Nieuws

Alles wat je moet weten over Windows 11

28 juni 2021

Vanaf wanneer zal Windows 11 beschikbaar zijn? Is het gratis? Is het compatibel met je computer? Wat moet je doen als dat niet zo is? Wij verschaffen alle nodige antwoorden rond het nieuwe besturingsprogramma van Microsoft.

Microsoft stelde onlangs zijn nieuwe besturingsprogramma voor, Windows 11. Voor gebruikers roept het meteen de nodige vragen op. Wij geven je de antwoorden.

Wat is Windows 11?

Het is de nieuwe versie van het Microsoft besturingsprogramma. Die ziet er afgelijnder en moderner uit dan haar voorganger zonder grafische stijl helemaal te verloochenen. Gebruikers zullen dus snel vertrouwd raken met de nieuwe omgeving.

De grootste veranderingen zijn de start- en menuknop die zich in het midden van het scherm bevinden en de Snap Layouts-functie waarmee je gemakkelijk verschillende open vensters op je bureaublad kunt beheren. Daarnaast zijn e rook widgets (het weer, nieuws...), een ingebouwde versie van Teams in plaats van Skype en un nieuwe, uitgebreidere Microsoft Store.

Enigszins een verrassing is dat je met Windows 11 ook Android applicaties zoals TikTok kunt gebruiken dankzij een overeenkomst met de Amazon App Store. Het systeem zou ook sneller moeten zijn en updates discreter uitvoeren.

Wanneer verschijnt Windows 11 en hoeveel kost het?

Naar verwachting zal Windows 11 binnenkort beschikbaar zijn via Windows Insiders, een open testprogramma. Voor het grote publiek zal het besturingsprogramma rond de jaarwissel beschikbaar zijn, afhankelijk ook van je type pc. Je zult dan via Windows Update kunnen overschakelen, maar dat zal waarschijnlijk niet verplicht zijn. Wie liever Windows 10 blijft gebruiken, zal die keuze hebben.

Je zult Windows 11 gratis kunnen gebruiken op een compatibele pc. Nieuwe computers zullen “voortaan” standaard worden uitgerust met Windows 11. Let wel, een internetverbinding en een Microsoft account zijn noodzakelijk om de configuratie Windows 11 familie te gebruiken.

Is mijn pc compatibel?

Je kunt op zijn minst zeggen dat Microsoft onduidelijk is over welke pc’s compatibel zijn. Op het eerste zicht is de vereiste minimale configuratie redelijk. Toch dreigt er een probleem voor heel wat pc’s die niet zijn uitgerust met TPM 2.0, een soort chip die je pc beveiligt. Sterker nog, als je er de lijst op naslaat van het aantal pc’s bij Intel, AMD en Qualcomm, blijkt volgens experten dat alle computers die voor 2017 werden gebouwd niet compatibel zijn met Windows 11.

De eenvoudigste manier om te achterhalenof jouw pc compatibel is, is door een gratis tool te downloaden, de "Pc Health Check app" van Microsoft. Eenmaal geïnstalleerd analyseert de tool je pc en geeft hij aan of Windows 11 kan worden geïnstalleerd of niet.

Wat moet ik doen als mijn pc niet compatibel is?

Als de tool aangeeft dat je pc niet compatibel is met Windows 11, geen paniek. Eerst en vooral omdat de tool zelf nog niet op punt staat waardoor (nog) niet wordt meegedeeld waar het schoentje knelt. Ten tweede omdat in de praktijk al is gebleken dat een aantal “negatieve” resultaten niet correct bleken omdat de nodige copmponenten (zoals de vermelde TPM) niet waren geactiveerd op de pc, maar dus wel aanwezig waren.

Hoe dan ook, door de warrige communicatie van Microsoft en de niet helemaal betrouwbare app, kun je niet zeker zijn dat een pc die momenteel niet compatibel wordt geacht met Windows 11 dat uiteindelijk misschien toch wel is. Intussen wordt er ook al volop gezocht naar oplossingen om compatibiliteitsproblemen te doorgronden en te omzeilen.

Waarom moet je niet meteen ongeduldig uitkijken naar Windows 11?

Hoewel Windows 11 met de nodige bombarie werd aangekondigd, moet Microsoft wel nog een paar zaken uitklaren, zoals de precieze planning en uitrol. Blijf geduldig als je pc niet compatibel zou zijn. Het zou best kunnen dat Microsoft zijn beleid nog bijstuurt.

Laat je vooral niet beïnvloeden als Microsoft je aanspoort om gewoon een nieuwe pc te kopen als blijkt dat je oude niet compatibel is met het laatste besturingssysteem. Er is geen enkele haast bij. En als je pc uiteindelijk niet compatibel blijkt, kun je nog altijd Windows 10 blijven gebruiken waarvan deze herfst een grote update wordt voorzien en waarvoor je minstens tot 14 oktober 2025 beveiligingsupdates zult krijgen.

Als ten slotte blijkt dat je pc compatibel is met Windows 11, downloadt het dan niet zodra het beschikbaar is. Laat het nieuwe systeem eerst nog een paar kinderziektes overwinnen. Zo profiteer je, een beetje later, van een stabielere versie.

Op zoek naar een nieuwe pc? Raadpleeg onze koopwijzer

Een nieuwe pc kiezen is niet altijd gemakkelijk. Onze koopwijzer laptops helpt je de pc te vinden die aan jouw eisen voldoet.

66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00
-- In het labo
Laptops
Referentieprijs  1.599,00
84 Topkwaliteit
Laptops
vanaf  2.269,00