Robotspeelgoed: opnieuw privacyproblemen

Nu de goede Sint stilaan aan zijn ronde begint, vonden we het een goed idee om robothonden en ander geconnecteerd speelgoed op de markt tegen het licht te houden. Het doel: bepalen of ze de veiligheid of de privacy van hun gebruikers, voornamelijk kinderen, in het gedrang brengen.
Wat is het probleem?
Wat moeten we onthouden van onze test? Van de zeven onderzochte robots stellen er twee problemen: de “Sphero BB8” droid van Star Wars en de robothond “Chip WowWee”. Zij communiceren via Bluetooth met een smartphone of tablet, die op zijn beurt persoonlijke data zoals de identiteit van het toestel aan derden doorstuurt. In dit geval is dat het bedrijf Flurry, een data broker die persoonlijke gegevens verzamelt en verkoopt. En dat zonder enige meerwaarde voor de gebruiker.
Voor de robothond “Chip WowWee” komt daar nog een extra probleem bij: hij is te besturen via Bluetooth en dit zonder code-opgave. In theorie kan eender wie de controle op de hond overnemen, zolang hij zich dicht genoeg in de buurt bevindt (de Bluetooth-verbinding reikt tot tien meter rond het toestel). Toegegeven, hij zou daarom nog niet kunnen communiceren met het spelende kind, maar hij kan het bijvoorbeeld wel naar hem lokken door de robothond naar hem te laten komen.
Uit voorzorg raden we deze twee modellen dan ook ten stelligste af.
Niet onze eerste waarschuwing
In het verleden hebben wij al eerder aan de alarmbel getrokken. Bij smartwatches voor kinderen bijvoorbeeld bleek uit onderzoek dat het bijzonder gemakkelijk is voor vreemden om het kind in kwestie af te luisteren of ermee te communiceren.
We waarschuwden ook al voor de “My Friend Cayla”-pop en de robot “I-Que”, die microfoontjes en spraakherkenningstechnologie bevatten waarmee mensen met slechte bedoelingen dankzij de onbeveiligde Bluetooth-verbinding tot op 15 meter met het kind kunnen communiceren.
Ouders, wees dus waakzaam. Geef niet meteen toe aan de smeekbedes van je kinderen die zo’n connected toy willen. Probeer je goed te informeren vooraleer tot aankoop over te gaan, wetende dat webshops niet altijd de nodige informatie geven en wetende dat het nog even zal duren voor er een duidelijke wetgeving is qua veiligheid en qua bescherming van het privéleven.
Waarop wacht de overheid nog?
Zowel de industrie als de autoriteiten dragen een grote verantwoordelijkheid en moeten er voor zorgen dat kinderen geen gevaar lopen door deze onveilige speeltjes. Wij hebben al meermaals de Belgische autoriteiten aangeschreven over deze risico’s, zonder bevredigend antwoord.
Dat staat in contrast met de houding in Duitsland, waar de verkoop en zelfs het gebruik van bepaalde geconnecteerde speeltjes werd verboden, omdat ze er worden beschouwd als “illegale spionagemiddelen”.
Sowieso geven we de bevindingen van ons onderzoek opnieuw door aan de Privacycommissie, de FOD Economie én minister Peeters, in de hoop dat het Duitse voorbeeld hier gevolgd kan worden.
Ontevreden van een product of dienst?
Wij helpen je je klacht te formuleren en zorgen dat die op het juiste adres terechtkomt.