Nieuws

Haal meer uit uw Bbox

03 maart 2016
Bbox

In het derde nummer (maart/april) van Test Connect bespraken we twee netwerk harde schijven met cloudfuncties. Maar wist u dat de Bbox3 modem van Proximus toelaat om een harde schijf of zelfs printer met uw thuisnetwerk te verbinden? Dat gaat als volgt.

Eerst maken we een onderscheid tussen twee versies van de Bbox3 modem die door Proximus worden geleverd: de ene versie is van het merk Sagem, de andere van het merk Technicolor. Beide toestellen zien er identiek uit en zijn enkel te onderscheiden door hun merknaam op een sticker op de onderkant. Enkel de Technicolor versie laat toe om naast opslagapparaten ook USB-printers op het netwerk te delen zodat u met elk met uw (wifi)-netwerk verbonden toestel opdrachten naar uw printer kunt sturen.

Bestanden overzetten

 1. Wachtwoord wijzigen 

Noteer het User password dat u op de sticker op de achterkant van uw modem vindt. Surf vervolgens naar http://192.168.1.1 en meld u aan als user met het wachtwoord dat u noteerde. U krijgt een menu te zien, waarin u allerlei instellingen van uw modem kunt wijzigen, waaronder ook het wachtwoord van uw wifi-verbinding. Ga naar het tabblad Sharing en schakel beide opties (DLNA en Samba) in. 

2. USB-stick verbinden

Verbind vervolgens een USB-stick of harde schijf met de USB-poort van uw modem. Typ vervolgens \\192.168.1.1 in de adresbalk van een Windows verkennervenster (opgelet: niet in uw internet browser). De inhoud van uw USB-stick verschijnt. U kunt nu bestanden van en naar uw USB-stick kopiëren.

USB 2.0

We hebben zelf de functie wat uitgeprobeerd en ondervonden dat het enkel werkt met USB 2.0 sticks en schijven (te herkennen aan de zwarte binnenkant van de USB-stekker) die als FAT32 zijn geformatteerd. Houd er ook rekening mee dat de geheugendrager die u met de modem verbindt toegankelijk is voor iedereen die toegang heeft tot het internet bij u thuis; er is geen beveiliging mogelijk.
De functie is erg handig voor het delen van mediabestanden op uw netwerk, maar verwacht geen topprestaties. Het gaat bovendien om een niet-geadverteerde functie, het staat Proximus dus vrij om ze onaangekondigd uit te schakelen. Voor ondersteuning kunt u ook niet bij hen terecht.