Nieuws

Microsoft Surface Studio laat je creatief zijn met beeld

12 mei 2022
Microsoft Surface Laptop Studio in laptop-modus

Ben je graag creatief met grafische programma’s op je laptop, dan is de Microsoft Surface Laptop Studio mogelijk iets voor jou. Bovendien kun je het scherm in verschillende standen zetten naargelang je activiteit of locatie. Voor de minimumconfiguratie betaal je wel al € 1 699.

Dat de nieuwe Microsoft Surface Laptop het navoegsel “Studio” meekreeg, is een weinig subtiele knipoog naarfotostudio”, “filmstudio” of “grafische studio”. Kortom, als je professioneel of als doorgedreven hobbyist actief bent met beelden en beeldbewerking, dan heeft Microsoft jou in gedachten als doelpubliek voor deze laptop.

Drie verschillende standen

Om het gebruiksgemak te vergroten is bij het ontwerp de mogelijkheid gecreëerd om de laptop in drie verschillende standen te gebruiken. Ten eerste als klassieke laptop met touchscreen, ten tweede kun je de laptop in tent-modus opstellen waarbij je de onderkant van het scherm over het toetsenbord trekt om makkelijker door presentaties te bladeren, video’s te bekijken of door sociale media te scrollen

De laptop in tent-modus

Maar je kunt het scherm ook volledig plat op het toetsenbord leggen zodat je de laptop als tablet kunt gebruiken. Handig om te schrijven of te tekenen met een pen. In vergelijking met andere converteerbare laptops kun je met de Studio vlotter wisselen tussen de verschillende standen, vinden wij. Een pen is overigens niet meegeleverd. Moet je die nog kopen, reken dan op een kost van € 130

Is deze laptop van Microsoft geen spek voor jouw bek of valt hij niet binnen je budget, bekijk dan onze vergelijker laptops om een model te vinden dat wel bij jou past.

Ga naar onze vergelijker laptops

Prima scherm

Het 14,4 inch-scherm met een resolutie van 2400 x 1600 pixels en een 3:2 beeldverhouding is van uitstekende makelij. Ons expertenpanel vindt dat tekst heel scherp in beeld verschijnt terwijl onze metingen in het labo aantonen dat kleuren accuraat worden weergegeven en de maximale helderheid met 537 nits prima is. De beeldverversingsratio bedraagt 120 Hz waardoor snel bewegende beelden heel vlot worden weergegeven. Bijvoorbeeld voor gamers is dat interessant. Ook met het aanraakscherm kun je vlot werken.

Een prima scherm met 3:2 beeldverhouding

Tussen € 1 699 en € 3 199

In totaal zijn er vijf verschillende configuraties mogelijk van de Surface Laptop Studio. De goedkoopste versie, met een Core i5-processor, 16GB RAM, 256 GB SSD en een Iris Xe grafische kaart kost € 1 699. Voor de duurste versie betaal je maar liefst € 3 199, maar dan krijg je ook een Core i7-processor, 32 GB RAM, 2TB SSD en een RTX 3050 Ti grafische kaart. Met die RTX 3050 Ti kun je sneller video’s renderen en exporteren

We vinden het niet logisch dat er een prijsverschil is van € 200 tussen de i5-versie met 256 GB SSD en die van 512 GB SSD, want je kunt dezer dagen voor minder dan € 100 1 TB aan externe SSD-opslag kopen. Daarnaast is het jammer dat Microsoft geen versie heeft voorzien waarbij een Core i5-processor wordt gekoppeld aan een RTX 3050 Ti grafische kaart.

Verschillende configuraties

Processor

Core i5-11300H

Core i5-11300H

Core i7-11370H

Core i7-11370H

Core i7-11370H

RAM

16 GB

16 GB

16 GB

32 GB

32 GB

SSD

256 GB

512 GB

512 GB

1 TB

1 TB

GPU

Iris Xe (igpu)

Iris Xe (igpu)

RTX 3050 Ti

RTX 3050 Ti

RTX 3050 Ti

Prijs

€ 1 699

€ 1 899

€ 2 199

€ 2 799

€ 3 199

 

Goede prestaties, maar niet de allerbeste

De prestaties van de Core i5-11300H Surface Laptop Studio die we hebben getest zijn goed, maar toch minder dan die van de M1 in de serie van MacBook Air van 2020.

Opstarten doet de Studio in slechts vijf seconden. Je kunt je aanmelden bij Windows Hello via gezichtsherkenning en moet dus geen wachtwoord ingeven. Bij zwaardere inspanningen maakt de laptop een licht zoemend geluid. Hij warmt ook op tussen het toetsenbord en het scherm.

Beperkte autonomie

Een minpunt, het enige echt noemenswaardige, is dat in ons labo bleek dat de batterij van de Surface Laptop Studio al na 5 uur en 49 minuten van normaal gebruik leeg was. Dat staat in schril contrast met de 19 uur die Microsoft claimt. Wel kun je 16 uur en 44 minuten naar video’s vanaf de SSD kijken, dus niet via videostreaming.

Wifi en aansluitingen

De wifi-verbinding (Wifi 6) verloopt razendsnel en is heel stabiel. Als je ooit problemen zou ondervinden, zal dat hoogstwaarschijnlijk aan limiterende factoren in je thuisnetwerk liggen en niet aan het toestel zelf.

Aan de linkerkant van het toetsenbord zitten twee USB-C-poorten met Thunderbolt 4 die je kunt gebruiken om de laptop op te laden of om een extern scherm aan te sluiten. Aan de rechterkant zit een 3.5 mm audiojack voor een hoofdtelefoon en de Microsoft Surface connect poort waarmee je de laptop kunt opladen of die je kunt gebruiken om een van de duurdere Surface docking stations op aan te sluiten.

Aan de linkerkant twee USB-C-aansluitingen, rechts een audio-jack en Microsoft Surface connect poort

Videobellen betere ervaring dan doorsnee

Dankzij de 1080p camera is de ervaring tijdens het videobellen voldoende, wat niet van de doorsnee Windows laptop kan worden gezegd. Het beeld komt natuurlijk over, ook al ontbreken er wat details en zijn de kleuren onvoldoende gesatureerd. Het geluid loopt wel mooi synchroon. Bovendien is de Surface Laptop Studio uitgerust met uitstekende speakers die het geluid goed balanceren en stemmen helder weergeven.