Nieuws

Verlaag je gsm-factuur

25 juni 2018

In België zijn de gsm-tarieven nog altijd een pak hoger dan in onze buurlanden. Reden te meer om op zoek te gaan naar de voordeligste formule. Als je intensief gebruikmaakt van je smartphone, kun je volgens onze prijsvergelijking gemiddeld € 126 per jaar besparen!
De Belgische markt voor mobiele telefonie is nog altijd te weinig dynamisch. Het gevolg: beperkte concurrentie, tarieven die nauwelijks dalen en nog altijd een groot verschil met onze buurlanden (Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk).

Afgelopen mei hebben wij daarom alle mogelijkheden naast elkaar gelegd voor vijf verschillende gebruiksprofielen met een verschillende behoefte aan belminuten, sms’en en mobiele data. Enkel al bij de Belgische operatoren kunnen de maandelijkse kosten variëren tot het driedubbele.

Vergelijken we de tarieven met die in het buitenland, dan stellen we vast dat de maandelijkse kosten erg hoog zijn, zeker in vergelijking met Frankrijk waar je vaak amper de helft van bij ons betaalt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de grote Belgische operatoren je in de richten van een all-in-pakket duwen dat zowel tv, internet, mobiele telefonie als vaste telefonie omvat. Dat maakt het moeilijk om de concurrentie te laten spelen en te kunnen genieten van de gunstigere tarieven van de kleinere “virtuele” operatoren, aangezien deze enkel mobiele telefonie kunnen aanbieden.

Onze 5 profielen en hun besparingsmogelijkheden

Arne, de surffanaat

Arne heeft zijn smartphone constant bij de hand. Hij belt weinig, maar sms’t wel veel en zit de hele tijd op internet. Zo gebruikt hij zijn smartphone vooral om te surfen, sociale media te gebruiken, video’s te bekijken en muziek te streamen. Zijn profiel vereist dus een abonnement waarin vrij veel sms’en en mobiele data (minstens 2 GB) zijn begrepen.

 

Omdat Arne maandelijks vooral veel sms’en en mobiele data nodig heeft, kiest hij het best voor VOOmobile Hero. Bijna even interessant is het abonnement van Mobile Vikings met 2 GB data en 50 belminuten. Dat beantwoordt ook goed aan zijn behoeften, al heeft hij net niet genoeg aan de inbegrepen belminuten. Daarom betaalt hij een klein bedrag boven op de abonnementsprijs (€ 12/maand). Base 15 biedt meer mobiele data, maar kost iets meer dan de voorgaande formules. De grote operatoren Orange, Telenet en Proximus, zijn respectievelijk 32, 75 en 93 % duurder.

Hoewel de prijzen voor dit profiel ietwat zijn gedaald, zou Arne in Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk nog altijd 40 % minder en in Nederland ruim 15 % minder betalen.

Chris, de intensieve gebruiker

Chris maakt heel veel gebruik van zijn smartphone. Hij heeft immers een druk professioneel en sociaal leven. Bovendien volgt hij de actualiteit op de voet. Hij is ook zeer actief op sociale media. Zijn familie ligt hem nauw aan het hart en hij belt of sms’t hen dan ook geregeld. Met zijn profiel heeft hij baat bij onbeperkt bellen en sms’en en minstens 1 GB mobiele data per maand.

De goedkoopste formule voor Chris is zonder twijfel Base 25 + unlimited calls. Die kost hem € 1 minder dan Scarlet Mobile Chili en biedt hem 2 GB mobiele data meer. Zijn derde beste keuze is VOOmobile Tatoo, al is die formule 19 % duurder. Orange en Proximus zijn respectievelijk 22 % en 59 % duurder. Telenet komt niet voor in de top 10 bij gebrek aan een apart gsm-abonnement voor onbeperkt bellen. Het beste alternatief voor Chris is Telenet Kong, maar daarvoor betaalt hij maar liefst € 57,82/maand.

Als Chris in Nederland of Duitsland zou wonen, zou hij minder dan de helft betalen. En in Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk zelfs maar een derde!

Katrien, de gemiddelde gebruiker

Ze gebruikt haar smartphone om te telefoneren – uiteraard -, maar vooral om SMS’en te sturen naar familie en vrienden. Dat neemt niet weg dat ze zich op deze manier ook op de hoogte houdt van de actualiteit en dat ze behoorlijk actief is op sociale media. Haar profiel heeft dus nood aan een tarief met een comfortabel aantal belminuten en vooral een onbeperkt aantal SMS’en. Haar dataverbruik kan echter worden beperkt tot 500 MB per maand.

De goedkoopste tarieven voor haar profiel zijn te vinden bij Base (Base 15) en Mobile Vikings (Abonnement 1 GB/300 min.) Voor € 15/maand kan ze 300 minuten bellen en onbeperkt sms’en. Ook wat betreft de mobiele data zijn deze twee formules ruim voldoende. Bij Mobile Vikings kan ze genieten van 1 GB, bij Base is er niet minder dan 3 GB inbegrepen in het pakket. Bij Orange of Proximus zou ze iedere maand respectievelijk € 10 en € 11,99 meer betalen. Door voor het goedkoopste tarief te kiezen, kan ze jaarlijks een mooie besparing van € 78 realiseren.

In Frankrijk of Duitsland zou Katrien gemiddeld 40 % minder betalen. In Frankrijk zou de factuur zelfs gehalveerd kunnen worden.

Elien, altijd in contact met haar vriendinnen

Voor Elien, 14 jaar, is haar eerste gsm de uitgelezen mogelijkheid om in contact te blijven met haar ouder, maar vooral met haar vriendinnen. Aangezien haar ouders haar verbieden om te surfen, heeft zij een formule nodig met voldoende belminuten en natuurlijk een onbeperkt aantal sms’en.

Het interessantste tarief voor Elien is zonder enige twijfel Scarlet Mobile Red. Met € 8 per maand (plus gemiddeld € 2 om het overschrijden van haar belminuten te compenseren), staat deze formule ruimschoots op kop, gevolgd door Base 15 (€ 15 per maand) en Mobile Vikings. Bij Orange of Telenet zou deze factuur 80 % meer bedragen ! Bij Proximus is de goedkoopste formule, Mobilus M, € 26,99 ofwel driemaal zo duur. Kortom, met haar beperkt verbruik kan Elien maar liefst € 109 besparen op jaarbasis.

Voor zo’n profiel loopt verschil in maandelijkse kosten steeds behoorlijk op in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, waar Elien slechts de helft zou betalen.

Jacquline en Albert, de betrokken grootouders

Zij gebruiken hun smartphone vooral om hun familie en vrienden te contacteren. Hoewel ze nauw in contact blijven, bellen ze weinig (ongeveer één uur per maand) en sturen ze maar een honderdtal sms’jes per maand. Surfen met hun smartphone doen ze nooit. Jacqueline en Albert zijn dus veeleer occasionele gebruikers.

Jacqueline en Albert kiezen het best voor Dommel Mobile Freedom, waarmee ze enkel hun werkelijke verbruik betalen. Voor wie zijn smartphone heel weinig gebruikt, is die formule ideaal. Geen enkel abonnement van de grote operatoren stemt echt overeen met dit profiel. Voor Orange Kolibrie zou het paar per maand standaard € 3 meer betalen en voor Proximus Mobile 10 (verborgen op hun site) ruim het dubbele. VOOmobile Hero zou hen zelfs drie keer meer kosten.

Voor zo’n beperkt gsm-verbruik zijn de tarieven in het buitenland niet altijd interessanter. In Frankrijk betaal je in dit geval nog altijd minder, maar in Nederland ongeveer 16 % meer.

Vergelijken is besparen


Om de voordeligste tarieven voor deze profielen te vinden hebben wij onze eigen koopwijzer gsm-tarieven gebruikt. Daarin zijn niet enkel de grote operatoren opgenomen, maar ook de “virtuele” (die gebruik maken van het netwerk van de grote operatoren gebruiken, maar er onafhankelijk van werken). En het is net bij die operatoren dat doorgaans de beste tarieven te vinden zijn. Maar voor hoe lang nog? Moeilijk te zeggen, want die laatste lijken de laatste jaren met stille trom te verdwijnen. De twee laatste voorbeelden daarvan zijn Allo RTL en Jim Mobile, nochtans de goedkoopste op de markt.

Wil je weten wat het voordeligste tarief is voor jouw verbruik?

Raadpleeg onze koopwijzer gsm-tarieven