Nieuws

Prijsverhogingen Proximus helaas business as usual

06 november 2019

Voor de derde keer in drie jaar tijd verhoogt Proximus de meeste van haar tarieven op 1 januari van het nieuwe jaar. Aangezien er bij Proximus geen sprake is van goeie voornemens tegenover zijn klanten, raden wij Proximusklanten het volgende goeie voornemen aan: bekijk de tarieven bij de concurrentie eens. We geven een overzicht van alle aangekondigde prijsstijgingen.

Proximus laat de maandelijkse abonnementskosten van de populairste bundels Tuttimus, Familus en Minimus stijgen met € 1 tot € 1,5 per maand. Een klassiek triple-play-pakket (vaste telefonie, internet en tv) Familus kost je vanaf 1 januari 2020 € 70,50 per maand. Bij de lancering van Familus in oktober 2016 betaalde je voor hetzelfde pakket nog € 67 per maand.

Ook de prijzen voor de klanten van ‘oude’ bundels met Internet Start, Comfort of Maxi stijgen met € 1,5 tot wel € 3 per maand.
Prijsstijgingen bundels

Ben je de zoveelste prijsverhoging van Proximus beu en ben je op zoek naar de meeste voordelige bundel voor jouw verbruik?

Je kunt zelf de vergelijking maken via www.testaankoop.be/telecom

 

 

Easy switch nog niet easy genoeg

Als je operator zijn tarieven verhoogt, kun je gratis je contract opzeggen om over te stappen naar een andere operator. Dat kan tot 1 maand na de invoering van de prijsverhoging. Dus in dit geval kun je gratis opzeggen tot 1 februari omdat de prijsverhoging ingaat op 1 januari. Hiervoor kun je gebruik maken van de Easy Switch: een procedure die het makkelijker moet maken om van operator te veranderen.

Via een unieke Easy Switch ID kun je je nieuw gekozen operator verzoeken om alle administratieve stappen in jouw plaats te doen. Verder zal je nieuwe operator ook de nodige afspraken maken voor installatie en activatie van jouw nieuwe diensten. 

In de praktijk hebben wij al moeten vaststellen dat de Easy Switch niet altijd zo vlot verloopt om diverse redenen. Wij hebben de telecomregulator hier al op gewezen en dringen aan op maatregelen om de switchprocedure te vergemakkelijken. Hoe gemakkelijker consumenten van operator kunnen wisselen, hoe meer de concurrentie immers gestimuleerd wordt. 

Vaste telefonie wordt ook duurder

Naast prijsstijgingen bij de bundels, merken we prijsstijgingen op voor vaste telefonie. Zo wordt het abonnement voor een vaste lijn € 0,50 duurder per maand vanaf 1 januari 2020. Het standaardtarief per belminuut en de connectiekost per oproep worden ook € 0,02 duurder. Diezelfde prijsstijging is ook van toepassing op gebruikers van de opties Free Calls National of Happy Time voor hun oproepen tijdens piekuren. 

Prijsstijgingen tv-pakketten en vaste telefonie

Jaarlijkse prijsverhogingen zijn niet gerechtvaardigd

De reactie van Proximus op deze prijsstijgingen, is zoals steeds dat de prijzen wel omhoog moeten om de investeringen te kunnen blijven maken in hun kwalitatieve netwerken. De telecomregulator heeft onlangs echter gezegd dat dit argument de jaarlijkse prijsverhogingen niet rechtvaardigt. Het is door het gebrek aan concurrentie dat Proximus (en andere operatoren) hun prijzen kunnen verhogen zonder (veel) klanten te verliezen. Een aanpassing van de groothandelstarieven kan een stap zijn naar meer concurrentie.

De telecomregulator werkte de voorbije jaren aan een nieuwe regulering voor de groothandelstarieven voor gebruik van de kabelnetwerken van Telenet en VOO die wellicht vanaf 2020 van toepassing zullen zijn tot 2023. Die groothandelstarieven moet bijvoorbeeld Orange aan Telenet en VOO betalen om hun netwerken te mogen gebruiken. Lagere groothandelstarieven zal (nieuwe) alternatieve aanbieders stimuleren om lagere prijzen te hanteren.  Het leidt kortom tot verhoogde concurrentie waar de consument van profiteert.

Dubbele rol van de overheid

We stellen ons dan ook vragen bij de rol van de overheid, als mede-aandeelhouder van Proximus. De prijsverhogingen vloeien terug naar de aandeelhouders en dus ook naar de hoofdaandeelhouder.

De oplossing is eenvoudig: ofwel trekt de overheid zich terug als mede-aandeelhouder ofwel wendt ze de extra opbrengsten van de prijsstijgingen aan ten voordele van het grote publiek. Door bijvoorbeeld die extra opbrengsten te besteden aan betere infrastructuren en netwerken.

Overzicht 4 play-bundels met 1 mobiel abonnement

Ben je op zoek naar het goedkoopste 4-Play abonnement met 1 mobiel abonnement (onbeperkt bellen en sms’en en minimum 2 GB mobiele data) inbegrepen, dan betaal je het minste met de combinatie van een Scarlet TRIO-abonnement en een mobiel abonnement Hot bij diezelfde operator. Vooral Proximus volgt in deze vergelijking op een ruime afstand.

Maak je liever zelf de vergelijking? Dat kan via onze koopwijzer voor 4 play-tarieven.

Ga naar onze koopwijzer voor 4 play-tarieven

Overzicht 3 play-bundels met 1 mobiel abonnement

Ben je op zoek naar het goedkoopste 3-Play abonnement met 1 mobiel abonnement (150 belminuten, onbeperkt sms’en en minimum 5 GB mobiele data) inbegrepen, dan ben je het goedkoopste af met de combinatie van een Scarlet TRIO-abonnement en een mobiel abonnement Hot 5GB bij diezelfde operator. Orange volgt op de 2e plaats met € 69 per maand, Proximus is toch weer de duurste in deze vergelijking.

Overzicht klassieke 3 play-bundels

Ben je op zoek naar het goedkoopste, klassieke 3-Play abonnement, dan is een Scarlet TRIO-abonnement aan iets meer dan € 50 per maand de beste keuze. Orange volgt op de 2e plaats al op ruime afstand met € 67 per maand omdat je bij hen er minstens 1 mobiel abonnement erbij moet nemen. In deze vergelijking hebben wij dan gekozen om het goedkoopste abonnement Kolibrie toe te voegen. VOO en Telenet hanteren een vergelijkbaar tarief. Proximus is ruim € 30 per maand duurder dan Scarlet in deze vergelijking.