Antwoord van expert

Hoe kan ik oplichting via sociale media vermijden?

18 augustus 2023

Met miljarden gebruikers die hun leven delen, zijn sociale media een gedroomde speeltuin voor oplichters. Onze expert legt uit hoe je ze kunt vermijden.

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Michaël Lesent
Expert online veiligheid
Gebruik je sociale media, doe dat dan discreet en pragmatisch. Het heeft geen zin om er een dagboek van te maken dat toegankelijk is voor de hele wereld en om blindelings op vreemden te vertrouwen. Vraag jezelf altijd af of je zoiets in het echte leven ook zou doen.

Het belang van online veiligheid op sociale netwerken

Afhankelijk van je profiel en wat je deelt, is het gemakkelijk voor oplichters om te proberen een snaar bij je te raken.

Ben je single? Wees op je hoede voor vreemden die plotseling in je geïnteresseerd zijn. Ben je op zoek naar een baan? Wees op je hoede voor verleidelijke aanbiedingen en ga in plaats daarvan naar de website van het bedrijf om te solliciteren. Hou je van spelletjes? Vermijd spelletjes waarbij de prijs te mooi is om waar te zijn of waarbij de vragen te persoonlijk zijn. Ben je een gul persoon? Denk eraan dat iedereen een pseudo liefdadigheidspagina kan maken. Droom je van beleggen? Surf dan eerder eens naar Testaankoop Invest.

De meest voorkomende oplichtingsmethoden op sociale netwerken

1. Phishing: wat is het en hoe werkt het?

Phishing verwijst naar elke poging om je op te lichten waarbij de oplichter zich voordoet als iemand anders om naar informatie over jou te "vissen". De bekendste voorbeelden zijn sms'jes, e-mails en zelfs telefoontjes. Maar natuurlijk vinden er ook veel phishingpogingen plaats op sociale netwerken.

Je kunt hier meer over te weten komen in ons volledige dossier over phishing.

2. Valse profielen en de gevaren van identiteitsdiefstal

Nepprofielen van beroemdheden kunnen je bijvoorbeeld verleiden tot een spookwedstrijd waarbij je inloggegevens gaat delen of een betaalnummer belt.

Op tweedehands platformen kan het een koper zijn die een hoger bod doet dan jouw prijs om een verkoop af te sluiten onder het mom van het verkrijgen van je bankgegevens. Of een overdreven vriendelijke verkoper die verdwijnt nadat je hebt betaald.

Op Instagram kunnen er zogenaamde jonge vrouwen je aanspreken om je te overhalen om intieme foto's te delen voor sextortion doeleinden.

3. Loterijfraude en het risico van nepwedstrijden

Heb je een bericht ontvangen waarin staat dat je een wedstrijd of loterij hebt gewonnen? Als het te mooi is om waar te zijn, pas dan op. Het kan een vorm van phishing zijn, ontworpen om je persoonlijke gegevens te laten delen met de belofte van een waardevolle prijs.
Let op taalfouten in de tekst van het bericht of vreemde zaken in de contactgegevens van de verantwoordelijke instelling.

Hoe bescherm je jezelf tegen oplichting?

1. Wees waakzaam bij vragen naar persoonlijke informatie

We kunnen dit niet genoeg benadrukken: geef geen persoonlijke informatie en doe geen betaling of aankoop zonder eerst de authenticiteit van de bron te controleren. Weiger verzoeken van vreemden en controleer of het account legitiem is, al lang bestaat, veel volgers heeft, enz.

Controleer ook de links voordat je erop klikt: een onbekende of verkeerd gespelde URL is een teken van een nepsite.

2. Controleer je privacy-instellingen

Afhankelijk van het platform moet je de privacy-instellingen bekijken om je account in de privémodus te zetten (bijv. Instagram) of om zoveel mogelijk informatie te verbergen voor mensen die niet op je vriendenlijst staan.

Vermijd ook om je in te loggen bij sites of apps met je Facebook-account, omdat ze toegang kunnen krijgen tot sommige van je gegevens en ze niet allemaal deugen. Controleer van tijd tot tijd je naam op de netwerken om er zeker van te zijn dat niemand zich voordoet als jou.

3. Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie

Om ongewenste aanmeldingen op je accounts te voorkomen, stel je sterke wachtwoorden in en activeer je tweefactorauthenticatie.

Je kunt ook een wachtwoordmanager gebruiken.

44 Slechte
kwaliteit
Wachtwoordmanagers
Referentieprijs  0,00
41 Slechte
kwaliteit
Wachtwoordmanagers
Referentieprijs  0,00
33 Slechte
kwaliteit
Wachtwoordmanagers
Referentieprijs  0,00