel van deze apps is dat je ze gratis kunt gebruiken, vaak op verschillende platformen: computer, tablet en smartphone. De enige beperking is dat je gesprekspartner dezelfde app moet gebruiken. En natuurlijk moet je toegang hebben tot een wifi- of 4G-netwerk.

Kies voor videogesprekken bij voorkeur voor wifi. Dat is gratis, waar je ook bent. Videobellen via 4G met een app die veel data verbruikt kan zo'n 2 GB data opsouperen in een dik uur. Voor audiogesprekken maakt het minder uit of je wifi dan wel 4G gebruikt. Volgens onze test kun je met 2 GB een twaalftal uren bellen bij het hoogste dataverbruik.

Om je een doordachte keuze te helpen maken, hebben we naast het populaire Messenger en WhatsApp nog negen andere diensten getest. Met FaceTime en zijn concurrent Google Duo kun je alleen bellen. Houseparty zorgt voor entertainment tijdens het videogesprek. Signal is het meest privacyvriendelijke alternatief, terwijl Snapchat het populairst is onder jongeren. Met Skype en Viber kun je ook bellen naar vaste en mobiele nummers. Die optie is niet gratis, maar wel goedkoop. Google Hangout is gemakkelijk te gebruiken voor wie al een Google account heeft. Zoom is dan weer een hit in bedrijfskringen omdat het zich prima leent voor onlinevergaderingen met een groot aantal deelnemers.