Koopgids

Zo kies je een goede wachtwoordmanager

11 maart 2021
wachtwoordmanager

Voor elk van je online accounts gebruik je best een uniek en sterk wachtwoord. Al die exemplaren zelf bedenken en onthouden is onbegonnen werk. De oplossing? Laat het werk over aan een wachtwoordmanager. Zo kies je een goed en veilig programma.

Waarom zou ik een wachtwoordmanager gebruiken?

Een wachtwoordmanager is een digitale kluis die al je wachtwoorden op één plaats bewaart en zo al het lastige werk voor jou doet. Op die manier kan je unieke en sterke wachtwoorden gebruiken voor elk account, zonder ze zelf te moeten onthouden.

Je kan een wachtwoordmanager downloaden als een programma op je computer of een app op je smartphone. Vaak bestaat er ook een extensie voor je browser. Daarnaast hebben sommige browsers hun eigen ingebouwde wachtwoordmanagers.

Er zijn veel programma's beschikbaar. Om je te helpen bij je keuze hebben wij 22 programma's getest. De resultaten vind je in onze koopwijzer wachtwoordmanagers.

Waarom zijn unieke wachtwoorden zo belangrijk?

Nog te vaak gebruiken we slechts een en hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts. Dit is absoluut af te raden. Vinden indringers je wachtwoord voor één account, dan hebben ze meteen toegang tot ál je andere. Je zult hackers dan niet om de tuin leiden door gewoon één cijfer op het einde van je wachtwoord te veranderen. Recycleer ook in geen geval oude wachtwoorden. Verderop geven we meer tips voor goede wachtwoordgewoontes

Naar de extra tips

De risico’s kunnen groter zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Koppel je bijvoorbeeld je kredietkaart aan bepaalde accounts, wat wij om veiligheidsredenen afraden, dan kan een kwaadwillende via je wachtwoord zeer makkelijk aankopen doen in jouw naam.

Tenzij je een meesterbrein bent, is het bijna onmogelijk om zoveel verschillende sterke wachtwoorden te creëren én vooral te onthouden. Daarom is het gebruik van een wachtwoordmanager een goed idee om je online veiligheid te verbeteren. 

Vijf voordelen van een wachtwoordmanager

Zo'n kluis biedt trouwens heel wat voordelen.

1. Nog maar één wachtwoord in je hersenpan
Dit is meteen het duidelijkste en grootste voordeel. Eens je je wachtwoordmanager hebt geïnstalleerd moet je nog maar één wachtwoord onthouden: het hoofdwachtwoord. Dit heb je nodig om toegang te krijgen tot je wachtwoordkluis en moet dus vanzelfsprekend complex en lang genoeg zijn.
2. Sterke en unieke exemplaren
Je wachtwoordmanager zal voor elk van je accounts een nieuw en sterk wachtwoord creëren en opslaan. Afhankelijk van welke wachtwoordmanager je gebruikt, kan je het aantal karakters instellen, en kiezen of er grote en kleine letters, symbolen, leestekens en cijfers in voor moeten komen. Deze wachtwoorden worden voor jou gegenereerd en je hoeft ze in principe zelfs niet te zien. Via een wachtwoordmanager is het dus perfect mogelijk om tientallen verschillende complexe wachtwoorden te hebben, zonder dat je zelf weet wat deze wachtwoorden zijn.
3. Bescherming tegen onveilige websites
Een goede wachtwoordmanager vergelijkt je wachtwoorden met databases van gekende gehackte wachtwoorden, en waarschuwt je als je op het punt staat een wachtwoord aan te maken dat al eens gelekt is geweest. Hij zal je ook een waarschuwing geven als je je probeert in te loggen op websites die niet zo veilig blijken om te springen met hun data. Als je een zwak, oud of reeds gebruikt wachtwoord probeert in te stellen, zal hij je helpen dit te voorkomen.
4. Anti-phishing
Afhankelijk van je wachtwoordmanager zal hij je ook beschermen tegen phishingwebsites. Phishing blijft een veel voorkomende vorm van online-oplichterij, dus dit voordeel is zeker niet te onderschatten. Meer details en tips tegen phishing vind je in ons onlinedossier.
5. Kluis voor belangrijke bestanden
Veel wachtwoordmanagers kunnen naast je wachtwoorden ook belangrijke bestanden opslaan. Deze bestanden worden geëncrypteerd en bevinden zich dan in de beveiligde opslagruimte van je wachtwoordmanager. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld belangrijke e-mails of foto’s.

Zijn wachtwoordmanagers zelf wel veilig?

De meeste bedrijven achter wachtwoordmanagers focussen enkel op onlineveiligheid en privacy, en slagen er beter in om sterke wachtwoorden te creëren en onthouden dan jijzelf.

Maar er zijn wel nog twee kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van een wachtwoordmanager. Wees je ervan bewust dat je al je wachtwoorden aan één partij geeft. De programma’s die wij hebben getest geven aan veilig om te gaan met de data die zij verkrijgen. Wij hebben geen bewijs gevonden dat deze stelling ontkracht, maar we kunnen ook niet controleren wat er achter de schermen met die kostbare data gebeurt.

Daarnaast is het haast onbegrijpelijk dat sommige programma’s hoofdwachtwoorden toelaten van slechts één teken. Gebruik in dit geval je gezond verstand en probeer toch iets beter te doen dan “a” als wachtwoord, of nog beter: gebruik een wachtwoordmanager die strenger is.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2021

Bied de i-cloudsleutel van Apple dezelfde bescherming als andere gedownloade wachtwoordmanagers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Best ook vermelden dat naast een password manager gebruiken het nog belangrijker belangrijk is om 2-factor authentication te activeren. Zelfs als men je password kent, kan je zonder de 2fa niet aanloggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/02/2021

jullie schrijven beste gratis antivirus, en toch staat er een prijs bij om te betalen, leg mij dat eens uit, dat is toch NIET meer gratis he of wel?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021
, Gereageerd:

Hallo, sommige fabrikanten durven hun gratis versies te verstoppen op hun websites, daarom hebben wij de link toegevoegd aan de productfiche en de product selector.
Hier nog eens de link naar Kaspersky Security Cloud-Free: www.kaspersky.nl/free-cloud-antivirus

En hier de link naar de downloadpagina van AVG Antivirus for Mac: www.avg.com/.../avg-antivirus-for-mac ^An


Meld je aan om toegang te krijgen.

06/04/2021
, Gereageerd:

Ik heb deze versie gedownload en toch vraagt men telkens bij het raadplegen steeds om het aan te kopen, toch ben ik niet zinnens om dit te doen want dit is FREE. Wat moet ik doen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Nora, sorry dat ik je nu pas antwoord. Heb je goed gekeken dat je op de juiste (lees: free) versie geklikt hebt, soms is het even zoeken. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

goeiedag
- ik heb een VPN abonnement aangeschaft, wat is jullie standpunt daarover?
- het aantal phishing mails in mijn spambox is bijna niet te tellen, het moet toch mogelijk zijn hier gericht achteraan te gaan? Waarom gebeurt dit niet of hoor of merk je daar weinig van?
vriendelijke groeten
ronny bracke

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Om *** te beperken zijn een aantal gouden regels:
- vermijd sites die gratis erotiek of dating aanbieden
- Beheers je nieuwsgierigheid bij buitengewoon aantrekkelijke aanbiedingen waar je niet om vroeg (ook in Facebook)
- Klik niet in *** mails, ook niet zogezegd om je uit te schrijven
- Regelmatig doorsturen naar: verdacht@safeonweb.be
- Let altijd op het echte afzender mailadres

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/10/2020
, Gereageerd:

Ik draai windows 10 pro in een virtuele omgeving, Eens windows10 sluiten poef alles weg. Het gast OS is Linux mint server. Windows kan wel dingen opslaan maar enkel in zijn virtuele omgeving, dus het gast OS niet in gevaar brengen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2020
, Gereageerd:

Ik had vroeger ongeveer 50 spams per dag bij gmail.Ik heb eens al mijn cookies verwijderd, en nu heb ik er 5 per dag.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies