Nieuws

Tekort aan pijnstillers voor kinderen

02 mei 2022

Apothekers kampen met een tijdelijk tekort aan bepaalde pijnstillers voor kinderen, vooral uit het Nurofen-gamma. Er zijn gelukkig genoeg goedkopere en betere alternatieven te vinden.

Sommige pijnstillers voor kinderen zijn amper nog te vinden bij de apotheker. Het gaat vooral om producten uit het gamma van Nurofen (ibuprofen), en in mindere mate van Dafalgan en Perdolan (beide paracetamol). Apothekers benadrukken dat het gaat om een tijdelijk tekort. De voorraden zouden deze zomer opnieuw aangevuld moeten zijn.

Goedkopere en betere alternatieven

In de tussentijd zijn er genoeg alternatieven. Sowieso is een ontstekingsremmer zoals Nurofen niet de eerste keuze voor de behandeling van koorts en pijn bij kinderen. In zeldzame gevallen kunnen zulke pijnstillers bestaande infecties verergeren. Ze mogen daarom niet worden gebruikt bij zona of windpokken. De risico's of bijwerkingen van paracetamol (bv. Paracetamol EG, Dafalgan) zijn daarentegen beperkt. 

Aspirine (acetylsalicylzuur) is absoluut af te raden voor kinderen. Bij een virale infectie zoals griep of windpokken kan de stof het syndroom van Reye veroorzaken, een uiterst zeldzame, maar zeer gevaarlijke aandoening die vooral voorkomt bij kinderen tussen 5 en 14 jaar.

Controleer in onze databank welke pijnstillers geschikt zijn, en wat het goedkoopste alternatief is. Bespreek altijd met je apotheker welke dosis nodig is voor je kind, in functie van zijn of haar lichaamsgewicht.

Zoek een alternatief

Te lage productie door coronaperiode

Het tekort is te wijten aan een lagere productie dan gewoonlijk. Farmabedrijven stemmen hun productie af op de verkoopcijfers van de twee voorgaande jaren, maar omwille van corona werden er toen minder pijnstillers verkocht. Door de coronamaatregelen werden er immers minder mensen ziek.

Nu er terug meer contact is, en kinderen naar school, de jeugdbeweging en andere hobby's gaan, krijgen ook de virale infecties terug vrij spel, waardoor er opnieuw meer nood is aan pijnstillers en koortsremmers.