Nieuws

Wie heeft het snelste mobiele internet?

05 april 2018

05 april 2018
In januari, februari en maart van dit jaar werden er net geen 3 000 metingen gedaan met onze applicatie BeCover+. Meest opvallende vaststelling: Orange steekt Proximus voorbij.

Op zoek naar het beste mobiele netwerk? Dan heb je twee opties.

2 987 tests

Tijdens het eerste trimester van 2018 werden er 2 987 tests uitgevoerd met onze applicatie BeCover+. Deze tests werden uitgevoerd door 1 113 consumenten die op de drie grote telecomnetwerken surfen (ben je klant bij een virtuele provider zonder eigen netwerk, surf dan naar de interactieve kaart om te kijken welk netwerk deze gebruikt) met toestellen op Android of iOS. De verdeling is als volgt:

Orange stoot Proximus van de eerste plaats

Het hier voorgestelde podium geldt op nationaal niveau en voor alle netwerken (2G, 3G en 4G). Orange staat voorop met een score van 19 024, gevolgd door Proximus en vervolgens Base/Telenet. Deze scores werden berekend op de snelheid van downloads en uploads, de wachttijd tijdens het surfen en het bekijken van filmpjes op Youtube.

4G niet alomtegenwoordig

Een groot deel van de tests werd uitgevoerd op het 4G-netwerk. Nochtans surft meer dan een kwart van de gebruikers van Base-Telenet altijd op 3G. Ondanks de aankondigde dekking van 99 % bij Proximus en Orange is een aanzienlijk deel van hun gebruikers (18 % bij Proximus, 21 % bij Orange) tijdens hun tests niet verbonden met de beloofde 4G, maar met 3G.

Orange en Base/Telenet  zijn de snelste

Orange en Base/Telenet lopen samen op kop met een gemiddelde downloadsnelheid van 26,8 megabits per seconde (Mbps). Een mooie verbetering, vooral voor Orange. Daarna volgt Proximus (25,3 Mbps). Voor de uploadsnelheid lopen Proximus en Orange gelijk, met een nationaal gemiddelde van 9,5 Mbps. Deze gemiddelden (zowel download als upload) gelden op nationaal niveau.

Deze tabel toont de evolutie van de netwerksnelheden in vergelijking met het voorgaande trimester.

Operator Download Upload
  oktober-november-december januari-februari-maart evolutie oktober-november-december januari-februari-maart evolutie
Orange 23,1 26,8 +16 % 9,2 9,5 +3 %
Proximus 26 25,3 -3 % 9,2 9,5 +3 %
Base (Telenet Group) 25,9 26,8 +3 % 8 7,7 -4 %

 

Surfen en streamen op Youtube

87 % van de websites kon in minder dan vijf seconden worden geladen op het Proximus-netwerk. Dit goede resultaat wordt op de voet gevolgd door dat van Orange (84 %) en Base (83 %).

Met de YouTube-test keken we hoeveel filmpjes konden worden bekeken zonder een wachttijd langer dan acht seconden, zij het te wijten aan buffering of aan het traag opstarten van de video. Bij Proximus was dat 93 %, bij Telenet 91 % en bij Orange tot slot 89 %, net als in het vorige trimester.


Afdrukken Versturen via e-mail