Nieuws

Hoestsiropen werken niet

24 november 2022

Verkoudheid, griep, covid-19, ... Genoeg redenen om deze winter minstens één keer met een vervelende hoest opgescheept te zitten. Grijp echter niet zomaar naar een hoestsiroop: ze werken toch niet én ze kunnen bijwerkingen veroorzaken, zeker bij kinderen.

De winter staat voor de deur en dat betekent dat velen van ons ten prooi vallen aan een luchtwegeninfectie. Of je hoest nu veroorzaakt wordt door covid-19, een klassiek virus of een bacteriële infectie, je wilt er natuurlijk vooral zo snel mogelijk van af. En ondanks wat reclame je wil doen geloven, is hoestsiroop daarbij géén goede bondgenoot.

Het nut van hoestsiroop is niet bewezen

Niet alleen is het nut van hoestsiropen niet bewezen, zo'n siroop heeft ook bijwerkingen. Denk daarbij maar aan slaperigheid, duizeligheid en maagklachten.

De hoestsiropen met meerdere actieve bestanddelen - die het meeste risico gaven op ongewenste effecten - zijn intussen gelukkig wel al twee jaar van de markt verdwenen. Maar ook andere hoestremmers zoals dextromethorfan, noscapine en codeïne zijn nauw verwant aan morfine, en zijn dus verre van onschuldig.

Is jouw geneesmiddel nuttig en veilig?

Opgepast met "natuurlijke" siropen

Plantaardige varianten zoals Rhina NaturActiv, Broncho 2-in-1 en Bronchostop Duo zijn trouwens zeker niet beter. Deze middeltjes combineren wél nog meerdere actieve bestanddelen en hebben dus meer bijwerkingen. Bovendien is ook voor deze plantaardige variant het nut niet aangetoond.

Tot slot zijn het geen geneesmiddelen, maar (onterecht) medische hulpmiddelen. Met zo'n statuut omzeilen ze de strenge wetgeving rond geneesmiddelen en geraken ze (onterecht) makkelijker op de markt. Wij betreuren ook dat het daardoor moeilijker is om de bijwerkingen van zulke middeltjes te traceren.

Beter geen hoestsiroop voor kinderen

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) heeft enkele jaren geleden wel al beslist om het gebruik van hoestsiroop bij kinderen te beperken.

Zo mogen de meeste middelen om de hoest te onderdrukken of om de slijmen los te maken niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan zes jaar. Voor de siropen met codeïne ligt deze grens op twaalf jaar én is er een voorschrift nodig. Reden is wederom het risico op ernstige bijwerkingen.

Honing of warme drank kunnen hoest verlichten

Hoest proberen te onderdrukken is geen goed idee, zeker niet wanneer het om een “natte”, slijmerige hoest gaat. Je lichaam probeert zo immers de irriterende stoffen of ziektekiemen samen met de slijmen uit je lichaam te jagen.

Wat te doen bij kleine kwaaltjes?

Wil je toch echt iets nemen, ga dan voor een lepeltje honing (niet voor kinderen jonger dan één jaar) of een warme drank (bv. een infusie van tijm). Ook voor zulke middeltjes is het niet bewezen dat ze de klachten verlichten, maar ze hebben ten minste geen neveneffecten.

Etiquette bij hoest

Wees hoffelijk naar anderen en probeer besmetting te vermijden:

  • Hoest in je elleboog, niet in je hand;
  • Was regelmatig je handen;
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg na gebruik;
  • Blijf thuis als je ziek bent en hou afstand van anderen;
  • Lukt dat niet, draag dan een mondmasker.