Nieuws

Telecom: afsluiten van dienstverlening niet meer mogelijk zonder verwittiging

20 november 2017
opschorting van diensten

Iedere telecomoperator handelt vandaag op een andere manier wanneer een factuur van één van hun klanten onbetaald blijft. Vanaf 1 juli 2018 is dat verleden tijd en zullen alle operatoren een reeks voorschriften moeten naleven die jou als consument beter beschermen. Een stap voorwaarts die wij enkel maar kunnen toejuichen.

Met een abonnement bij een telecomoperator kan je vandaag heel wat meer doen dan enkel telefoneren. Een parkeerplaats betalen bijvoorbeeld. Maar ouderen, zieken of personen met een handicap, kunnen het ook gebruiken voor een noodhulpsysteem. Nathalie (schuilnaam) doet dit. Haar getuigenis geeft je koude rillingen. 

Een treffende getuigenis

"Ik heb een noodhulpknop rond mijn pols. Zo kan ik de hulpdiensten bellen als ik bijvoorbeeld uit de zetel zou vallen en mijn smartphone niet meer kan gebruiken. Die noodknop is verbonden met mijn vaste lijn. Op een dag stelde ik vast dat ik geen internetverbinding meer had. Mijn telefoonlijn bleek afgesloten. Volgens Proximus zou een factuur niet betaald zijn geweest. Maar ik werd nooit verwittigd van dit probleem. In afwachting van mijn betaling was mijn noodknop, die voor mij van levensbelang kan zijn, dus inactief."

Proximus geeft aan tot op de letter de procedure te hebben gevolgd van niet-betaalde facturen. Maar over welke procedure spreken we dan? "Vandaag heeft iedere operator zijn eigen procedure, die terug te vinden zijn in de algemene voorwaarden," verduidelijkt onze expert telecom.  "Maar de overheid wil daar eindelijk meer orde in brengen. Er is dus een wetswijziging op komt."

Wetsherziening

Voortaan zal een operator eerst een waarschuwing moeten sturen, waarin het verschuldigde bedrag wordt vermeld en de termijn waarover de klant beschikt om deze situatie recht te zetten. Reageert de klant niet, dan mag de operator de klant op een minimale dienstverlening zetten. Dit betekent dat hij nog naar hulpdiensten moet kunnen bellen en nog toegang moet hebben tot internet, maar aan een beperkte up- en downloadsnelheid. Reageert de klant dan nog altijd niet, dan kan de operator overgaan tot het volledig afsluiten van de dienstverlening. 

In het voordeel van de consument

"Het gaat de goede richting uit" stelt onze expert telecom van. "De nieuwe wet garandeert dat je op de hoogte wordt gebracht wanneer je een factuur niet hebt betaald. Getuigenissen zoals die van Nathalie zouden dus verleden tijd moeten zijn."

Let op: deze nieuwe wet gaat pas vanaf 1 juli 2018 in voege. 

Ben je ontevreden over de manier van werken van je telecomoperator?

Dien je klacht in via deze pagina