Dossier

Huidkanker

08 mei 2017
huidkanker

De laatste decennia grijpt huidkanker razendsnel om zich heen. Bescherm u dus altijd tegen de zon en ga naar de huisarts zodra u een afwijkende of veranderende huidvlek opmerkt.

Aandoening

Huidkanker ontstaat bijna altijd in de bovenste huidlaag, de opperhuid. Die bestaat uit twee soorten cellen: huidcellen (keratinocyten) en pigmentcellen (melanocyten). Een tumor ontwikkelt zich meestal in de huidcellen (keratinocyten), meer bepaald in de basaalcellen of epitheelcellen. Men spreekt dan respectievelijk van een basaalcel- en een plaveiselcelcarcinoom of epitheelcelcarcinoom. Een tumor kan zich ook ontwikkelen in de pigmentcellen. Men spreekt dan van melanoom.

 

Een basaalcelcarcinoom ziet eruit als een licht, parelachtig knobbeltje op het gezicht, de oren of de nek, ofwel als een roze tot bruine vlek op de borst of de rug. In zowat 80 % van de gevallen gaat het om deze vorm van huidkanker, die gelukkig zelden voor uitzaaiingen zorgt en vrij gemakkelijk te genezen is.


Basaalcelcarcinoom

 

Een plaveiselcelcarcinoom is een ruwe bobbel of vlek die voornamelijk voorkomt op het gezicht, de oren, de nek of de armen. Deze vorm van huidkanker komt voor in 10 % van de gevallen, maar is moeilijker te genezen, doordat uitzaaiingen mogelijk zijn. De tumor verschijnt het vaakst na de leeftijd van 50 jaar.


Epitheelcel- of plaveiselcelcarcinoom

 

De bekendste en meest agressieve vorm van huidkanker is het melanoom, dat zich ontwikkelt in de pigmentcellen. Hoewel het slechts 10 % van alle huidkankers vertegenwoordigt, is het verantwoordelijk voor 75 tot 80 % van alle sterfgevallen door huidkanker. Als de tumor in een vroeg stadium wordt behandeld, is hij vrij goed te genezen. Maar een onbehandelde tumor kan al snel uitzaaien naar andere organen, zoals de lever, de longen of de hersenen. In de ergste gevallen heeft dat de dood tot gevolg. Bij vrouwen komen melanomen voornamelijk voor op de onderbenen, bij mannen op het hoofd, de romp en de hals. Bij donkere mensen komen ze eerder voor onder de nagels, op de handpalmen of onder de voetzolen. De precieze oorzaken van een melanoom zijn niet geheel duidelijk. Vast staat wel dat een aantal factoren het risico kunnen verhogen: een eerder melanoom, een voorgeschiedenis van huidkanker in de familie, een bleke huid die niet bruint maar snel verbrandt, veel sproeten, zonnebrand tijdens de kindertijd, atypische moedervlekjes en een verzwakt afweersysteem (door aids, chemotherapie …).