Nieuws

Waarom Imonogas geen aanrader is als je veel winden of scheten moet laten

31 maart 2023

Volgens Johnson & Johnson biedt Imonogas verlichting bij een opgeblazen gevoel en winderigheid. Klopt dat? Er is weinig bewijs dat dit geneesmiddel een relevant verschil maakt bij gasvorming, “flatulentie” of een opgezette buik, blijkt uit onze analyse ... 

Mensen laten gemiddeld ongeveer 14 tot 25 winden per dag. Daarmee ontsnapt dagelijks ongeveer een halve tot anderhalve liter gas uit ons lichaam. Dit gebeurt dag en nacht, maar vooral na de maaltijden.

Als iemand meer dan 25 winden per dag produceert, spreken artsen weleens van “abnormale” winderigheid of “flatulentie”. Dit gaat vaak gepaard met een opgeblazen gevoel, alsof je buik vol gas zit (wat niet altijd het geval is).

Veel winden of scheten moeten laten, is natuurlijk vervelend. Vooral in gezelschap kan het aanleiding geven tot schaamtegevoelens. Sommige mensen beginnen zelfs sociale contacten te vermijden en komen in een sociaal isolement terecht.

Als we de reclame mogen geloven, biedt Imonogas een oplossing. Maar is dat wel zo? Op basis van de beschikbare wetenschappelijke studies, durven wij dat te betwisten. 

Wat is Imonogas en hoe werkt het?

Imonogas is op de markt gebracht als geneesmiddel voor de symptomatische behandeling van “abdominale distensie” (opgewollen buik) en winderigheid. Het zou ingesloten gassen afbreken en op die manier verlichting bieden. Je kunt het zonder voorschrift kopen in de apotheek.

Ingrediënten

Het actieve bestanddeel is simethicone of simeticon (240 mg per capsule), een soort van siliconen. Simethicone is een inerte stof: de stof wordt niet geabsorbeerd in de darmen en wordt in een onveranderde vorm via de stoelgang uitgescheiden. Voor zover bekend er is geen farmacologische interactie met het lichaam.

Werking

Simethicone zou geen impact hebben op de gasproductie in je lichaam, maar wel de oppervlaktespanning van de darmwand verlagen. Daardoor zouden kleine gasbellen samenkomen en zo vlotter hun weg naar buiten vinden.

Richtprijs

Voor een doosje met 30 capsules betaal je € 10,17. Dat is € 0,34 per capsule. Als je drie capsules per dag neemt, zoals aanbevolen in de bijsluiter, komt dat neer op € 1 per dag.

Helpt Imonogas tegen winderigheid?

Alhoewel dit product een officeel geneesmiddel is, is er weinig onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid van dit product. De beschikbare studies zijn over het algemeen zeer kleinschalig en van bedenkelijke kwaliteit. Daar kun je niets uit besluiten. Daarom labelen wij het nut van dit geneesmiddel als “betwistbaar”.

Betwistbaar nut

Wij zijn overigens niet de enige die het nut van dit product in vraag stellen.

Volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische informatie (BCFI) wordt simeticon “zonder veel argumenten” gebruikt bij symptomen te wijten aan een overmaat aan darmgassen. De instantie geeft aan te twijfelen aan de doeltreffendheid van dit medicijn.

Ook UpToDate (een website die onderzoek samenvat voor zorgverleners) geeft aan dat het nut van dit geneesmiddel bij winderigheid twijfelachtig of onzeker is.

Vanwege het gebrek aan bewijzen, raadt Worst Pills, Best Pills (een Amerikaans team van onafhankelijke artsen en experten) zelfs aan om geen geld te verspillen aan simethicone als behandeling tegen “overtollige” darmgassen ... Wij laten het aan jou om daarover te oordelen. Wij raden dit geneesmiddel niet af, maar ook niet aan. 

Bijwerkingen en waarschuwingen

Net zoals bij elk geneesmiddel, zijn er ongewenste nevenwerkingen mogelijk. Er zijn ook contra-indicaties.

Mogelijke nevenwerkingen

Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, constipatie, huiduitslag en andere overgevoeligheidsreacties.

Hoe vaak komt dat voor? In de bijsluiter geeft de fabrikant toe dat er te weinig gegevens zijn om daarover een uitspraak te doen ... 

Stop in elk geval met het innemen van Imonogas als je gezicht, tong of strottenhoofd begint op te zwellen of als je te kampen krijgt met slikmoeilijkheden, netelroos en ademhalingsmoeilijkheden. 

Voor wie is dit geneesmiddel niet geschikt?

 • Volgens de fabrikant is Imonogas niet geschikt voor kinderen jonger dan 15 jaar.
 • Gebruik dit middel niet als je allergisch bent aan simeticon, gelatine of glycerol.

Zwangerschap en borstvoeding

 • Er is geen klinisch onderzoek naar gedaan, maar het kan waarschijnlijk geen kwaad om dit geneesmiddel te nemen tijdens de zwangerschap. Dit geneesmiddel wordt namelijk niet geaborbeerd wordt door het lichaam.
 • Vermoedelijk komt dit middel niet of nauwelijks terecht in moedermelk. Het kan waarschijnlijk dus geen kwaad om dit middel te gebruiken als je borstvoeding geeft. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn onwaarschijnlijk. 

Lees meer over zwangerschap en medicatie.

Interacties met geneesmiddelen

Volgens de fabrikant is er geen onderzoek naar interacties met andere geneesmiddelen uitgevoerd. Volgens andere bronnen zijn interacties niet uitgesloten als je bepaalde medicijnen (zoals sommige geneesmiddelen die worden voorgeschreven bij schildklierproblemen) tegelijk of vlak na elkaar inneemt. 

Andere aandachtspunten

Je mag deze capsules niet langer dan tien dagen innemen, aldus de bijsluiter. 

 

Wat helpt wel tegen winderigheid?

Volgende adviezen kunnen misschien helpen om winderigheid en een opgeblazen gevoel te beperken:

 • Eet rustig en neem genoeg tijd om te kauwen.
 • Beperkt slurpen en eet met je mond dicht. Zo kun je de hoeveelheid lucht die je inslikt tijdens het eten misschien beperken.
 • Beperk koolzuurhoudende dranken en kauwgom.
 • Light-producten kunnen soms ook winderigheid uitlokken. 
 • Overdreven winderigheid kan ook voortvloeien uit een lactose-intolerantie of een ander probleem.
 • Overdreven winderigheid kan ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen, zoals statines. Spreek erover met je arts. 
 • Consulteer eventueel een diëtiste om je voedingspatroon onder de loep te nemen.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.