Dossier

Aambeien

12 februari 2019

Heel wat volwassenen hebben last van aambeien. Die zijn niet kwaadaardig, maar op zijn minst onaangenaam en in het ergste geval heel pijnlijk. Toch kloppen mensen pas aan bij de dokter wanneer de klachten al vergevorderd zijn. Maar hoe langer je wacht, hoe groter het probleem kan worden.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn in feite normale zwellichamen, “kussentjes” met fijne bloedvaten aan het eind van de endeldarm, die samen met de kringspier hun best doen om alles netjes af te sluiten. Iedereen heeft ze, en ze hebben wel degelijk een functie in ons lichaam.

Wanneer de bloedvaatjes overdreven opzwellen, door hard te persen bij constipatie of harde ontlasting bijvoorbeeld, kunnen ze ons echter last en zelfs veel pijn bezorgen. Soms zwellen ze enkel binnen in de anus, soms stulpen ze uit naar buiten toe, of een combinatie van beide. Dat is wat we in de volksmond ook wel “het speen” noemen.

Bloed kan wijzen op ernstigere problemen

Vier op de tien getroffen mensen merken daar niets van, en bij heel wat anderen gaan de klachten na een paar dagen vanzelf weer weg. Wie echter langer dan een week last heeft van pijn, afscheiding en jeuk aan de anus, zoekt het best een huisarts op.

Ook bloederige stoelgang vraagt om een doktersbezoek, aangezien het een symptoom kan zijn van aambeien maar ook van een ernstigere aandoening zoals darmkanker.

Symptomen en diagnose

Hoe worden aambeien vastgesteld? Wat zijn de tekenen waarop je moet letten, en wanneer moet je naar de dokter? Lees meer over de symptomen van aambeien.

Aambeien voorkomen

Hoe vermijd je pijnlijke toiletbezoeken? Wij vertellen je hoe je aambeien voorkomt.

Behandeling en genezing

Welke behandelingen zijn beschikbaar om aambeien te verwijderen? Verdwijnen ze vanzelf of moet je per se onder het mes? Wij zetten alle opties op een rijtje.

Zijn de producten tegen aambeien doeltreffend en veilig? Check in onze databank geneesmiddelen of een geneesmiddel werkzaam en veilig is, en of er al dan niet een goedkopere variant bestaat. Je vindt ook de bijsluiter terug.

Naar de databank