Nieuws

Een nieuw jaar, opnieuw duurdere prijzen bij Telenet

11 januari 2017
Prijsverhoging Telenet 2017

Telenet kondigde deze week een prijsstijging aan, die zich vooral richt op 3-play pakketten. Een spijtig gevolg van haar machtspositie... Wanneer de consument een pakket met verschillende diensten heeft, is hij namelijk zelden tot nooit geneigd om van operator te veranderen. Toch loont dat, want men kan er tot € 375 per jaar mee besparen!

Het begint een slechte gewoonte te worden bij Telenet: zodra het nieuwe jaar begonnen is, een prijsstijging aankondigen aan de klanten. De laatste nieuwe prijsverhoging treedt in voege vanaf 19 februari 2017. Deze zoveelste toeslag van de telecomgigant is het gevolg van haar blijvende machtspositie in het telecomlandschap in België.

Volgens Telenet is de prijsverhoging nodig om te kunnen blijven investeren in het netwerk. Een argument dat volgens ons moeilijk te geloven is. Wanneer we er immers de meest recente prijsstudie van het BIPT bijnemen, blijkt dat 3play in België gemiddeld genomen duur is in vergelijking met de nabije buurlanden. Zo zijn de tarieven in België zelfs gemiddeld 40% duurder dan in Frankrijk.

Prijsstijging van meer dan 14% op 5 jaar tijd

De nieuwe prijsverhoging richt zich vooral op de 3play pakketten Whop en Whoppa van Telenet. Die worden respectievelijk € 1,35 en € 1,55 duurder per maand. Dat is toch al gauw een stijging van 2%.

We hebben de prijsniveaus van de voorbije 5 jaar voor het goedkoopste 3play pakket bij de 3 grootste operatoren in ons land naast elkaar gezet. Telenet Basic Shake had in 2013 een maandelijkse kostprijs van € 60,15 en vanaf februari zal een Whop-klant (opvolger van de Basic Shake) € 68,82 per maand betalen. Dit komt neer op een prijsstijging van meer dan 14% op 5 jaar tijd.

Enkel bij VOO stelden we een grotere procentuele stijging vast, namelijk 21%, maar blijft het algemeen prijsniveau nog wel een pak lager dan dat van Telenet. Bij Proximus blijkt de procentuele stijging nog het meest mee te vallen, met "slechts" 5,4% over een periode van 5 jaar.

Prijsevolutie standaardpakket 3-play (2013-2017)
Prijsevolutie standaardpakket 3play (2013-2017)

Bewuste strategie

Het is een duidelijke strategie van Telenet om de grootste tariefwijzigingen door te voeren op haar 3play pakketten. De telecomoperator weet als geen ander dat wanneer een consument in een pakket met verschillende diensten zit, deze zelden tot nooit geneigd zal zijn om te veranderen van operator. Zelfs al stijgen de prijzen jaarlijks met enkele procenten.

Daarenboven houdt Telenet zijn nieuwe 4play pakket (WIGO) buiten schot. Hierop voert het geen tariefverhoging door zodat deze extra aantrekkelijk wordt voor bestaande 3play-klanten die twijfelen om over te schakelen. Zo kan Telenet nog “trouwere” klanten creëren, want de bereidwilligheid van consumenten om over te schakelen neemt af naarmate men meer diensten bij dezelfde operator in pakket afneemt. 

Wat kunt u als consument nog doen? 

Vaak hebt u als consument een 3play pakket waarvan u de vaste telefoon nog amper gebruikt. In zo’n geval bent u goedkoper af met een 2play pakket Internet & TV en een geschikt mobiel abonnement voor uw profiel.

Ook klanten bij Scarlet zijn kennelijk goedkoper af. In vier jaar tijd bleef de prijs van een 3play-pakket daar stabiel op € 39. Deze operator is hiermee de goedkoopste op de 3play-markt.

Orange doet eveneens beter dan de grote drie: voor € 49 per maand kan je genieten van pakket met internet en televisie (dit pakket heeft geen vaste telefoon). Belangrijk is hier wel dat u klant moet zijn bij Orange voor mobiele telefonie. 

Blijven vergelijken is dus de boodschap!