Nieuws

Epic van Proximus: niet écht ongelimiteerd, en gevaarlijk voor de netneutraliteit

29 juni 2018

Met de nieuwe mobiele abonnementen Epic Storiers en Epic Beats mikt Proximus op de 18- tot 35-jarigen. De provider heeft twee bundels met applicaties samengesteld rond twee thema’s: social media en muziekstreaming. De formule is echter niet zo ongelimiteerd als ze wil laten uitschijnen, en de bevoorrechting van bepaalde apps bedreigt de netneutraliteit.

Proximus bood via zijn Mobilus-abonnementen al de mogelijkheid om elke maand zijn of haar favoriete applicatie aan te passen en deze heel de maand lang “onbeperkt” te gebruiken. De Epic-formules lijken daarop een logische volgende stap, of zo wil Proximus het toch doen lijken. Maar er verandert meer dan op het eerste gezicht duidelijk is.

Social media en muziek

Voor € 19,99 per maand krijg je met Epic Stories “onbeperkte” data voor de meeste populaire sociale media en berichtenapps: Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp, Instagram, Snapchat, Twitter en Pinterest. 

Met het Epic Beats abonnement krijg je voor € 24,99 per maand dezelfde deal, met  daarbovenop nog eens “onbeperkte” toegang tot de meeste populaire muziekapps (Spotify, Deezer, Google Play Music, Soundcloud en Apple Music). 

Beide formules geven je ook elke maand 60 belminuten, onbeperkt sms’en en 3 GB mobiele data (voor al je andere surfbehoeften).

Onbeperkt, echt?

Maar is de mobiele data in deze applicatiebundels echt onbeperkt, zoals Proximus beweert? Niet helemaal. Zodra je totale consumptie van de bevoorrechte apps meer dan 20 GB bedraagt, zakt je snelheid tot 512 Kbps (kilobits per seconde) op Belgische bodem. Meer dan voldoende om te kunnen blijven surfen en sociale media te gebruiken, maar een webpagina zal wel trager gaan inladen. 

Ben je op vakantie en zit je in een ander land binnen de Europese Unie, dan kun je je applicaties aan dezelfde snelheid blijven gebruiken, maar dan betaal je € 0,0072  per MB extra.

Netneutraliteit in gevaar

Door (bijna) onbeperkte mobiele data aan te bieden voor specifieke apps, bevoorrecht Proximus hun gebruik boven andere programma’s. Verdedigers van de netneutraliteit (het principe waarbij alle inhoud op het internet gelijkwaardige toegang moet genieten) zijn uiteraard op hun hoede.

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) ziet echter geen graten in het nieuwe aanbod, aangezien de gebruiker zijn gratis mobiele data voor de applicatiebundels ook verliest als hij zijn 3 GB “vrije” data opgebruikt.

Die 3 GB zijn bovendien duur: je krijgt ver van het beste aanbod op de markt, zij het voor € 19,99 of € 24,99 per maand. Mobile Vikings geeft je daarentegen 5 GB voor € 15 per maand (met 50 belminuten en onbeperkt sms’en). Proximus wil dus duidelijk dat Epic-abonnees vooral de bevoorrechte apps gebruiken. Kortom, hoewel je zoveel kunt Facebooken, Whatsappen en Spotifyen als je wilt, moet je daarentegen zuinig omspringen met al je andere internetactiviteit.

Voordeel voor de reuzen

Een aanbod als Epic is gewoon nefast voor innovatie en betekent enkel voordeel voor een handvol apps die bovendien voornamelijk eigendom zijn van Facebook. Het ontmoedigt gebruikers om alternatieve apps te ontdekken en maakt het voor start-ups en underdogs moeilijker om op te boksen tegen de financiële grootmachten zoals Facebook en Google. 

Bovendien blijft de factuur gepeperd voor 60 belminuten en amper 3 GB “vrije” data, vooral in vergelijking met onze buurlanden. In Nederland krijgen consumenten voor datzelfde geld bijvoorbeeld al gauw 10 GB en onbeperkt bellen. 

Bereken je graag het goedkoopste, mobiele tarief voor jouw verbruiksprofiel, raadpleeg dan onze tariefvergelijker.

Naar de tariefvergelijker