Nieuws

3D-printers: niet vrij van problemen

12 augustus 2015
3 D

Droomt u ervan om zelf speelgoed voor uw kinderen te maken? Of een vervangstuk om uw stofzuiger mee te repareren? Een krukje of een maquette eventueel? Met een 3D-printer is dit in principe allemaal mogelijk, al is er een verschil tussen uw dromen en de werkelijkheid.

We hebben bij 90 mensen die een 3D-printer bezitten geïnformeerd naar hun ervaringen met het toestel. We vroegen naar het merk, de karakteristieken van hun model, de prijs die ze ervoor betaald hebben, het gebruik, hun tevredenheid, etc.

Wat zijn de dominante merken?

De meest voorkomende merken bij de respondenten van onze enquête zijn het Britse RepRap en de Amerikaanse merken 3Dsystems en Makerbot. Andere spelers zoals BQ, Wasp, Ultimaker of het Belgische Velleman benijden hen dit marktleiderschap. Het valt ook op dat enkele bollebozen hun eigen 3D-printer gemaakt hebben. De grote meerderheid van de modellen is niet uitgerust met een geïntegreerde scanner. Ze zijn wel allemaal compatibel met Windows, maar niet noodzakelijk met MacOS of Linux. De printsnelheid ligt vaakt tussen 11 en 100 mm per seconde.

Is het duur?

De prijs van een dergelijke printer varieert heel sterk: een kwart van de modellen kost minder dan € 500 en een ander kwart tussen de €  500 en de € 1 000. Voor een minderheid (10 %) moet je meer dan € 2 000 ophoesten.

Om wat mee te doen?

De deelnemers aan het onderzoek gebruiken hun printer vooral om objecten voor dagelijks gebruik te maken (bestek bijvoorbeeld). Daarnaast vervaardigen ze er ook prototypes en decoratieve objecten mee. In de meeste gevallen maken ze gebruik van modeling software zoals AutoCAD of Blender. De materialen die de respondenten gebruiken zijn vooral PLA (polylactide) en vezels van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen), die ze zonder problemen kunnen vinden.

En, tevreden?

De 3D-printers lijken nog aan enkele kinderziektes te lijden. Zo vormt niet alleen het controleren van de temperatuur van de printer een probleem, maar ook de kabels, de extruder, de bedieningsknoppen en de scanner. 43 % van de gebruikers is helemaal tevreden over hun printer, voor 55 % is dit gedeeltelijk het geval en 2 % is volledig ontgoocheld. Vooral de printsnelheid stelt teleur.

Zoekt u eerder een klassieke printer?

In onze koopwijzer vindt u gedetailleerde testresultaten.