Nieuws

De Surface Go 3 als goedkopere 2-in-1 laptop van Microsoft

10 februari 2022
Opengeklapte Surface Go 3 als laptop

Met de Surface Go 3 brengt Microsoft een goedkopere versie van de Surface Pro op de markt. Dat betekent minder overtuigende prestaties. Van de drie verschillende versies valt vooral de basisversie te licht uit volgens ons.

Dat Microsoft naast de performante, maar redelijk dure Surface Pro een goedkopere 2-in-1 Windows laptop wil lanceren, begrijpen we. Alleen blijkt dat de Surface Go 3 niet ideaal is om Windowsapplicaties te gebruiken. Dat leek ons net het sterkste verkoopsargument voor dit instapmodel, want tabletgebruikers zijn misschien wel op zoek naar een Windows-toestel.

Basismodel met 64 GB en twee modellen met 128 GB opslagruimte

De Surface Go 3 wordt aangeboden in drie verschillende versies. De basisvariant (€ 439) beschikt over 64 GB opslag en een werkgeheugen van 4 GB. Om daar Windowsapplicaties zoals Excel of andere op te laten draaien, is in principe wel mogelijk, maar een goede gebruikerservaring zal dat zeker niet opleveren.

Nee, dan moet je minstens gaan voor een van de twee versies met 128 GB opslagruimte en 8 GB RAM. De ene heeft een Pentium Gold 6500Y-processor (€ 699) en het duurste model heeft een Intel Core i3-10100Y-processor (€ 779). Toch draait Windows ook op deze twee niet optimaal. Zo lijkt een mogelijk doelpubliek niet op zijn wenken te zullen worden bediend met deze Surface Go 3.

Uit onze tests blijkt dat voor dagelijkse activiteiten zoals surfen en filmpjes streamen via YouTube het Pentium-model even goede prestaties voorlegt als de versie met de Intel Core i3-processor. Waarom dan € 80 extra betalen voor die laatste?

Ben je op zoek naar een laptop die past bij jouw profiel? Surf dan naar onze koopwijzer, filter volgens jouw voorkeuren en vergelijk verschillende modellen.

Ga naar onze koopwijzer laptops

Goed om te videobellen

Dus de vraag blijft voor wie deze 2-in-1 laptop en tablet een interessante optie is? Wat moet je bijvoorbeeld weten over het scherm? Het is 10,5 inch in diameter en heeft een resolutie van 1920 x 1280 met een beeldverhouding van 3:2. De kwaliteit is niet op het niveau van een iPad, maar voldoet wel.

Surface Go 3 die als tablet staat opgesteld

Een goede schermkwaliteit

In vergelijking met de meeste laptops biedt de Surface Go 3 een betere ervaring tijdens het videobellen dankzij de 5 MP camera. Details zijn zichtbaar en het geluid is synchroon en komt natuurlijk over, ook al is er nog wat ruis op het beeld en komen kleuren wat gebleekt over. Achteraan het scherm zit een 8 MP camera.

Niet de meest duurzame

Het scherm en de behuizing zijn stevig gebouwd, maar het afneembare toetsenbord buigt door wanneer je er op typt. De toetsen voelen ook wat losjes, maar positief is alvast de precieze en vlot werkende touchpad. Toch vrezen we een beetje voor de lange termijn als je de Surface Go 3 vooral als laptop gebruikt. En terwijl Microsoft beweert dat je 11 uur onafgebroken kunt surfen zonder de batterij op te laden wanneer je het toestel als laptop gebruikt, noteerden wij net geen 7 uur bij onze labotest. Dat is een heel pak minder.

Bovenzicht op het toetsenbord van de Surface Go 3

Het toetsenbord en de toetsen voelen minder stevig aan

Wanneer je hem als tablet gebruikt, mag je rekenen op een autonomie van 8,5 uur. Dat is niet slecht voor een Windows-toestel, maar in vergelijking met andere tablets is het aan de lage kant. Wanneer je de versie met de i3-processor neemt, is de autonomie zelfs nog een beetje lager. Gelukkig is de internetverbinding wel razendsnel en stabiel.

Sober uitgerust met aansluitingen

Opladen doe je trouwens via de USB-C-poort. Daarmee kun je ook een extern scherm aansluiten. Veel andere aansluitingsmogelijkheden biedt de Surface Go 3 echter niet. Naast de USB-C-poort is er nog een audio-jack-poort en een Surface Connect poort. Die laatste is eigen aan de Surface-toestellen en wordt door Microsoft vooral gebruikt om hun dure docking stations te verkopen.

Rechterkant van de Surface Go 3 laptop met drie aansluitingenLinkerkant van de Surface Go 3

Een USB-C-poort, een audio jack en een Surface Connect-poort

Dus zoals je merkt, zijn er aardig wat opmerkingen te maken bij de Surface Go 3, zowel bij de tablet als bij de laptop. Zeker voor de prijsklasse waarin hij zich bevindt. Hij blinkt op geen enkel vlak echt uit. Dat doet de nodige vragen rijzen. Eén ding weten we wel: als je op zoek bent naar een goede 2-in-1 laptop en tablet is de Surface Go 3 niet het antwoord waar je op hoopt.