Nieuws

Lenovo X1 Fold: een beloftevol concept met de nodige werkpunten

17 maart 2021

Met de X1 Fold brengt Lenovo een nieuw concept op de markt omdat je hem zowel als desktop, laptop als tablet kunt gebruiken. Voor die veelzijdigheid moet je voorlopig nog serieus extra betalen terwijl de prestaties zeker niet uitzonderlijk zijn, bleek uit onze tests.

Er heeft mogelijks een voorzichtige “Eureka” geklonken bij de ingenieurs van Lenovo nadat de plannen voor de Thinkpad X1 Fold vorm kregen. Een toestel dat als volgt wordt gedefinieerd: een laptop met plooibaar scherm die ook als tablet of all-in-one desktop kan fungeren. Het laat zich raden dat de grootste troef van dit toestel zijn flexibiliteit is. Met als kers op de taart een plooibaar scherm.

Helaas is er een belangrijke keerzijde aan al die veelzijdigheid, namelijk dat de prestaties (veel) minder zijn. Daarom is deze Lenovo X1 Fold toch voornamelijk een hebbeding voor early adopters die graag uitpakken met de laatste technologische snufjes en daar in dit geval ook € 3 509 voor willen neertellen.

Helderheid en leesbaarheid vallen tegen

Wat meteen in het oog springt, is dat je het scherm halfweg in twee kunt plooien. Je houdt dan een half scherm van 9,6 inch (24,4 cm) over en kunt een magnetisch toetsenbord op de andere helft bevestigen. Niet bijster groot, maar die compactheid is een troef voor wie on-the-go nog wat werk wil verzetten of mails wil lezen. Of heb je geen toetsenbord nodig, dan kun je het dubbelgeplooid scherm als een tablet gebruiken om naar een serie te kijken of in theorie ook om een digitale krant te lezen. In theorie, want de leesbaarheid van tekst is ondermaats.

Wanneer je het scherm openvouwt, meet het 13,3 inch (33,8 cm) in diagonaal, met een schermverhouding van 4:3. Het is een 2K Oled-scherm met een helderheid van 307 nits. Dat is behoorlijk, maar je vindt zeker helderdere laptopschermen in lagere prijscategorieën, bijvoorbeeld bij de meeste MacBooks of bij de Dell XPS 13 9300.
Als desktop met opengeplooid scherm en apart klavier

Degelijk uitgerust

Onder de motorkap vind je een i5-processor met 5 rekenkernen. De X1 Fold beschikt daarnaast over 8 GB werkgeheugen en 512 GB aan SSD opslag (van het snelle type Nvme). De laptop voldoet daarmee zeker aan de eisen van een doorsneegebruiker, maar snel zware tabellen met veel formules openen of professionele video’s bewerken, kun je met dit toestel niet. Daarvoor ontbreekt het aan rekenkracht en voldoende koelingmogelijkheden.

Tijdens onze tests viel de batterij een beetje door de mand. Je kunt de X1 Fold zeker geen volledige werkdag zonder opladen gebruiken. Met een volle batterij kun je geen 6 uur web browsen. Als je enkel video’s kijkt, bedraagt de autonomie 8 uur en 30 minuten. Dat geldt voor de desktopstand. Als je het toestel al seen laptop gebruikt, halveer je natuurlijk het scherm waardoor je langer aan de slag kunt blijven.

5G en Wifi 6, maar ondermaatse downloadsnelheden

Je hebt de mogelijkheid om een SIM-kaart toe te voegen en de Lenovo X1 Fold is ook uitgerust met Wifi 6 waardoor je binnen je netwerk met meer gebruikers tegelijkertijd op internet kunt, zonder storingen. Tijdens onze tests bleken de downloadsnelheden echter ondermaats en minder dan de uploadsnelheden. Ook beschikt hij over 5G-technologie.

Stevig en doordacht design

Het ontwerp om het toetsenbord naadloos te laten verdwijnen wanneer je de laptop toeplooit, is goed gevonden. Zo komt de hoogte van het scharnier overeen met de dikte van het magnetisch toetsenbord. Toegeplooid is de X1 Fold 28 mm dik. Hij ziet er robuust uit, maar tegelijkertijd is ie heel licht en weegt hij slechts 1,117 kg.


Robuust gebouwd, maar toch een lichtgewicht

Wanneer je de laptop dichtplooit, verdwijnt het toetsenbord naadloos. Het toetsenbord zelf is stevig. Het aanraakscherm werkt degelijk, maar we hebben al responsievere aanraakschermen in handen gehad. In plaats van het meegeleverde toetsenbord kun je ook gebruikmaken van een virtueel toetsenbord.

De meegeleverde stylus is goed gebalanceerd, voelt aan als een gewone pen en is heel responsief. Je kunt de pen direct via USB-C opladen waardoor je geen aparte batterijen nodig hebt.

Het touchpad is helaas te klein om handig te zijn en maakt ook fouten. Zo selecteer je soms onbewust een stuk tekst of wordt er een klik geregistreerd wanneer je je vinger verplaatst.

Niet voor een doorsneegebruiker

Kortom, als je op zoek bent naar een laptop, dan vind je zeker modellen die minder kosten, beter presteren, betere schermen hebben, meer aansluitingsmogelijkheden en/of een betere batterij. Daarom moet je deze Lenovo X1 Fold veeleer als een prototype beschouwen waarvan er in de toekomst mogelijk betere en goedkopere versies zullen verschijnen.

Wil je de volledige testresultaten bekijken van de Lenovo X1 Fold dan vind je die in deze overzichtelijke fiche.

Op zoek naar een laptop?

Ben je geen early adopter en beschik je niet over een ruim budget, maar ben je toch op zoek naar een goede laptop voor jou? Bekijk dan zeker onze koopwijzer laptops waarin je de resultaten van tientallen modellen met elkaar kunt vergelijken.

Ga naar onze koopwijzer laptops