Dossier

Aften

15 september 2015
aften

Aften in de mond zijn vervelend en vaak pijnlijk, maar meestal niet echt ernstig. Doorgaans heeft een behandeling geen zin en verdwijnen de aften na één tot twee weken vanzelf.

Aandoening

Aften zijn pijnlijke zweertjes op de slijmvliezen van de mond. Naargelang van de grootte, de duur en de pijn onderscheiden we drie soorten. In 80 % van de gevallen gaat het om banale aften. Die zijn kleiner dan 1 cm en verdwijnen na één tot twee weken vanzelf zonder littekenvorming. Banale aften ontstaan meestal tijdens de kinderjaren of de pubertijd. De frequentie en ernst verminderen met het ouder worden. In 10 tot 15 % van de gevallen zijn aften groter dan 1 cm. Dergelijke aften zijn erg pijnlijk, genezen minder vlot en laten regelmatig een litteken na. Dat geldt ook voor de meest zeldzame vorm (5 tot 10 % van de gevallen), herpetiforme aften, die sterk lijken op letsels van het herpesvirus. Deze aften zijn heel klein (1 tot 3 mm) en erg talrijk (zelfs honderd aften gelijktijdig).

De oorzaken van aften zijn niet echt gekend. De meest gangbare hypothese is dat het een auto-immuunreactie van het lichaam is op een letsel in de mond. Zo kan het slijmvlies gekwetst raken tijdens de tandverzorging, door een tandprothese, een harde tandenborstel, een verkeerde bijtbeweging tijdens het eten, een afgebroken tand of een scherp voedingsmiddel (zoals chips). Sommige mensen zouden er ook aanleg voor hebben. Bij sommige gevoelige personen lokken specifieke voedingsmiddelen dan weer reacties uit, zoals chocolade, aardbeien, citrusvruchten, noten, bepaalde kazen, tomaten, schaaldieren enz.

Andere factoren die mogelijk een rol spelen, zijn een vitaminegebrek, stress, hormonale veranderingen enz. Al is het oorzakelijke verband nooit wetenschappelijk aangetoond. Er bestaat ook geen enkel bewijs dat aften door een virus of een bacterie worden veroorzaakt. U kunt dus niet besmet raken met een aft en u kunt ze evenmin overdragen.