Nieuws

Printers sneller in de vuilnisbak dan een t-shirt

06 april 2017
printer te rap kapot

Heel wat printers geven na amper twee à drie jaar gebruik de geest. Eén op de vijf belandt zelfs al binnen de twee jaar in het containerpark, zo blijkt uit de honderden meldingen op terapkapot.be. Slecht voor uw portemonnee én de afvalberg.

Heel wat printers, voornamelijk inkjet-printers, worden weggegooid na amper twee à drie jaar gebruik. Zo’n 20 % van de toestellen vertrekt zelfs al richting het containerpark tussen de leeftijd van zes maanden en twee jaar, zo blijkt uit de 400 meldingen over printers die wij de laatste maanden binnenkregen op ons meldpunt terapkapot.be. Dat is minder lang dan de gemiddelde t-shirt of jeans.

Printers als wegwerpitem

Aan de bron liggen veelal problemen met de toevoer van papier, met de inktcartridges of met de printerkoppen. Hoe minder vaak u uw printer gebruikt, hoe sneller die stuk gaat, doordat de inktkoppen uitdrogen. De gedroogde inktresten gaan dan de doorgang van verse inkt blokkeren. 

Aangezien heel wat toestellen binnen de wettelijke garantietermijn de geest geven, kan het niet anders of fabrikanten als HP en Canon zijn zich bewust van het probleem. Er wordt bij de conceptie van het product dan ook geen rekening gehouden met de duurzaamheid van het product. 

Geen herstelbaarheid of eco-design

Niet alleen worden de printerkoppen niet ontwikkeld om langere tijd mee te gaan, ze zijn ook nauwelijks of niet te herstellen. Vervangstukken zijn vaak niet beschikbaar of simpelweg te duur. Eens de printkoppen het begeven, is het hele toestel dus rijp voor de vuilnisbak.

Het succes van ons meldpunt (5 400 meldingen op vier maanden tijd) toont aan dat “vervroegde veroudering” wel degelijk een probleem is. Ook smartphones zijn een grote bron van frustraties, net als wasmachines en vaatwassers. Heel veel toestellen halen verre van de levensduur die de consument ervan verwacht, laat staan wat ecologisch verantwoord zou zijn.

Hebt u zelf ook toestellen die te snel onbruikbaar zijn geworden?

Laat het ons weten op het meldpunt terapkapot.be