Eerste indruk

Microsoft Surface Go: meer tablet dan laptop

29 november 2018

Wie enkel een goede tablet nodig heeft, kan met deze Microsoft Surface Go een heel eind komen. Wil je er een toetsenbord en muis aan toevoegen om hem ook als laptop te gebruiken, valt het kostenplaatje nogal hoog uit. Bovendien zijn de functies veeleer beperkt om van een volwaardige laptop te kunnen spreken.

Microsoft Surface Go is in meerdere opzichten het kleine broertje van de Microsoft Surface Pro. Zo is de schermgrootte slechts 10 inch (tegenover 12,3 inch voor de Pro-versie) en bedraagt de schermresolutie  1 800 x 1 200 pixels terwijl dat voor de Pro-versie 2 736 x 1 824 pixels is.  De resolutie van de Surface Go is dus eigenlijk iets te laag om bijvoorbeeld naar een film in HD te kijken. 

Twee versies

Van de Surface Go bestaan twee versies: een met 64 GB intern geheugen (eMMC of embedded MultiMedia)) en 4 GB RAM-geheugen en een andere met 128 intern geheugen (SSD of Solid State Drive) en 8GB RAM-geheugen. 

Batterij en besturingssysteem

Als tablet houdt de batterij het een kleine 7 uur uit, wat iets minder is dan de meeste andere tablets. Als laptop, met toetsenbord dus, kun je 6 uur werken zonder te moeten opladen.

Dat is dan weer iets méér dan de meeste andere laptops. Het meegeleverde besturingssysteem is Windows S, maar daarmee kun je alleen Windows applicaties gebruiken en enkel Edge als browser gebruiken. Gelukkig kun je met een simpele upgrade overstappen op Windows 10 Pro.

Tablet of laptop

Wil je je tablet ook als laptop gebruiken, dan moet je een toetsenbord en eventueel een muis en Surface Pen toevoegen. Die kosten respectievelijk € 100, € 36 en € 110. De aankoopprijs van de tablet bedraagt € 449 of € 599 naargelang de versie die je neemt.

Maar dan nog praten we over een laptop waarmee je enkel basisfuncties kunt uitvoeren zoals een brief schrijven, met een rekenblad werken, foto’s overzetten en dergelijke meer. Ook de spelletjes die grafisch niet te uitdagend zijn, kun je spelen, maar de grafische processor is minder krachtig dan bijvoorbeeld degene die in een Samsung Galaxy Tab S4 wordt gebruikt.

Wij vinden dus dat de Microsoft Surface Go het best tot zijn recht komt als tablet. Ideaal voor iemand die niet veel met de computer bezig is, maar toch af en toe met bepaalde Windowstoepassingen moet werken. Ofwel uiteraard voor iemand die naast zijn laptop of pc nog een mobiel toestel wil voor  in de sofa of onderweg.

Op zoek naar een geschikte tablet?

Ben je van plan om een tablet te kopen voor jezelf of als cadeau voor een ander? Sla onze koopwijzer tablets erop na en maak een weldoordachte keuze!

75 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  179,95
80 Topkwaliteit
Beste
Koop
vanaf  562,00
72 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  140,97