Nieuws

Microsoft kiest minder performante processor voor Surface Laptop 5

16 januari 2023
Microsoft Surface laptop 5

Waar je bij de Surface Laptop 4 nog de keuze had tussen twee soorten processors - Intel of AMD - is dat bij de nieuwe generatie niet meer het geval. Vreemd genoeg werd de minst performante en duurste van de twee behouden, namelijk Intel. Ook de batterijduur ging achteruit. Wij vinden de nieuwe Surface Laptop 5 daarom niet erg geslaagd.

Is de Surface Laptop 5 de beste Surface laptop?

In vergelijking met de Surface Laptops van de vorige generaties biedt de Surface Laptop 5 weinig cruciale verbeteringen. Integendeel, de indruk overheerst dat producent Microsoft iets te veel op veilig heeft willen spelen met als resultaat een saaie kopie van vorige versies waarbij je dan ook nog eens minder keuze-opties hebt.

De grootste teleurstelling is dat in vergelijking met de Surface Laptop 4 dit keer geen versie beschikbaar is met een AMD-processor. Die presteerde nochtans beter dan de Intel-processor en zoog minder energie uit de batterij. De Surface Laptop 5 kun je dus bezwaarlijk beter noemen dan zijn voorganger met AMD-processor en blijft daarmee onder de verwachtingen.

De enige wezenlijke verbetering ten opzichte van de vorige generatie is de USB-C-poort met Thunderbolt 4. Het voordeel daarvan is dat je met één kabel je laptop kunt verbinden met een docking station waarop je al je andere randapparatuur aansluit. 

 

Hetzelfde design als de vorige generatie Surface laptops

Hoeveel kost de Surface Laptop 5?

Om te beginnen heb je de keuze tussen een scherm van 13,5 inch en 15 inch. We hebben beide in ons labo getest. Je kunt dus de testresultaten van de basisversie vergelijken met die van de Surface Laptop 5 15"

Bij de basisversie - enkel verkrijgbaar in een platinakleur - krijg je een I5-1235u processor, 8 GB RAM en 256 GB SSD. Het prijskaartje bedraagt € 1 179. Voor € 270 extra (€ 1 449) kun je 512 GB SSD krijgen en de mogelijkheid om naast een platina ook voor een zwarte uitvoering te kiezen. Voor € 550 extra (€ 1 729) krijg je ook 16 GB RAM in plaats van 8 GB, maar je kunt dan wel alleen maar kiezen voor een zwarte uitvoering. Het duurste model - ook alleen in zwarte uitvoering verkrijgbaar -  kost € 1 949 en daarvoor krijg je naast 16 GB RAM en 512 GB SSD ook nog een krachtigere processor, een i7-1255U, maar die hebben we niet getest. Kortom, de upgrades zijn beperkt en vooral ook duur. 

Kleine kanttekening: van de 256 GB SSD is er 186 GB werkelijk bruikbaar. Dus zo'n 70 GB wordt al ingenomen door het besturingssysteem Windows 11. Dat geldt uiteraard voor alle toestellen met Windows 11, dus niet enkel voor deze Surface Laptop 5.

Wat kan je met de i5-processor?

De opstarttijd van de Surface Laptop 5 is 8 seconden. Voor een redelijk duur model met een recente en vrij krachtige processor is dat niet buitengewoon. Vanuit slaapstand is de opstarttijd slechts 1 seconde. 

De basisversie met de I5-1235u processor die we hebben getest, is meer dan geschikt voor je dagelijks werk en lichte foto- en videobewerking. Dankzij de ingebouwde Irix Xe Graphics grafische kaart kun je ook spelletjes spelen, maar voor een echte gamer is dit toestel niet voldoende uitgerust.

3:2 schermverhouding

Wat heeft het scherm te bieden?

De schermkwaliteit is goed. In plaats van de gebruikelijke 16:9 schermverhouding gaat het hier om een 3:2 schermverhouding, wat het iets langer en smaller maakt. Het voordeel daarvan is dat er meer tekst in je beeld past waardoor je minder snel moet scrollen als je artikels leest of zelf een document schrijft. Voor een scherm van 13,5 inch is de resolutie van 2256 x 1504 pixels absoluut voldoende. 

Tekst verschijnt scherp in beeld en kleuren hebben een iets warmere tint. De kijkhoek is erg goed, maar je kunt wat last hebben van weerkaatsingen in het scherm. De maximale helderheid bedraagt 436 nits wat iets beter is dan de vorige generatie.

Het touchscreen heeft tien touchpoints en reageert behoorlijk vlot, maar met een klein beetje vertraging.

Hoelang houdt de batterij het vol?

Samen met de processor is de batterij voor ons de grootste ontgoocheling. Ten eerste omdat Microsoft beweert dat je er 18 uur mee kunt werken bij normaal gebruik, maar bij onze test voor onlinegebruik bleek de waarheid een pak lager te liggen, namelijk op 6 uur en 15 minuten. Ten tweede omdat de Surface Laptop 4 met de AMD-processor in ons labo een batterijduur van 8 uur en 15 minuten liet opmeten.

Niet alleen doet de batterij het dus een pak minder goed dan Microsoft beweert, maar ook nog eens minder goed dan die van de vorige Surface Laptop. Gebruik je je laptop enkel om video's te bekijken die je eerder hebt bewaard (dus niet via streaming) dan vergt dat veel minder van je batterij en kun je 13 uur en 22 minuten zonder opladen.

Welke en hoeveel aansluitingen?

Vier aansluitingspoorten is beperkt, maar wordt wel enigszins gecompenseerd door de USB-C-poort met Thunderbolt 4 waar je een docking station kunt op aansluiten. De USB-C-poort werkt ook met een USB-C-naar-HDMI-adapter. Verder heb je nog een USB-A 3.1 gen 1-aansluiting aan de linkerkant en een hoofdtelefoonaansluiting. Aan de rechterzijde vind je een Surface Connect-poort die eigen is aan Microsoft toestellen. 

Twee USB-poorten links en een hoofdtelefoonaansluiting

De typische Surface Connect-poort aan de rechterkant

 

Hoe snel surf je draadloos?

Uit onze tests bleek dat de Wifi 6 kaart bijzonder efficiënt werkt. We noteerden datatransfersnelheden van 1 755 Mbps vlakbij de modem en 621 Mbps twee kamers verder. Dat is sneller dan vorig jaar, maar vooral een garantie dat een traag werkend internet zeker niet aan je toestel zal liggen, want in België bieden operatoren downloadsnelheden van hoogstens 300 Mbps aan. Dat kan de Surface Laptop 5 dus makkelijk aan.

Ideaal voor videovergaderingen?

Helaas is de webcam van 720p niet van de beste kwaliteit. De beelden vertonen veel ruis, weinig details en bleke huidtinten. Het geluid klinkt gedempt, maar is wel synchroon met de beelden.

Extra luidsprekers nodig?

De algemene geluidskwaliteit van de luidsprekers is goed, net als bij de Surface Laptop 4. Onze experts vinden het geluid evenwichtig, met een goede bass en een redelijk maximum volume. Ook al klinkt het allemaal wat scherp, voor een doorsneegebruiker zal de geluidskwaliteit volstaan.

Op zoek naar de ideale laptop voor jou?

Is deze Surface Laptop 5 niet wat je zoekt? In onze online vergelijker vind je meer dan 75 minutieus geteste modellen. Vergelijk de prestaties, prijzen en andere kenmerken om zo het model te vinden dat aan jouw verwachtingen en jouw budget voldoet.

 

66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00
54 Redelijke
kwaliteit
Laptops
vanaf  369,00
77 Topkwaliteit
Laptops
vanaf  949,00