Nieuws

Telenet TV-box met stembediening niet gratis voor bestaande klanten

26 april 2019

Telenet is gestart met de graduele uitrol van zijn nieuwe TV-box bij bestaande en nieuwe internet- en tv-klanten. Als bestaande klant moet je echter een eenmalige omruilkost van € 35 betalen vooraleer je van de nieuwe decoder met onder meer stembediening kunt genieten.

Na een testfase bij zo’n 20 000 klanten wordt de nieuwe Telenet TV-box sinds donderdag 25 april verder gradueel uitgerold. De decoder beschikt over een aantal nieuwe functies, maar voor bestaande klanten zijn er wel enkele nadelen.

Stembediening en opnames in de cloud

Een van de voornaamste nieuwigheden van de TV-box is dat de afstandsbediening is uitgerust met stembediening. Daarnaast heeft de nieuwe decoder geen harde schijf meer en opnames worden dus bewaard in de cloud. Dit is ook het geval bij de recentste Proximus-decoder.

Het voordeel van opnames in de cloud is dat je die niet zomaar verliest bij een defect aan je decoder. Een nadeel is dat ze niet meer toegankelijk zijn zonder internetverbinding.

De TV-box ondersteunt 4K en HDR, en apps zoals Netflix en YouTube zijn geïntegreerd. We zullen alle technische specificaties binnenkort aan een test onderwerpen.

Huidige decoder blijft ondersteund

De lancering van de nieuwe TV-box betekent niet dat de huidige decoder zal worden afgebouwd. Telenet heeft bevestigd die te blijven ondersteunen. De huidige decoder draait wel op een ander besturingssysteem dan de nieuwe, wat impliceert dat een ouder en nieuw toestel niet samen gebruikt kunnen worden. Beschik je nu over twee decoders maar wil je graag van de nieuwe functionaliteiten gebruikmaken, dan zal je beide toestellen dus moeten omwisselen voor een nieuwe decoder.

De nieuwe TV-box komt ook met een nieuwe applicatie waarmee je makkelijk van je smartphone kunt casten naar een tweede televisiescherm (met behulp van een Chromecast) zodat de noodzaak van een tweede decoder minder groot wordt.

Omruilkost en verloren opnames

De nieuwe TV-box kan je enkel huren voor € 9,20 per maand, dezelfde prijs als de huidige digicorder. Een tweede TV-box huren kost je maandelijks € 4,45.

Ben je als bestaande klant geïnteresseerd in de nieuwe TV-box en beschik je over tenminste internet en televisie, houd er dan wel rekening mee dat Telenet een eenmalige omruilkost vraagt van € 35. Vergeet overigens niet dat wanneer je switcht naar de nieuwe TV-box je huidige opnames verloren gaan. Die kunnen immers niet worden overgezet naar de cloud (waar dan je toekomstige opnames beschikbaar zullen zijn).

We stellen ons dan ook de vraag of de nieuwe functionaliteiten wel opwegen tegen die verplichte omruilkost en het verlies van je opnames. Wil je als bestaande Telenet-klant je ongenoegen hierover uiten, surf dan naar onze Klachtenbox.

Naar de klachtenbox