Nieuws

De Dell XPS 15 is prima uitgerust, met uitzondering van de batterij

10 augustus 2022
De Dell XPS 15 laptop

Laptopbouwer Dell brengt met de XPS 15 (CN95204CC) een performant model uit voor de doorsneegebruiker. Het scherm en de processor verdienen een pluim, maar de batterij stelt wat teleur. Het prijskaartje van € 1 599 is aan de hoge kant, dus stel jezelf eerst de vraag of je wel zo'n krachtige laptop nodig hebt.

Het aanbod aan laptops is groot en heel gevarieerd. Getuige de ruim 90 toestellen die we hebben getest die je vandaag op de markt vindt. Brengt Dell met de XPS 15 iets nieuws wat hem interessanter maakt dan andere laptops? Veel hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeur, maar als doorsneegebruiker vind je wellicht andere laptops die goedkoper zijn, al zijn ze mogelijk iets minder performant.

Ga naar onze koopwijzer laptops

De XPS 15 komt trouwens met verschillende configuratiemogelijkheden. Wij hebben een basisversie getest met een i5-12500H processor met Xe Integrated graphics, 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslagruimte (SSD). Het scherm is een 15,6 inch-scherm FHD+ 1920 x 1200 pixels en met een 60 Hz verversingsratio.

Vergelijking met Dell XPS 15 van 2021

In vergelijking met de versie van de XPS 15 die vorig jaar uitkwam, heeft die van dit jaar een betere videokaart, namelijk de Intel Iris Xe in plaats van de UHD Graphics. Ideaal voor dagelijkse taken zoals fotobewerking of zelfs de minder intensieve videomontages. Wie professioneel met grafische bewerking bezig is, heeft echter zwaardere apparatuur nodig. Daarnaast is de Intel processor van de laatste generatie (12e) terwijl die van vorig jaar nog van de 11e generatie was. Ten slotte is het werkgeheugen vergroot van minimum 8 GB naar minimum 16 GB. Helaas is de batterijduur niet verbeterd die ook in de vorige versie al te beperkt was en kun je geen volledige werkdag zonder op te laden.

Welke configuratie voor je Dell XPS 15?

Je kunt voor de nieuwe Dell XPS 15 een configuratie kiezen met een meer performante grafische kaart als die in de basisversie, namelijk de Nvidia GeForce RTX 3050 of Nvidia GeForce RTX 3050Ti, maar dat kan enkel in combinatie met een i7-processor en daardoor betaal je € 350 meer. In theorie heb je de keuze tussen een i5-, i7- en i9-processor, maar als je voor een i5-processor kiest, kun je die dus niet combineren met een krachtigere grafische kaart of met een hogere schermresolutie. Nochtans is ook de i5-processor al bijzonder performant. 

Dell lijkt dus munt te willen slaan uit klanten die een upgrade van hun grafische kaart of scherm willen. Naast het scherm uit de door ons geteste basisversie, heb je namelijk ook nog de mogelijkheid om een Oled touchscreen toe te voegen met een resolutie van 3456 x 2160 of van 3840 x 2400, maar dat kan enkel in combinatie met niet alleen een i7-processor, maar ook 32 GB werkgeheugen (RAM), de krachtigste grafische kaart en minstens 1TB opslagruimte. Nog vreemder vinden we dat de vrij beperkte 56 Wh batterij uit de basisversie alleen kan worden veranderd in een 86 Wh batterij als je een configuratie kiest met de hoogste schermresolutie. Daarvoor betaal je dan al minstens € 2 800. 

Kortom, in theorie kun je zelf je ideale model samenstellen naargelang de processor, de schermresolutie, de grafische kaart en het werkgeheugen (16, 32 of 64 GB), maar in de praktijk zijn de mogelijkheden veeleer beperkt en moet je al snel extra betalen.

 Een Dell XPS 15 laptop van de achterkant gezien

Een Intel Core i5-processor van de 12de generatie en 16 GB RAM

Processor overtreft zelfs MacBook Pro

De i5-processor van de 12de generatie laat uitstekende prestaties optekenen tijdens onze tests. Hij beschikt over maar liefst 12 kernen, waarvan 4 prestatiekernen en 8 efficiëntiekernen. Met de lader in het stopcontact is hij daarmee performanter dan de M1 Pro in de 14" MacBook Pro of dan de M2 in de nieuwe 13" MacBook Pro 2022. Helaas wordt de laptop wel erg warm bovenaan het toetsenbord en onderaan het scherm, zelfs als je lichte taken uitvoert. Bij de zwaardere tests hoorden we wel een licht ventilatorgeluid, maar het afkoelingsmechanisme presteert dus niet optimaal. 

De Dell XPS 15 biedt voldoende opslagruimte

Het opslaggeheugen bedraagt 512 GB SSD van het snelle type NVMe. De werkelijk beschikbare ruimte bedraagt 399,29 GB. Er wordt dus al redelijk wat ruimte in beslag genomen door het besturingssysteem Windows 11 Home en vooraf geïnstalleerde bloatware zoals Microsoft Teams en proefversies van McAfee, Microsoft Office en Dropbox. Voor de meeste gebruikers zal de beschikbare ruimte echter volstaan. De laptop opstarten duurt 12 seconden, wat een tikje traag is.

Daarentegen is de deze Dell laptop uitgerust met gezichtsherkenning en een vingerafdruklezer waardoor je veel sneller kunt inloggen. Je hoeft slechts voor het scherm te gaan zitten om het te activeren.

Ruime keuze aansluitingen en meegeleverde dongle

Dell zet volop in op USB-C en de XPS 15 beschikt dan ook over 3 USB-C-aansluitingen die je kunt gebruiken om een scherm op aan te sluiten (DisplayPort) en om je laptop mee op te laden (PowerDelivery): twee aan de linkerkant die Thunderbolt 4 ondersteunen en een aan de rechterkant die USB-C 3.2 Gen 2 ondersteunt, naast een SD-kaartlezer en een audio jack. Er is ook een USB-C naar HDMI en USB-A-hub meegeleverd, dus die moet je niet apart kopen. Een USB-C-lader zit trouwens mee in de doos.

Aansluitingen aan de linkerkant van de Dell XPS 15 laptop 

Twee USB-C Thunderbolt 4 aansluitingen aan de linkerkant en een Kensington lock

Aansluitingen aan de rechterkant van de Dell XPS 15 laptop 

Een USB-C 3.2 Gen 2 aansluiting, een SD-kaartlezer en een audio jack aan de rechterkant

Voor draadloze aansluitingen is deze Dell uitgerust met Bluetooth 5.2. De wifistandaard is Wifi 6. We maten een goede maximale snelheid van 1 622 Mbps voor een wifiverbinding dichtbij de router en 588 Mbps twee kamers verder. Dat is bijzonder snel. De meeste operatoren bieden slechts bandbreedte voor 300 Mbps.

Het scherm van de Dell XPS 15 is bijzonder helder en heeft een handig formaat

Het 15.6 inch Full HD+-scherm heeft een 16:10-beeldverhouding. Dat betekent dat het aantal pixels in de hoogte niet 1080 bedraagt, maar 1200. Door die bijkomende hoogte kun je extra lijntjes van een tekstdocument lezen op je scherm voordat je moet scrollen. Dat is dus handig voor wie vaak teksten leest of schrijft.

De helderheid van het scherm is uitstekend met een maximum van 550 nits waardoor het scherm ook in helder verlichte ruimtes prima leesbaar blijft. De reflecteerlaag voorkomt dat je last hebt van reflecties. Tekst is heel goed leesbaar en de kleuren zijn maar een klein beetje onderverzadigd.

Vooraanzicht van de Dell XPS 15 en het hoge schermformaat

Het schermformaat van 16:10 laat extra tekstlijnen toe op het scherm

Batterijduur stelt teleur

Als je vaak werkt onderweg of op plaatsen waar je niet altijd je oplader kunt aansluiten, dan biedt de 56 Wh batterij niet echt veel comfort. Met een volle batterij kun je met de Dell XPS 15 slechts 6 uur en 14 minuten actief browsen op internet. Blijf je offline dan gaat de batterij 12 uur en 8 minuten mee.

Upgrade je Dell XPS 15 zelf

Als je zelf voldoende technisch onderlegd bent, kun je het werkgeheugen van de Dell XPS 15 zelf upgraden of extra SSD toevoegen, want geen van beide zijn vast verbonden met het moederbord. Als je de laptop opent, zie je twee slots voor het werkgeheugen en voor NVMe (opslagruimte). Op de website van Dell kun je voor € 100 512 GB extra opslagruimte kopen en voor dezelfde prijs kun je 1TB interne NVMe opslagruimte aanschaffen. Als je handig genoeg bent, kun je die zelf toevoegen aan je laptop.  

De Dell XPS 15 is prima uitgerust, maar een goedkoper model kan volstaan

Als je een budget van € 1 600 kunt besteden aan een laptop, dan is deze XPS 15 van Dell een goede keuze. Hoewel het ondanks de tegenvallende batterij een uitstekende laptop is voor dagelijks gebruik hoef je als doorsneegebruiker zeker niet te wanhopen als de prijs te hoog is voor je. Er blijven voldoende alternatieven die iets goedkoper zijn - maar ook iets minder performant - die performant genoeg zijn voor dagelijks gebruik. In onze vergelijker laptops vind je ongetwijfeld het toestel dat aan jouw wensen voldoet.

64 Redelijke
kwaliteit
Laptops
vanaf  599,00
70 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  799,00
66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00