Dossier

Weg met alle rommel in Windows 10

30 januari 2023

Het besturingssysteem van Microsoft bevat allerlei voorgeïnstalleerde software en diensten die je misschien niet nodig hebt. Als je vertrouwd bent met Windows 10 en op zoek bent naar een kant-en-klare oplossing tegen deze "bloatware", dan hebben we een script voor je voorbereid.

Kant-en-klare de-installatie

Microsoft en de computerfabrikanten brengen hun producten op de markt met verschillende standaard geïnstalleerde programma’s die niet allemaal even nuttig zijn. Zoals we uitleggen in Test Connect 33 zijn er verschillende manieren om van deze "bloatware" af te komen.

Wij bieden hier een kant-en-klare oplossing in de vorm van een script, een reeks commando's die door de computer moet worden uitgevoerd en die je gewoon in de PowerShell-opdrachtregelinterface plakt. Dit script is gericht op een veertigtal toepassingen die op veel pc's zijn voorgeïnstalleerd en die volgens ons nutteloos zijn.

Controleer de volledige lijst voordat je begint. Niet alle opgesomde programma's staan misschien op je pc, maar is dat wel het geval, dan worden ze verwijderd. Ben je het eens met onze selectie, dan volg je de volgende stappen: 

1. Klik hieronder op Kopiëren naar het klembord.

Script

2. Klik in Windows met de rechtermuisknop op Start  en kies Windows PowerShell (admin).

3. Er opent een venster. Druk nu op de toetsen Ctrl + V op je toetsenbord om het gekopieerde script uit stap 1 te plakken en druk op Enter.

4. Het verwijderproces begint automatisch. In een mum van tijd ben je van veel bloatware af.