Nieuws

Zo surf en bel jij in 2025

03 december 2018
mobiele netwerkkwaliteit

5G in de steden, downloaden aan 100 Mbps voor alle huishouden en zelfs aan 1000 Mbps voor bedrijven en de overheid … Het Europees Parlement heeft de krijtlijnen voor ons surfgedrag in 2025 vastgelegd. Helaas boeten we wel wat in aan consumentenbescherming.

Hoe snel surfen we in de toekomst? Hoe maken we dit mogelijk? En hoe maken we dit mogelijk voor iedereen?

Dat zijn, eenvoudig gezegd, de vragen waarover het Europees Parlement zich midden november heeft gebogen tijdens het debat over de European Electronic Communications Code. Daarin wordt gesproken over de Europese telecommarkt, de uitrol van 5G en de maatregelen voor consumentenbescherming.

Sneller en sneller

Momenteel gebruiken we meestal mobiel internet via het 4G-netwerk. Tegen 2025 zouden we toe moeten zijn aan de volgende generatie: 5G. Dit netwerk zou tegen dan uitgebouwd moeten zijn in de grote steden en langs drukke wegen (bijvoorbeeld snelwegen en drukke spoorlijnen).

Daarnaast wil de EU voor elk huishouden een downloadsnelheid van 100 Mbps garanderen en wil ze voor bedrijven en de overheid zelfs gaan tot Gigabit snelheden (1000 Mbps).

Daarvoor zijn uiteraard investeringen nodig. Daarom worden netwerkoperatoren gestimuleerd om samen te investeren in glasvezelnetwerken, waarna ze deze samen zouden kunnen gebruiken.

Consumentenbescherming krijgt een knauw

Wat er ook op tafel lag: de consumentenbescherming en de vraag in hoeverre Europa die wilde harmoniseren tussen de lidstaten. Overal dezelfde regels? Niet als het van ons afhing, in dit geval. In de praktijk zou dit immers betekenen dat de Belgische regels, die op dit vlak bij de strengste in Europa zijn, zouden moeten worden afgezwakt.

Helaas koos Europa toch voor zo veel mogelijk dezelfde regels in de verschillende landen. Hierdoor verdwijnen enkele maatregelen uit de Belgische wet:

  • Zo blijft de telecomoperator nog wel verplicht om minstens een keer per jaar aan elke consument een goedkoper tarief voor te stellen op basis van het verbruik, maar is de eventuele overstap naar dat goedkoper tarief niet langer verplicht kosteloos. Een spijtig gevolg daarvan zal zijn dat in de praktijk wellicht minder mensen die switch zullen maken en dus minder besparen.
  • Ook zijn de operatoren niet langer verplicht om expliciete toestemming te krijgen om je bij de hernieuwing van je contract over te zetten op een contract van bepaalde duur. Al kan je dit nieuwe contract wel nog na zes maanden kosteloos beëindigen. Bij een contract van onbepaalde duur is dit al na een maand.

Internationaal bellen

Eerder al werd gepleit, onder druk van onder andere de Europese consumentenorganisatie BEUC, om na het afschaffen van roaming binnen de EU ook maximumtarieven in te voeren voor internationaal bellen en sms’en binnen de EU. Vanaf 15 mei 2019 betaal je maximaal 19 cent per minuut om vanuit België naar een ander EU-land te bellen en maximaal 6 cent voor het verzenden van een bericht.

Zit jij nog bij de juiste operator?

Is jouw telecomformule nog aangepast aan je verbruik, of kun je elders meer waar voor je geld krijgen? Met onze koopwijzer internet, televisie, vaste telefonie en gsm.

Naar de koopwijzer