Nieuws

DAB+ zal talloze radio's onbruikbaar maken

21 maart 2019

Het is bijna gedaan met het FM-signaal. Alle radio’s die uitsluitend FM ontvangen mogen binnenkort in de vuilnisbak. Dat is het gevolg van de overgang naar het DAB+ signaal, een project van de Vlaamse regering. Onaanvaardbaar, vinden wij. Daarom eisen we een overgangsperiode van 10 jaar.

Op de website van Mediaminister Sven Gatz lezen we dat in 2022 de helft van de Vlaming wordt verondersteld naar digitale radio te luisteren. Wanneer het FM-signaal definitief wordt uitgeschakeld, lezen we nergens. En dat is verontrustend.

De overgang naar DAB+ is een ingrijpende beslissing waarvoor een voldoende lange overgangsperiode moet bestaan. Eerst en vooral moeten FM-radio’s uit de handel worden genomen en nadien moet er een transitieperiode van 10 jaar komen zodat consumenten voldoende tijd krijgen om hun FM-radio te vervangen.

Te rap kapot

Of het nu om je radio gaat of een ander toestel waarvan je vindt dat het (veel) te snel onbruikbaar is geworden of de kosten voor herstelling niet in verhouding zijn, laat het weten op ons meldpunt Te rap kapot.

Ga naar het meldpunt Te rap kapot

Wat is DAB+?

DAB+ - voluit Digital Audio Broadcasting - is een recente technologie waarbij muziekbestanden worden gecomprimeerd met een audio codec (AAC+). Luisteraars kunnen dankzij DAB+ van een fijner geluid genieten en ook uit een groter zenderaanbod kiezen. In theorie.

Wij hebben grote twijfels bij dit opzet. In realiteit zouden dankzij DAB+ wel meer licenties kunnen worden verkocht aan radiozenders omdat er meer bandbreedte beschikbaar is, maar dat leidt niet noodzakelijk tot een groter aanbod voor de individuele luisteraar. Ook de geluidskwaliteit zal niet noodzakelijk beter zijn. En de gebruiksvriendelijkheid al zeker niet.

Slechte ontvangst, minder aanbod

Bij een test van 22 DAB+ keukenradio’s stelden we vast dat de dekking van het signaal verre van optimaal is, zowel in het oosten als in het westen van ons land. Het signaal komt ook moeilijker binnen bij nieuwe, goed geïsoleerde huizen.

Waar het bovendien de ambitie was om meer zenders aan te bieden, stelden we een verschraling van het aanbod vast. Radioluisteraars in Vlaanderen zouden het moeten gaan stellen zonder Bel RTL, Classic 21 of BRF. Beneden de taalgrens kan er dan weer niet meer afgestemd worden op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en Klara.

Kwaliteit valt tegen

Ook de geluidskwaliteit van de DAB+ radio’s valt serieus tegen. Van drie van de 22 toestellen was de geluidskwaliteit behoorlijk, maar van de andere 19 stuks was die ondermaats. Daarbij tel je voor een DAB+ keukenradio al snel 116 euro neer terwijl die ook nog eens minder gebruiksvriendelijk zijn dan een FM-exemplaar omdat je eerst een autotune moet doen om alle zenders op te lijsten. Het enige echte pluspunt is dat ze erg energiezuinig zijn.

Ook voor autoradio’s een probleem

Hoe zit het met de talloze FM-autoradio’s op onze wegen? Pas binnen twee jaar treedt er een Europese verplichting in voege om autoradio’s standaard uit te rusten met DAB+. Gevolg: alle wagens die nu nog worden verkocht, aangevuld met oudere wagens die geen DAB+ radio hebben, zullen mogelijk al kort na 2022 geen radiosignaal meer kunnen ontvangen. Reden te meer dus om een overgangsperiode van 10 jaar te eisen.

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies