Dossier

Voor- en nadelen van laptops met 'touchscreen'

20 juli 2023
portatil pantalla táctil

Heb je een laptop nodig? En hou je van het interactieve gebruik van een smartphone of tablet? In dat geval kan een laptop met touchscreen voor jou de juiste keuze zijn. We vertellen jou uit welke types je kunt kiezen en wat de voor- en nadelen van deze toestellen zijn.

Wat zijn laptops met touchscreen?

Laptops met touchscreen hebben een scherm (touchscreen) zoals dat van smartphones en tablets. Om door het menu te bladeren, apps te openen, een item te selecteren of in en uit te zoomen, raak je gewoon het scherm aan.

Producten met deze technologie combineren de traditionele mogelijkheden van een klassieke laptop met een hoogwaardig beeldscherm dat interactieve digitale bediening mogelijk maakt. Dat maakt navigeren makkelijker, intuïtiever en natuurlijker.

Zijn laptops met touchscreen een goede keuze? En zijn ze een beter alternatief voor een tablet of een klassieke laptop? We bekijken de verschillende mogelijkheden om je te helpen bij je keuze.

Welke soorten laptops met touchscreen bestaan er?

Er zijn steeds meer modellen om uit te kiezen. Sommige nieuwe laptops worden alleen nog met dit type scherm geleverd. Hoe dan ook, je hebt verschillende mogelijkheden: laptops met touchscreen, twee-in-een laptops, met afneembaar toetsenbord, hybride laptops en convertibles. Om niet te verdwalen in de terminologie, loodsen we jou door deze zee aan mogelijkheden.

Laptops met touchscreen

Deze modellen zijn zoals elke klassieke laptop, met een klassiek vouwontwerp, maar met als extra functie een interactief digitaal scherm.

Enkele voorbeelden van deze modellen zijn de Microsoft Surface Laptop 5 en de Acer Swift 5 SF514-55T.

'2-in-1' laptops

Deze laptops zijn veelzijdiger, omdat ze kunnen worden gebruikt als laptop met touchscreen of als tablet.

Ook hier heb je twee types:

 • Met afneembaar toetsenbord of hybride. Bij deze producten kan het toetsenbord losgekoppeld worden van het scherm, zodat je het toestel afwisselend als klassieke laptop en als tablet kunt gebruiken. Twee voorbeelden: De Microsoft Surface Go 3 Intel Core i3.
 • Convertibles. Het toetsenbord van deze toestellen draait 360 graden door middel van scharnieren en kun je tegen de achterkant van het scherm vouwen, zodat je de laptop als tablet kunt gebruiken. Sommige modellen kun je in 'tentstand' plaatsen (het toetsenbord vormt een A met het scherm), wat handig is om presentaties te geven. Dit zijn onder andere converteerbare modellen: De Asus Zenbook Flip 13 en de Lenovo Ideapad Flex 5 (Gen 8).

Wil je een een laptop met touchscreen kopen?

Of een laptop met touchscreen een goede keuze voor jou is, hangt voor een groot stuk af van hoe vaak je touchscreen gebruikt. Sommige mensen maken er veel gebruik van, anderen niet en geven de voorkeur aan sneltoetsen of vegen met meerdere vingers op het trackpad.

Zijn laptops met touchscreen beter dan klassieke laptops?

Op deze vraag kun je geen eenduidig antwoord geven: volgens onze tests zijn er modellen mét en zónder touchscreen van verschillende kwaliteit en prestaties.

De juiste laptop voor jou is de laptop waarvan de functies het best aansluiten bij jouw behoeften als gebruiker en, heel belangrijk, de laptop die binnen jouw budget past.

In onze vergelijker voor laptops zie je de resultaten van onze tests van modellen met een interactief digitaal scherm. Selecteer gewoon de optie "Aanraakscherm" bij de filters.

Koop je beter een laptop met touchscreen of een hoogwaardige tablet?

Een alternatief voor een laptop met touchscreen zijn hoogwaardige tablets. Het zijn grote toestellen (12 of 13 inch), die de gebruikerservaring van een laptop benaderen en nuttig kunnen zijn voor studenten en professionals.

Het toetsenbord is afzonderlijk verkrijgbaar en de prijs ervan varieert sterk, naargelang het een officieel toetsenbord is van het merk (minstens 130 euro) of een universeel toetsenbord (deze vind je al vanaf 20 euro). Je kunt dit type tablet zoeken in koopwijzer voor tablets.

Kenmerken van een goede laptop met touchscreen 

Laptops met touchscreen zijn meestal duurder dan klassieke pc's. Om je budget verstandig te besteden, kies je best een product dat aan deze kenmerken voldoet:

 1. Het beeldscherm geeft kleuren nauwkeurig weer. Het is voldoende helder, heeft zo weinig mogelijk last van reflecties en heeft een goed contrast.
 2. Het biedt vloeiende touch-interactie. Het scherm reageert zonder vertraging, er is geen latency bij het uitvoeren van opdrachten. De processor, de grafische kaart en het beeldscherm spelen hierbij een belangrijke rol.
 3. Het scherm heeft 10 aanraakpunten. Heel goedkope of oudere modellen hebben vier aanraakpunten op het scherm. Modernere toestellen zijn met 10 gelijktijdige aanraakpunten handiger.
 4. Handpalmdetectie. Als je met een stylus op je touchscreen van de laptop wilt tekenen of schrijven, moet je er rekening mee houden dat het toestel uitgerust is met handpalmdetectie, ook wanneer je je hand op het toestel laat rusten.
 5. Batterijduur. Toen deze technologie nog in haar kinderschoenen stond, waren de batterijen snel leeg door de bijkomende verwerkingsprocessen. Met de nieuwste modellen is dit geen probleem meer. Sommige hebben een autonomie van meer dan 13 uur, wat een uitstekend rendement is voor mensen die vaak onderweg zijn.
 6. Stabiele scharnieren. Soepele scharnieren gaan ten koste van je werk en je gebruikservaring, aangezien het scherm beweegt telkens als je het aanraakt.

Zoals alle andere toestellen hebben ook deze voor- en nadelen. We zetten ze voor jou op een rijtje, zodat je zelf kunt beslissen of het tijd is om over te stappen op een meer interactieve ervaring met het scherm van je laptop.

Voordelen van laptops met touchscreen?

 • Ze maken een directere interactie mogelijk met visuele elementen, wat voor sommige gebruikers het navigeren sneller en makkelijker maakt. Met één vinger (of enkele) kun je veel taken uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld met twee vingers in een foto knijpen om hem te vergroten.
 • Ze bieden een extra manier van interactie met het toestel, wat handig is wanneer het trackpad, de muis of het toetsenbord slecht werken.
 • Ze ondersteunen ook andere tools. Veel modellen bieden stylus- of aanwijsopties, een handig hulpmiddel voor specifieke taken zoals het maken van aantekeningen of creatief werk, van schetsen tot tekenen. Ben je student of een creatief iemand, dan zijn modellen met digitaal touchscreen misschien wel precies wat je nodig hebt.

Nadelen van laptops met touchscreen?

 • Het scherm kan moeilijker afleesbaar zijn bij rechtstreekse belichting, zowel kunstlicht als zonlicht, zoals bij veel smartphones en tablets. Dat komt omdat ze bijna allemaal glanzend en dus meer reflecterend zijn. Sommige komen met een antireflecterende coating, net om dit probleem te verminderen, maar dit werkt niet even goed op alle toestellen.
 • Touchscreen zit vol vingerafdrukken en vlekken, wat een negatief effect kan hebben op de gebruikservaring.
 • Over het algemeen zijn modellen met touchscreen met een vergelijkbare configuratie duurder dan klassieke laptops, wat logisch is omdat je een extra feature krijgt. Afhankelijk van de specificaties kan de prijs van een laptop met touchscreen van 300 euro tot meer dan 1 500 euro oplopen. Nemen we bijvoorbeeld een 14-inch model met een i5-processor, 8 GB RAM en 256 GB of 512 GB SSD-geheugen, dan kost een klassiek toestel minstens 500 euro en minstens 700 euro met een touchscreen.