Eerste indruk

MacBook Air 2020 M1: energiezuinige laptop met Apple-processor

24 december 2020

De MacBook Air 2020 M1 is, naast de MacBook Pro 13" en Mac mini, een van de eerste computers met een Apple-processor. Volgens onze test is het een compacte en energiezuinige laptop die qua prestaties niet moet onderdoen voor de nieuwste MacBook Pro M1.

De opstart verloopt niet zo snel (14 seconden), maar eens de MacBook Air M1 op gang is, blijkt hij een betrouwbare bondgenoot om te surfen, mailen, tekst en tabellen te bewerken. Tot op zekere hoogte kan deze laptop ook zwaardere bureautaken aan. We hebben de basisconfiguratie met 8 GB RAM en 256 GB opslag getest (beschikbaar vanaf € 1 129).

Energiezuinige processor, lange accuduur

De MacBook Air M1 beschikt over een ARM-processor die je doorgaans in smartphones en tablets vindt. Je kan hem vergelijken met een grote, performante iPad-processor die veel energiezuiniger is dan normale computerprocessoren. Er zijn geen ventilatoren nodig om hem af te koelen – je hebt dus geen last van een blazende, opwarmende computer – en de batterij gaat langer mee.

Volgens onze test kun je er 13 uur mee op het web browsen en 13.37 uur films mee afspelen. Dat is niet zo lang als de door Apple beweerde 18 uur, maar het blijft een knap resultaat. Ter vergelijking: bij eerder door ons geteste laptops kon je gemiddeld maar net iets meer dan 5 uur browsen en 9 uur films afspelen voor je ze moest opladen.

Hoewel de processor voor de meeste software, smartphone- en iPad-apps is geschikt, draaien nog niet alle programma’s er al optimaal op. Wel kunnen we verwachten dat na verloop van tijd steeds meer ontwikkelaars hun software zullen aanpassen.

Zeer helder en leesbaar scherm

Met een beeldverhouding van 16:10 is het scherm van deze compacte laptop zeer geschikt voor het weergeven en bewerken van tekst. Bij de meeste schermen is de beeldverhouding breder (16:9). Door de iets hogere 16:10-verhouding krijg je enkele lijntjes tekst meer te zien. Handig bij het typen van tekst of het lezen van artikels. Verder heeft de laptop een hoge resolutie (2560 beeldpunten in de breedte en 1600 in de hoogte). Hierdoor wordt tekst op het kleine scherm van 13 inch zeer duidelijk weergegeven.

Nog een pluspunt: het scherm is met 431 nits (1 nit komt overeen met 1 candela per m²; 1 candela is ongeveer de helderheid van 1 kaars) veel helderder dan dat van de doorsnee laptop (gemiddeld 314 nits).

Vlot opstarten

Ook het touchpad en toetsenbord werken goed. Een druk op een toets volstaat om de laptop op te starten. Om tijd te winnen bij de opstart kun je je aanmelden met je vinger via de Touch ID-sensor op het toetsenbord. Je kan de laptop ook aan- en uitzetten door hem gewoon open of dicht te klappen.

De speakers stellen evenmin teleur. Het geluid is aangenaam en details zijn goed hoorbaar, een meerwaarde tijdens het bekijken van films en series op de laptop.

Eindelijk wifi 6

Apple voegt eindelijk wifi 6 toe aan zijn laptops. In vergelijking met zijn voorganger presteert die standaard beter wanneer er veel draadloze toestellen met je netwerk verbonden zijn. De verbinding was tijdens onze test stabiel en razendsnel.

Beperkte aansluitingen

Het grootste nadeel zit hem in de aanwezige aansluitingen: twee USB-C-aansluitingen aan de linkerkant (niet handig dat ze zich aan dezelfde kant bevinden) en één hoofdtelefoon/microfoon-aansluiting aan de rechterkant. Wil je een klassieke USB-stick, HDMI-kabel of andere aansluiten, dan zul je een adapter of hub moeten aanschaffen. Wie veel randapparatuur wil aansluiten, houdt dus beter rekening met de mogelijk extra kosten. Je kunt ook maar één extra scherm aansluiten. 

Weinig verschil met MacBook Pro

De basisconfiguratie van de MacBook Air M1 met 8 GB RAM en 256 GB opslag kan je voor € 1 129 op de kop tikken. De duurdere versie van € 1 399 heeft 512 GB opslag en één extra grafische rekenkern. Aan die rekenkern heb je niet veel en € 270 vinden we heel duur voor 256 GB. Voor die prijs kan je beter een externe SSD kopen.

Naast de MacBook Air bestaat er ook een 13-inch MacBook Pro met M1-processor die € 1 449 (256 GB en 8 GB RAM) of € 1 679 (voor 512 GB en 8 GB RAM) kost. Qua prestaties zien we echter weinig verschil. Je betaalt vooral extra voor een touchbar, een aanraakgevoelige strip op het toetsenbord die een aantal functietoetsen vervangt.

Kenmerken MacBook Air 2020 M1

 • Schermgrootte: 13,3 inch
 • Beeldverhouding: 16:10
 • Resolutie: 2560x1600
 • Helderheid: 431 nits
 • Processor: Apple M1 8-core CPU
 • RAM: 8 GB
 • SSD: 256 GB of 512 GB
 • Wifi: AC, AX (Wifi 6) 
 • Besturingssysteem: macOS
 • Aansluitingen: 2 USB-C/ 1 3,5 mm mini-jack
 • Gewicht: 1,27 kg

Op zoek naar een geschikte laptop?

Binnenkort vind je de uitgebreide resultaten van deze MacBook Air terug in onze koopwijzer laptops, waar je ook de resultaten van tal van andere modellen kunt checken en vergelijken. Vergeet ook zeker de prijzen niet te vergelijken. Onze koopwijzer kan je daarbij helpen.

70 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  799,00
61 Redelijke
kwaliteit
Laptops
vanaf  699,00
65 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  729,00