Dossier

Onze tips voor de beste back-ups

18 juli 2022
een-back-up-maken

Je maakt geregeld een kopie van je computerbestanden om te vermijden dat je belangrijke gegevens zou verliezen? Misschien wil je jouw bestanden ook delen, met anderen of met andere toestellen van jezelf? Hoe ga je dan het best te werk?

Een back-up van je computer maken

Op een dag crasht je computer of zie je jouw kostbare computerdata in de vlammen opgaan. Hopelijk bezit je dan een back-up. Om een reservekopie te maken, zijn er verschillende mogelijkheden. Hoe begin je eraan?

Een back-up van je systeem...

Voor het geval je harde schijf zou crashen, kun je een systeemback-up maken. Met programma's als Veeam Agent for Microsoft Windows Free, Apple Time Machine en andere creëer je een kopie (“image”) van je volledige harde schijf of een deel daarvan (“partitie”). Aangezien die enorm veel plaats inneemt heb je wel een externe harde schijf, externe SSD of een netwerkschijf (NAS) nodig om ze te bewaren.

Plaats je dan een nieuwe harde schijf in je computer, dan kan je daarop de kopie opslaan. Zo heb je meteen ook je besturingssysteem en al je programma’s terug (inclusief instellingen, wachtwoorden, drivers van randapparatuur enz.).

... en je bestanden

Als je jouw computer kwijtraakt door bijvoorbeeld diefstal of brand, zul je een ander toestel helemaal opnieuw moeten installeren. Neem daartoe de volgende voorzorgen:

  • noteer al je licenties, instellingen, wachtwoorden enz. op papier en bewaar ze op een andere plaats dan je computer;
  • maak een back-up van al je bestanden.

Je kunt ervoor kiezen om een volledige back-up te maken van je bestanden, of dat enkel te doen voor wat sinds de laatste volledige back-up is gewijzigd (incrementele back-up). Het terugzetten van je bestanden wordt dan iets complexer, aangezien je je bestanden moet gaan zoeken in verschillende back-ups. Maar veel back-upsystemen doen dit allemaal netjes automatisch voor jou.

Het 3-2-1 principe

Bij het maken van back-ups gaan we uit van het 3-2-1 principe: dan maak je drie kopieën van je bestanden, waarvan je er twee thuis bewaart, maar wel op verschillende dragers. Een derde kopie bewaar je op een fysiek andere plaats zodat je nog een extra ‘off-site’ back-up hebt om op terug te vallen als zowel kopie 1 als 2 verloren gaan. Dit principe kan je in de praktijk op verschillende manieren invullen. Hoe je te werk gaat en welke combinatie van dragers je uiteindelijk kiest, hangt onder andere af van het aantal bestanden dat je hebt, hoe vaak en vanaf welke locaties (thuis of ook onderweg) je er toegang toe wilt hebben en (vooral) hoeveel je bereid bent om te betalen.