Dossier

Smartphones met gps-app

18 september 2015
Smartphones met gps-app

Als u nog geen gps-toestel maar wel een smartphone hebt, hoeft u niet noodzakelijk een gps-toestel erbij te kopen. De gps-applicaties voor smartphones zijn meestal even goed. En met de groeiende schermen van smartphones is de informatie ook zeer goed leesbaar.

Voor- en nadelen

Hoewel het batterijverbruik verschilt naargelang van de applicatie, zijn gps-apps een aanslag op uw batterij. Denk daaraan als u een lange autonomie van uw gsm verwacht. Het is dan ook verstandig om een autolader voor uw smartphone te kopen. Tegenwoordig passen alle smartphones op de USB-laders die u in de sigarettenaansteker van uw auto kunt steken. Ze kosten € 10 à 20.

Een gps-applicatie op een smartphone heeft enkele nadelen. Als u wordt gebeld in de wagen, wordt de navigatie onderbroken. Dat kan hinderlijk zijn wanneer u zich op een cruciaal punt in de routebegeleiding bevindt. We zien wel dat de meeste applicaties tegenwoordig de gebruiker terug naar de navigatie brengen wanneer de oproep is afgelopen. Moderne apps maken ook gebruik van data voor het weergeven van verkeersinformatie, maar als u aan het bellen bent hangt het van uw aanbieder en van uw gsm-toestel af of u verkeersinformatie binnenkrijgt tijdens een gesprek. Een houder voor uw smartphone is een must. U hoeft niet noodzakelijk de houder van de gsm-fabrikant te kopen. Integendeel: de universele houders zijn goedkoper. Reken toch op € 15 à 40.

De juiste app

Belangrijk voor uw keuze van de app is hoe vaak en intensief u de applicatie gaat gebruiken. Er bestaan twee types: apps die een internetverbinding nodig hebben om de kaarten te downloaden tijdens het gebruik, en apps (meestal betalend) waarvan de kaarten in het geheugen van de gsm zijn geïnstalleerd. De internetverbinding kan niettemin handig zijn als u gebruik wilt maken van bijbehorende diensten zoals verkeersinformatie. Hoewel de tarieven in de Europese Unie dalen, zal de factuur dan wel hoog uitvallen. Voor offlinegebruik moet u eerst checken hoeveel geheugen de app en de gewenste kaart in beslag nemen. Als u heel af en toe gebruikmaakt van een gps-functie en u hebt een actieve dataverbinding, is het zeker niet slecht om te opteren voor Google Maps, Apple Maps of beter nog: Waze (nu eigendom van Google). Waze werkt zeer goed en biedt ook betrouwbare verkeersinformatie aan.

Controleert ook eerst even of de app bruikbaar is voor wandelaars. Dat is heel handig op een smartphone, maar sommige apps geven aanwijzingen die op borden voor automobilisten staan. Als u een app kiest die ook voor wandelaars geschikt is, kunt u altijd Google Maps gebruiken (ondersteund door alle smartphones). Vergeet echter niet dat Google Maps een onlineapplicatie is. We raden het gebruik ervan in het buitenland af tenzij u over een roamingpakket beschikt (zowel Base, Mobistar als Proximus heeft dit, vraag na bij uw operator).

Dataverbruik valt mee

Wij volgen het dataverbruik van de apps al jaren en zagen vroeger dat vooral onlineapps een aanslag op het budget konden zijn. Maar tegenwoordig valt het wel mee. In de tabel hieronder ziet u het gemiddelde dataverbruik van enkele populaire onlineapplicaties tijdens een rit van 120km.