Nieuws

De nieuwe OnePlus 11: een reus op lemen voeten

17 maart 2023
Smartphone OnePlus 11

OnePlus heeft zopas zijn elfde generatie smartphones op de markt gebracht. De Chinese fabrikant haalt opnieuw het zware geschut boven met functies die de concurrentie zullen doen beven. In die mate zelfs dat de prijs van 829 euro bijna een koopje lijkt. Te mooi om waar te zijn, want OnePlus heeft in zijn ontwerp een belangrijk detail over het hoofd gezien.

Het merk heeft ons gewoon gemaakt aan premium smartphones en de OnePlus11 is geen uitzondering op de regel. De afwerking is hedendaags en heel verzorgd. Misschien wel een gevolg van de overname door Oppo, al lijkt OnePlus nog altijd op zoek naar een eigen identiteit door generatie na generatie te switchen tussen platte en gebogen schermen.

Twijfelachtige vormgeving

Na de platte 10T krijgt de OnePlus 11 opnieuw gebogen randen. Deze geven de smartphone misschien een meer prestigieuze look, maar naar ons gevoel hebben deze rondingen in de praktijk meer nadelen dan voordelen. Om te beginnen vanwege de soms hinderlijke reflecties aan de zijkanten. Maar ook door het verhoogde risico om per ongeluk het scherm of een functie te activeren terwijl je de telefoon vasthoudt.

Niets dramatisch, maar het ergste moet nog komen. Vooral de schokbestendigheid van de behuizing voldeed niet aan onze verwachtingen. Nadat het toestel in onze test 100 keer was gevallen, bleek de achterkant van de OnePlus 11 gebroken. De telefoon werkte nog, maar de schade was vrijwel identiek tussen de versies 'Eternal Green' en 'Titan Black'. Twee kleuren die hun naam geen eer aandoen! Ook teleurstellend: deze OnePlus11 heeft niet langer de IP68 waterdichte certificering van de OnePlus 9 Pro.

 

                         

De twee modellen slaagden niet in onze schokbestendigheidstest: ze liepen schade op na 100 maal vallen.

Onberispelijk display

Aan de voorkant laat de OnePlus 11 het beste zien wat er vandaag in schermtechnologie voorhanden is. Technisch praten we dan over een AMOLED-scherm met een QHD+ resolutie, een verversingssnelheid van 120 Hz en een kleurdiepte van 10-bit.

Dit is ook een van de weinige Android-smartphones die Dolby Vision ondersteunt, de nieuwste HDR-technologie voor verbeterde helderheid en contrast. Je vindt deze technologie in veel hedendaagse films en series, en ze wordt ondersteund door streamingplatformen.

Foto's nog altijd met Hasselblad-signatuur

De samenwerking met Hasselblad sinds de OnePlus 9 is er ook voor deze versie, met als doel een meer natuurlijke kleurkalibratie. Het resultaat mag absoluut gezien worden.

De beeldkwaliteit is verder verbeterd ten opzichte van de al zeer krachtige OnePlus 10 Pro. De cameramodule is uitgerust met het klassieke trio: de hoofdcamera van 50PM heeft een ultragroothoek van 48MP en een tele/portet-modus 32MP. De optische stabilisatie van de hoofdcamera werkt uitstekend.

De OnePlus 11 biedt een uitstekende resolutie en kleurweergave. Het resultaat tussen de drie achtercamera's is heel consistent. Belichting en contrast zijn goed uitgebalanceerd. De portretmodus activeert de telelens in 2X zoom en maakt het mogelijk de scherptediepte aan te passen voor een meer of minder uitgesproken 'bokeh'-effect.

Referentie qua prestaties

OnePlus heeft ons sinds de eerste modellen gewoon gemaakt aan krachtige prestaties en het merk heeft niet beknibbeld op componenten: de Snapdragon 8 Gen 2-processor, dé referentie voor de huidige mobiele chips op Android, is uiteraard compatibel met 5G.

Het basismodel heeft 128 GB opslagruimte voor 8 GB DDR5X RAM. Het dubbele aan geheugen en opslag heb je voor 70 euro extra.
Het resultaat van de prestatietests: de OnePlus 11 is een van de snelste smartphones van het moment. Voor internetsnelheid kun je Wifi 6E gebruiken als je wifi-router deze standaard ook al ondersteunt.

Zuinig, maar laadt niet draadloos op

Ondanks zijn krachtige componenten is de OnePlus 11 verrassend genoeg niet zo veeleisend voor zijn batterij. Dat komt omdat fabrikanten van componenten niet langer alleen naar pure snelheid kijken, maar vooral naar energie-efficiëntie.

De batterij van de OnePlus 11 houdt het 10 uur langer vol dan die van de OnePlus 10 Pro, hoewel de batterijcapaciteit nog altijd 5000 mAh is. Volgens onze meting gaat de batterij 40 uur mee met een gemiddelde schermhelderheid. De meegeleverde 100W-lader laadt het apparaat in minder dan 30 minuten volledig op. En na 15 minuten is je batterij al 65 % opgeladen.

Drie dingen vinden we nogal vreemd: OnePlus heeft het laadvermogen verlaagd tegenover de 10T met 120W, en we vinden het verrassend dat een smartphone van deze serie in 2023 is uitgerust met een USB-A lader, en niet USB-C als smartphone poort. En tenslotte kun je niet meer draadloos laden.

We blijven op onze honger

De verwachtingen voor deze nieuwste generatie van OnePlus waren hooggespannen en de resultaten zijn in meerdere opzichten van zeer hoog niveau.

Momenteel zou € 829 (of € 899 voor de versies met 12GB/256GB) bijna een koopje zijn voor zo'n krachtige smartphone. Helaas verloor de OnePlus 11 waardevolle punten in onze test door zijn fragiele behuizing.

Wie deze smartphone aanschaft, koopt dus best een beschermhoes en dat zal de aankoopprijs aanzienlijk verhogen. De officiële OnePlus-hoesjes kosten € 25 tot € 40.

Conclusie: de OnePlus 11 ongetwijfeld een smartphone die superieure prestaties levert. Maar volgend jaar is het wel te hopen dat de OnePlus 12 aan de buitenkant even robuust is als binnenin.

Een stevigere smartphone nodig? Raadpleeg onze vergelijker

Als je liever niet zo'n fragiele smartphone koopt, neem dan een kijkje in onze vergelijker. Je vindt er tal van modellen die uitstekend presteren maar steviger zijn. Ontdek de testresultaten van wel 190 modellen.

68 Goede
kwaliteit
vanaf  399,00
67 Goede
kwaliteit
vanaf  349,00
70 Goede
kwaliteit
vanaf  349,00