Nieuws

Pijnstillers voortaan eenvoudiger terugbetaald

27 december 2021

Wie pijnstillers neemt tegen chronische pijn, wordt uitgenodigd om een nieuwe machtiging te vragen vóór 1 januari 2022. Vanaf dan geldt er een eenvoudiger terugbetalingssysteem, waarmee je levenslang toelating krijgt en een pak minder zult betalen.

Zo’n 232 000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een terugbetaling van hun pijnstillers. Voorheen gebeurde deze vergoeding op basis van twee verschillende systemen, die door elkaar werden gebruikt, wat de prijs en de duur van de toelating beïnvloedde. Vanaf 1 januari 2022 vereenvoudigt deze vergoeding, wat voordeliger is voor zowel de patiënt, als de arts en de ziekteverzekering.

Hogere terugbetaling

Het goede nieuws voor patiënten met chronische pijn: zij krijgen voortaan 75 % terugbetaald in plaats van 20 %. Het goede nieuws voor artsen: zij moeten slechts één machtiging aanvragen bij het ziekenfonds, die vervolgens levenslang geldig blijft.

Heb je zelf nog een machtiging van één jaar, vraag je arts (degene die je globaal medisch dossier beheert) dan om een nieuwe toelating. Zonder deze toelating heb je immers vanaf 1 januari geen recht meer op terugbetaling. Voortaan krijg je wel enkel nog grotere verpakkingen voorgeschreven, aangezien het gaat om chronische pijn.

Ook artsen zelf worden aangeraden om hun patiënten met chronische pijn op consultatie te vragen, om hen een nieuwe toelating en een nieuw voorschrift te schrijven.