Nieuws

Trein overvol? Spitsgids weet het!

03 mei 2016
spitsgids

Een hele treinrit recht moeten staan bij gebrek aan zitplaats? Geen pretje! TreinTramBus en iRail willen u dit ongemak besparen door de ontwikkeling van de smartphone app Spitsgids en hebben een campagne opgestart om hiervoor geld in te zamelen via crowdsourcing.

Vooraleer u met de wagen vertrekt, kunt u gauw nakijken hoe druk het op de wegen is, via GoogleTraffic of Verkeerscentrum.be. 

Als het te druk is en uw timing laat het toe, wacht u vaak nog even. Wat als dit ook voor de trein mogelijk was? 

De Spitsgids-app wil oplossingen bieden voor ongemakkelijke reizen in overvolle coupés. Momenteel loopt er een crowdfundingsactie om de ontwikkeling van deze app te financieren.

Gebundelde krachten

Spitsgids is een toepassing voor smartphones die berekent hoe vol uw trein zit. Ze doet dit op basis van opvraagdata, die beschikbaar zijn voor elke trein. Zit uw trein te vol, dan meldt de app van uw keuze dit: RailerApp (iPhone), iRail.be (web) of BeTrains (Android). Als uw werkgever of uw agenda het toelaten, kunt u er dan voor kiezen om een trein later te nemen.

Daarnaast is het ook de bedoeling dat de treinreizigers elkaar helpen. Zit u op een overvolle trein, dan kunt u een seintje geven aan Spitsgids, die de informatie op zijn beurt doorspeelt aan hen die nog moeten vertrekken.

Centen gezocht

Spitsgids is een project van TreinTramBus en iRail. Zij werken momenteel aan een toepassing voor Vlaanderen, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat reizigers op het volledige Belgische spoorwegennet van de app gebruik kunnen maken door de programmacode beschikbaar te stellen aan andere ontwikkelaars (via het zogenaamde open source principe).

Wie via crowdfunding geld wil bijdragen voor deze ontwikkeling, kan terecht op spitsgids.be.