Dossier

Zes programma's om simpel en gratis te videobellen

04 maart 2018
6 programma's om simpel en gratis te videobellen

04 maart 2018

Er is geen gebrek aan programma’s en apps waarmee u gratis kunt bellen via uw computer of smartphone. Allemaal zijn ze erg makkelijk in het gebruik. We hebben zes diensten (webversies en apps) uitgeprobeerd: Skype, Messenger, Hangouts, Viber, FaceTime en het nieuwe Duo.

Inleiding

Telefoneren via het internet is handig: het kan overal, het kost niks en u krijgt uw gesprekspartner in levenden lijve te zien. Mensen met familie of vrienden in het buitenland waren de eersten die met videogesprekken via internet leerden werken. Later volgden scholieren die via Facebook Messenger samen aan schooltaken werken. Ook in het bedrijfsleven raken videogesprekken stilaan ingeburgerd.

Wat hebt u nodig? De hardware speelt geen rol: computer, laptop, tablet en smartphone kunnen deze taak met gemak aan. U moet natuurlijk een internetverbinding hebben. Waar mogelijk belt u beter via een wifiverbinding. Die geeft meestal een betere videokwaliteit dan een mobiele dataverbinding. Er is eigenlijk maar één beperking: beide gesprekspartners moeten dezelfde software of applicatie gebruiken. Dat neemt niet weg dat u ook kunt internetbellen naar vaste en mobiele nummers. Niet gratis, maar voor heel weinig geld (zie ook ons dossier Telefoneren via internet: VOIP.

We hebben zes diensten (webversies en apps) uitgeprobeerd: Skype, Messenger, Hangouts, Viber, FaceTime en het nieuwe Duo. Hangouts staat standaard op tablets en smartphones die op Android draaien, en FaceTime is de vaste Apple-app. Skype, Viber en Duo moet u meestal zelf downloaden.