Nieuwe tool moet gebruik statines afremmen

Een kwart van de veertigplussers, of anderhalf miljoen Belgen, neemt statines om de cholesterol te verlagen. Dat huisartsen te gemakkelijk zulke pillen voorschrijven, noemt het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) “zonder overdrijven problematisch”. Op vraag van de artsen zelf ontwikkelde het KCE een interactieve tool om daarbij te helpen. Een mooie zaak, aangezien wij zelf al meermaals opperden dat cholesterolremmers overmatig worden voorgeschreven.
Tool zorgt voor meer overleg met patiënt
Tot nog toe was het vooral de arts die naar eigen goeddunken de geneesmiddelen voorschrijft. De bedoeling is dat de huisarts, tijdens de consultatie, samen met de patiënt de tool gebruikt om daarna samen met de patiënt te beslissen of cholesterolremmers wel nodig zijn. Statines kunnen immers (ernstige) bijwerkingen hebben, zoals spierpijn, diabetes en nierfalen.
Met de nieuwe tool kan de arts aan de hand van de bloedwaarden berekenen welk verschil de pillen voor een patiënt kunnen maken. Maar de bedoeling is dat de patiënt uiteindelijk zelf beslist. De eerste maatregelen om hartproblemen te vermijden, zijn immers stoppen met roken, evenwichtig eten en meer bewegen.
Wanneer dan wél statines?
Het KCE benadrukt dat statines wel een groot voordeel hebben als iemand al een hart- of vaatprobleem heeft gehad. Wie een systolische bloeddruk heeft boven de 180 of een totale cholesterol boven de 300 mg/dl, kan het best altijd cholesterolremmers slikken. Voor mensen met een lager risico wegen de voordelen vaak niet op tegen de neveneffecten.
Benieuwd welke geneesmiddelen hun nut al hebben bewezen? Zoek het zelf op in onze databank geneesmiddelen.