Nieuws

World Backup Day: stel je gegevens veilig

11 maart 2018
back-up

“Wat zou jij voor altijd kwijt zijn, als er vandaag iets misgaat?” Met die vraag probeert World Backup Day je op zaterdag 31 maart wakker te schudden, en terecht. We zetten de belangrijkste principes van een goede back-up nog eens op een rij.

Wanneer maakte jij je laatste back-up? “Goh, veel te lang geleden eigenlijk, ik zou er eigenlijk dringend nog eens een moeten maken”. De kans is groot dat ook jouw antwoord hier niet veel van verschilt.

Back-uppen is dan ook geen bijzonder leuke bezigheid en we stellen het maar al te graag uit. Toch is het de moeite waard om je er één keer grondig aan te zetten om een degelijke back-upstrategie uit te werken die je automatisch laat uitvoeren door een programma. Je zal worden beloond met veel gemoedsrust en wanneer – niet als! – het uiteindelijk eens misgaat zullen al je bestanden gespaard blijven.

De vier geboden van een goede back-up

Gebruik de volgende tips om je op weg te helpen.

 • Eén is geen
  Leg niet al je eieren in één mand. Zorg steeds dat je drie kopieën hebt van je bestanden: één op het toestel zelf (je computer, je smartphone, je tablet …), één op een externe harde schijf, en één op een externe harde schijf die je elders bewaart of in de cloud.
 • Vergeet je smartphone niet
  Doordat je hem vaak bij je hebt, loopt je smartphone (maar denk ook aan camera’s, USB-sticks enz.) een bijzonder groot risico om te sneuvelen of te worden gestolen. Bovendien bevat je toestel foto’s en filmpjes die vaak nog het meest onvervangbaar zijn.
  Een automatische back-up naar de cloud is goed, maar kopieer de inhoud ook regelmatig naar je computer, waarvan je automatisch back-ups maakt.
 • Creëer orde
  Bewaar je bestanden op een gestructureerde manier op je computer en zorg ervoor dat je op elk moment weet waar al je belangrijke bestanden zich precies bevinden. Op die manier ben je zeker dat je bij het back-uppen geen bestanden over het hoofd ziet, en dat je je back-up ook niet onnodig zwaar maakt met bestanden die je niet meer nodig hebt.
 • Automatiseer
  Niets zo triest als goede voornemens die al na enkele weken worden opgegeven. Met back-ups is dat helaas vaak ook het geval. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen om je back-ups automatisch te laten verlopen. Dat kan je met de functie bestandsgeschiedenis in Windows 10, of bijvoorbeeld het programma Aomei Backup. Lees meer over het gebruik van dit programma in het artikel “Backuppen is van groot belang ” in Test Aankoop 627 van februari 2018.