Dossier

Welke pc kiezen om te gamen?

28 oktober 2022
gamen op pc

De keuze van een gaming-pc hangt af van vele factoren, maar zeker van de games die je erop wilt laten draaien. We zetten alles voor jou op een rijtje.

Wie speelt er?

Om het simpel te houden, zou je kunnen zeggen dat consoles bedoeld zijn voor gamers die het niet te moeilijk willen maken. Op de pc moet je de juiste hardware hebben om van een bepaald spel te kunnen genieten. Je kunt de (grafische) power van je machine wel beter gebruiken, de onderdelen ervan upgraden of een aantal accessoires toevoegen om je spelervaring te optimaliseren.

Hoewel pc's meer in de smaak zullen vallen bij ervaren gamers met een minimum aan computerkennis, zijn er games voor elke leeftijd. En net als voor consoles, zijn sommige exclusief voor dit platform.

Gamen op laptop of desktop?

De manier waarop desktop-pc's zijn ontworpen maken dat gamers ze dikwijls verkiezen boven laptops. De grotere behuizing van desktops geeft een betere luchtcirculatie tussen de onderdelen, waardoor het risico van oververhitting en verminderde prestaties afneemt. Desktops zijn ook makkelijker te upgraden, omdat de prestaties kunnen worden verbeterd door meer werkgeheugen (RAM) toe te voegen, de grafische kaart (GPU) te vervangen of de opslagcapaciteit en de processorfrequentie te verhogen. De minder modulaire, maar compactere gaming-laptops beantwoorden dan weer aan de meer mobiele gamer.

Welke spelconsole om te gamen?

Welke configuratie en voor welke prijs?

Sommige games vragen een krachtigere hardware dan andere. Houd er ook rekening mee dat je veel parameters kunt aanpassen, bijvoorbeeld het detailniveau, de renderkwaliteit, enz. Het soort games en hoe je die gaat configureren en spelen, is dus bepalend voor de hardwareconfiguratie van je pc. Naargelang van het geval heb je misschien geen krachtige en dure machine nodig. We onderscheiden drie grote profielen:

  • Lichte games en retrogaming

Met een basislaptop van minder dan 300 euro is genieten van populaire games als Minecraft of Counter Strike zeker mogelijk: Global Offensive. Om alles uit deze games te halen, met hoge parameters en een comfortabele refreshrate, is een instapmodel van een gamingcomputer uitgerust met een processor met geïntegreerde graphics een goede keuze. Wil je je collectie oude games uit het midden van de jaren 2000 vanonder het stof halen? Tweedehandslaptops met dedicated grafische kaarten vind je al voor minder dan 400 euro.

  • Veelzijdig gamen

De meeste pc's die uitgerust zijn met een recente intel Core i5- of AMD Ryzen 5-processor zullen in de smaak vallen van fans van games als Fortnite en andere occasionele of casual gamers. Maar je games optimaal instellen en 60 fpsen 1080phalen - een hoge beeldfrequentie in Full HD, zeg maar - is ook niet mogelijk.

Voor meer veelzijdigheid, of als je fan bent van populaire shooter games, ga je voor een pc met minstens een Intel i5-processor van de 8ste generatie of een AMD Ryzen 5 van de 4de generatie, gekoppeld aan een instapmodel van een dedicated grafische kaart zoals de Nvidia GeForce GTX 1050. Kies bij voorkeur een processor met het achtervoegsel 'H' in de naam, dat is een krachtige serie bestemd voor laptops. Afhankelijk van de hardwareconfiguratie van de pc ben je gemiddeld 500 tot 800 euro kwijt.

  • Intensief gamen

Ben je een veeleisende gamer of wil je helemaal opgaan in een superrealistische wereld zoals Microsoft Flight Simulator 2020 of Red Dead Redemption 2? Om te genieten van de beste graphics, zelfs bij hogere resoluties en framesnelheden, is de grafische kaart (GPU) de basis van je configuratie. Elke processor die redelijkerwijs gekoppeld is aan een krachtige GPU zou moeten volstaan.

Kaarten als een AMD Radeon RX 6500 XT of Nvidia GeForce RTX 3050 Ti en GTX 1660 halen 60 fps bij 1080p met gemiddelde instellingen. Nog een stapje verder ga je met een pc uitgerust met kaarten als de AMD Radeon RX 6700 XT, Nvidia GeForce RTX 3070 of 3080 Ti. Tel een gemiddelde minimumprijs van 1.000 euro, maar een krachtige desktop voor hardcore gamers kan een pak meer dan 2.000 euro gaan kosten.

Welk internetabonnement heb je nodig om te gamen?

Hoeveel RAM?

RAM is het zogenaamde werkgeheugen, een ruimte waarin belangrijke data worden opgeslagen die je processor snel kan aanspreken. Hoe meer RAM, hoe kleiner de kans dat jouw pc trager werkt bij zware taken. Om te gamen wordt vandaag minstens 8 GB DDR4 aanbevolen. Maar als je pc naast je gamingsessies ook andere taken uitvoert of als je games streamt, dan is 16 GB RAM of meer geen overbodige luxe. Idealiter zijn twee geheugenslots (2 x 4 GB of 2 x 8 GB) beter dan één. Check of dat zo is in de technische fiche van de pc.

Welk opslagmedium?

Consolegames worden nog altijd op fysieke media verkocht, voor pc's is de norm digitaal. Dat heeft onder meer te maken met de sterke groei van digitale distributieplatformen zoals Steam, Epic Games Store en GOG. Zorg voor voldoende opslag om je games te downloaden en te installeren, en om je gamingsessies te bewaren. Voor FIFA 23 heb je bijvoorbeeld 100 GB schijfruimte nodig en voor het gulzige Red Dead Redemption 2 is dat zelfs 150 GB.

Een SSD (Solid State Drive) van minstens 500 GB blijft de basis, maar aarzel niet om groter te gaan als je veel verschillende games wilt spelen en je budget het toelaat. Ontdek ook andere manieren om te gamen via gamingabonnementen.

Welke poorten?

Zorg ervoor dat je computer voldoende compatibele poorten heeft om toebehoren aan te sluiten: toetsenbord, muis of headset. Wil je een (tweede) monitor koppelen, dan bestaan er verschillende technologieën en de keuze van de poort hangt uiteraard af van de aansluitmogelijkheden van je monitor.

Het eenvoudige antwoord is dat je waarschijnlijk een kabel van het type DisplayPort moet gebruiken om je grafische kaart aan te sluiten op je monitor. Deze biedt de hoogste bandbreedte en volledige ondersteuning voor adaptieve refreshfuncties zoals G-Sync en FreeSync. Deze respectievelijk door Nvidia en AMD ontwikkelde technologieën vermijden haperingen door de framesnelheid (fps) van de grafische kaart te synchroniseren met de refreshrate (hertz) van compatibele beeldschermen.

Ontdek de andere elementen om rekening mee te houden als je een pc-monitor zoekt.

Naar onze koopgids voor pc-monitors